Πολωνία: Μεγάλο συμβόλαιο πώλησης όπλων στο Κίεβο

Αυτοκινούμενο πυροβόλο «AHS Krab»
Αυτοκινούμενο πυροβόλο «AHS Krab»

Η Πολωνία υπέγραψε συμβόλαιο αξίας περίπου 650 εκατ. δολαρίων για την πώληση αυτοκινούμενων πυροβόλων «AHS Krab» στο Κίεβο, «ένα από τα μεγαλύτερα αμυντικά συμβόλαια εξαγωγών τα τελευταία 30 χρόνια – αν όχι το μεγαλύτερο», είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός, Μ. Μοραβιέτσκι.

Η Ουκρανία λαμβάνει κεφάλαια για την αγορά αυτών των όπλων εν μέρει από την ΕΕ και εν μέρει από τον δικό της προϋπολογισμό.

Αυτά τα όπλα θα είναι «πολύ σημαντικά» στο πεδίο στην ανατολική Ουκρανία, καθώς το πυροβολικό παίζει βασικό ρόλο στον πόλεμο, τόνισε ο Πολωνός υπουργός Αμυνας.

Η δε Ισπανία είναι έτοιμη να παραδώσει αντιαεροπορικούς πυραύλους και άρματα μάχης «Leopard» στην Ουκρανία – κάνοντας ένα ακόμα άλμα στη στρατιωτική της στήριξη στο Κίεβο – γράφει η «El Pais», επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

Η ισπανική εφημερίδα προσθέτει ότι η Μαδρίτη αναλαμβάνει και την εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού για τα παραπάνω οπλικά συστήματα. Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί αρχικά στη Λετονία, όπου ο ισπανικός στρατός έχει αναπτύξει μια ομάδα 500 στρατιωτών με 6 άρματα μάχης «Leopard 2E», στο πλαίσιο ΝΑΤΟικής επιχείρησης. Σε δεύτερη φάση η εκπαίδευση των Ουκρανών στα τανκς θα γίνεται σε ισπανικό έδαφος.

Η Νορβηγία θα αποστείλει 22 αυτοκινούμενα αεροσκάφη «M109», καθώς και εξοπλισμό, ανταλλακτικά και πυρομαχικά για όπλα μεγάλης εμβέλειας.

Η Ρωσία από την πλευρά της «προειδοποιεί» ότι θα απαντήσει στην παράδοση τέτοιων οπλικών συστημάτων στο Κίεβο πλήττοντας στόχους που δεν έχει χτυπήσει μέχρι στιγμής (κυβερνητικά κτίρια, υποδομές στο Κίεβο κ.λπ), αλλά και ότι θα μεταφέρει τη γραμμή του μετώπου όλο και πιο δυτικά. Οσο μεγαλύτερο είναι το βεληνεκές των όπλων που θα προμηθευτεί η Ουκρανία «τόσο πιο μακριά θα απομακρύνουμε από την επικράτειά μας τη γραμμή» του μετώπου, ξεκαθάρισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Εξάλλου, άμεση θα είναι η απάντηση της Μόσχας σε περίπτωση που τα νέα πυραυλικά συστήματα πλήξουν ρωσικό έδαφος.

Δείτε ακόμα...