Πολωνία: Ο θάνατος νεαρής εγκύου πυροδοτεί νέες διαμαρτυρίες για το νόμο περί αμβλώσεων

Έντονες διαμαρτυρίες στην Πολωνία για το νόμο περί αμβλώσεων μετά το θάνατο εγκύου

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα την περασμένη Δευτέρα, μετά το θάνατο μιας 30χρονης γυναίκας που πέθανε σε νοσοκομείο της πολωνικής πόλης Πστσίνα, ενώ βρισκόταν στην 22η εβδομάδα της εγκυμοσύνης της. Οι γιατροί είχαν λάβει εντολές να αναβάλουν την αφαίρεση του εμβρύου μέχρι να σταματήσει να χτυπά η καρδιά του μωρού, αλλά η ασθενής πέθανε από σηπτικό σοκ.

Την Τρίτη το νοσοκομείο της κομητείας Πστσινα, σε δημόσια τοποθέτησή του για το συμβάν, ανέφερε πως «η όλη ιατρική διαδικασία υπόκειται σε εισαγγελική αξιολόγηση και δεν μπορεί να εκδοθεί καμία καταδικαστική απόφαση αυτή τη στιγμή». Το νοσοκομείο πρόσθεσε ότι «όλες οι ιατρικές αποφάσεις έχουν ληφθεί σύμφωνα με τους ισχύοντες πολωνικούς νόμους και τα πρότυπα λειτουργίας».

Στα πανό των διαδηλωτών υπήρχαν συνθήματα όπως «Ούτε μία ακόμα», «και η δική της καρδιά της χτυπούσε ακόμα». Για να τιμήσουν τη μνήμη της νεκρής, οι διαδηλωτές άναψαν κεριά μπροστά από το Πολωνικό Συνταγματικό Δικαστήριο.

Τον Οκτώβριο του 2020, το Συνταγματικό Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση που απαγορεύει τις αμβλώσεις στην Πολωνία. Η απόφαση αυτή προέβλεπε ότι η διακοπή της εγκυμοσύνης λόγω μη αναστρέψιμων και θανατηφόρων εμβρυϊκών ελαττωμάτων είναι αντισυνταγματική.

Η άμβλωση είναι επί του παρόντος νόμιμη στην Πολωνία σε δύο μόνο περιπτώσεις: όταν η εγκυμοσύνη αποτελεί απειλή για τη ζωή ή την υγεία της γυναίκας ή όταν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα παράνομης πράξης. Παρά τις μαζικές διαμαρτυρίες, η απόφαση τέθηκε σε ισχύ μετά τη δημοσίευσή της τον Ιανουάριο του 2021.

Ο κοινωνικοπολιτικός σκοταδισμός επέστρεψε στην Πολωνία…

Πηγή: euractiv.gr

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...