Πολωνία: Οι αμυντικές δαπάνες θα φθάσουν το 4% του ΑΕΠ φέτος, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Στην Πολωνία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, οι στρατιωτικές δαπάνες για το 2023 θα ανέλθουν στο 4% του ΑΕΠ, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία καθιστά απαραίτητο να εξοπλιστούμε ακόμη πιο γρήγορα. Γι’ αυτόν τον λόγο, θα κάνουμε μια προσπάθεια που δεν έχει προηγούμενο: 4% του ΑΕΠ για τον πολωνικό στρατό», είπε ο Μοραβιέτσκι στους δημοσιογράφους σε μια στρατιωτική βάση στο Σιέντλτσε.

«Θα είναι πιθανόν το πιο υψηλό επίπεδο στρατιωτικών δαπανών μεταξύ όλων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με έκθεση του ΝΑΤΟ, η Πολωνία αφιέρωσε στην άμυνα το περασμένο έτος τουλάχιστον το 2,4% του ΑΕΠ της, ποσοστό που την τοποθετεί στην τρίτη θέση στο πλαίσιο της Συμμαχίας, κάτω από την Ελλάδα (3,76% του ΑΕΠ) και τις Ηνωμένες Πολιτείες (3,47%).

Ο προϋπολογισμός του 2023, που δεν έχει ακόμη εγκριθεί, προβλέπει τώρα στρατιωτικές δαπάνες που ανέρχονται στο 3% του ΑΕΠ, δηλ. 97,4 δισ. ζλότι (20,4 δισ. ευρώ, 22,5 δισ. δολάρια ΗΠΑ).

Η Πολωνία υπέγραψε πρόσφατα πολλά σημαντικά συμβόλαια προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού, κυρίως με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα.

Ανάμεσα σε εκείνα που υπογράφηκαν με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι αυτά για την προμήθεια 32 μαχητικών αεροσκαφών F-35, 366 αρμάτων Abrams και αντιπυραυλικών συστημάτων Patriot και εκείνα με τη Νότια Κορέα, για την προμήθεια 1.000 αρμάτων K2 της Hyundai Rotem, περίπου 700 αυτοκινούμενων πυροβόλων K9A1 της Hanwha Defense, 50 μαχητικών αεροσκαφών FA-50 και 288 συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών K239. Η Βαρσοβία έχει επίσης υπογράψει συμβόλαιο με την Τουρκία για την προμήθεια τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, DPA

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...