Πολωνία – Ουκρανία: Τις επόμενες ημέρες Βαρσοβία θα στείλει τα πρώτα τέσσερα Mig-29 στο Κίεβο

Αντρέι Ντούντα, Πρόεδρος της Πολωνίας
Φώτο Αρχείου / Αντρέι Ντούντα, Πρόεδρος της Πολωνίας / Οκτώβρης 2022

Η Πολωνία θα παραδώσει εντός των επόμενων ημερών στην Ουκρανία μια πρώτη παρτίδα, τεσσάρων καταδιωκτικών-βομβαρδιστικών αεροσκαφών MiG-29, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Αντρέι Ντούντα. Αυτή θα είναι η πρώτη παράδοση μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο από χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ και μεγαλώνει τον κίνδυνο άμεσης εμπλοκής της στον πόλεμο, αλλά και γενίκευσης του πολέμου.

Αντιδρώντας στην ανακοίνωση της Βαρσοβίας, ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας Γιούρι Ίγκνατ, είπε: «Τα MiG δεν θα επιλύσουν τα προβλήματα, χρειαζόμαστε F-16. Όμως τα MiG θα ενισχύσουν τις δυνατότητές μας».

Η απόφαση της Πολωνίας «δεν αλλάζει τίποτα» όσον αφορά τη στάση των ΗΠΑ, που αρνούνται μέχρι στιγμής να δώσουν μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. Υπενθύμισε επίσης ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει διαφωνήσει δημοσίως με την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πολωνός πρόεδρος πρόσθεσε ότι άλλα αεροσκάφη περνούν αυτήν την περίοδο τη διαδικασία της συντήρησης και πιθανότατα θα σταλούν στην Ουκρανία σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Η Πολωνία διαθέτει περίπου 15 MiG, που της κληροδότησε πριν από σχεδόν 35 χρόνια η τότε Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. «Τα MiG αυτά είναι ακόμη εν λειτουργία (…). Είναι αεροσκάφη που οι Ουκρανοί πιλότοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν και σήμερα χωρίς να χρειάζονται πρόσθετη εκπαίδευση», τόνισε.

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός ’Αμυνας Μάριους Μπλάζακ είπε ότι η Πολωνία θα ήθελε να παραδώσει τα MiG-29 στην Ουκρανία στο πλαίσιο «ενός ευρύτερου συνασπισμού κρατών». Όταν ρωτήθηκε ποιες χώρες θα μετείχαν σε αυτήν τη συμμαχία, ανέφερε τη Σλοβακία. «Ασφαλώς, είμαστε ανοιχτοί και σε άλλες χώρες», πρόσθεσε. Τα MiG που θα δοθούν στην Ουκρανία θα αντικατασταθούν από νοτιοκορεατικά FA-50 και αμερικανικά F-35.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...