Πολωνία: «Πράσινο φως» για σχεδόν ολοκληρωτική απαγόρευση της άμβλωσης

Έγκυος γυναίκα

Τα σπασμένα της καπιταλιστικής παλινόρθωσης πληρώνονυ ακόμη στις μέρες μας οι λαοί των ανατολικών χωρών της Ευρώπης. Στην Πολωνία επί σοσιαλισμού οι γυναίκες οχι μόνο είχαν το δικαίωμα της επιλογής στην κύηση ή μη, μέσω ενός εκτεταμένου δημόσιου και δωρεάν συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας – αντισύλληψης,ενημέρωσης, αλλά και ένα διευρυμένο δίκτυο υποδομών φροντίδας της εγκύου, του παιδιού, εξασφάλισης της εργασίας, της κατοικίας, τώρα αρχίζει ένας κύκλος σκοταδισμού.

Σήμερα στο πλαίσιο μιας εκτεταμένης λαϊκής φτώχειας λόγω της ανεργίας, της ακρίβειας, εμπορευματοποιημένης υγείας, οικονομικών δυσκολιών για στέγη στα νέα ζευγάρια, δυσκολεύεται και η επιλογή μιας γυναίκας ή ενός ζευγαριού για τεκνοποίηση. Η αναπαραγωγή, είναι κάτι που θα κοστίζει δια βίου μια οικογένεια ή μια γυναίκα. Η επιλογή στη μητρότητα γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Σε αυτές τις συνθήκες, έρχεται το αστικό Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας, το οποίο έδωσε σήμερα το πράσινο φως για περαιτέρω αυστηρότερη νομοθεσία για την άμβλωση, που είναι ήδη πολύ περιοριστική, ακυρώνοντας ένα άρθρο που επιτρέπει την άμβλωση σε περίπτωση σοβαρής δυσπλασίας του εμβρύου.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Γιούλια Πρτζιλέμπσκα δήλωσε ότι η υπάρχουσα νομοθεσία που επιτρέπει την άμβλωση όταν το έμβρυο έχει δυσπλασία, είναι «ασυμβίβαστη» με το Σύνταγμα της χώρας.

Σύμφωνα με τις επιθυμίες του κυβερνώντος εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), το οποίο στις εκλογές του Ιουνίου κέρδισε την πλειοψηφία των εδρών με μια ατζέντα αυστηρών θρησκευτικών-καθολικών αξιών, η δικαστική απόφαση θα περιορίσει το δικαίωμα στην άμβλωση μόνο στις περιπτώσεις κινδύνου θανάτου για την έγκυο και κύησης που προέκυψε από βιασμό ή αιμομιξία.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ένωσε τη φωνή του στις αντιδράσεις αγανάκτησης που προκάλεσε η απόφαση αυτή.

«Το γεγονός ότι εγείρεται το θέμα της άμβλωσης και η απόφαση αυτού του ψευδο-δικαστηρίου μεσούσης της πανδημικής καταιγίδας είναι περισσότερο από κυνικό. Είναι πολιτική ατιμία», έγραψε στο Twitter ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο, που μεταρρυθμίστηκε από την κυβέρνηση του PiS, κατηγορείται συχνά έκτοτε ότι έχει στη σύνθεσή του αριθμό δικαστών πιστών στο κόμμα αυτό.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Πολωνία, μια χώρα 38 εκατομμυρίων κατοίκων, κατέγραψε το 2019 μόνο σχεδόν 1.000 περιπτώσεις άμβλωσης, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είχε επιτραπεί λόγω της μη αναστρέψιμης δυσπλασίας των εμβρύων.

Σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, ο αριθμός των αμβλώσεων που πραγματοποιούνται παράνομα στην Πολωνία ή σε κλινικές του εξωτερικού μπορεί να φθάνει σχεδόν τις 200.000 ετησίως.

Η επιλογή για τη δημιουργία μιας νέας ζωής, είναι πρώτα και κύρια ευθύνη κάθε γυναίκας, και κάθε άντρα ξεχωριστά. Η μητρότητα είναι πολύπλευρα σημαντική για τη γυναίκα, το ζευγάρι, την κοινωνία. Όμως δεν είναι και το άπαν για μια γυναίκα. Δεν είναι ο μοναδικός ρόλος στη ζωή της, ούτε πρέπει να θεωρείται οτι είναι αποτυχημένη ή να νοιώθει δυστυχισμένη χωρίς παιδί. Ενας άνθρωπος δεν ολοκληρώνεται μόνο με την τεκνοποίηση, ολοκληρώνεται πάνω απ΄όλα με την συμμετοχή του στην κοινωνική δράση της ζωής, δημιουργώντας τα αγαθά της με την εργασία του, τον πολιτισμό, κ.α., και πολύ περισσότερο όταν αγωνίζεται γι΄αυτήν.

Ο ρόλος της κοινωνίας, είναι να εξασφαλίζει τους όρους ικανοποίησης όλων των αναγκών της αναπαραγωγικής διαδικασίας, του μεγαλώματος ενός νέου ανθρώπου, της εξασφάλισης μιας αξιοπρεπούς ζωής στην κοινωνία. Και αυτό ο καπιταλισμός δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να το εγγυηθεί για τα λαϊκά στρώματα, που μεγαλώνουν παιδιά με απίστευτες στερήσεις…

Πηγη Cnn.gr

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...