Πολωνία: Το κυβερνών κόμμα επαναφέρει θέμα γερμανικών αποζημιώσεων

Ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ηγέτης του κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS)

Σε ένα ακόμη «επεισόδιο» στην αντιπαράθεση της Πολωνίας με τη Γερμανία, στα πλαίσια ευρύτερων παζαριών εντός της ΕΕ και γεωπολιτικών ανταγωνισμών μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα, το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας ανακοίνωσε πως η Βαρσοβία σκοπεύει να ζητήσει επανορθώσεις ύψους 1,3 τρισ. ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση για τις απώλειες που υπέστη κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Γερμανία απέρριψε το αίτημα της Πολωνίας θεωρώντας ότι το ζήτημα αυτό έχει «κλείσει», όπως δήλωσε εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.

Η νέα αποτίμηση των οφειλόμενων επανορθώσεων είναι μεγαλύτερη εκείνης των 850 δισ. δολαρίων που είχε κάνει ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος το 2019. Το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) έχει ζητήσει επανειλημμένα αποζημιώσεις αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2015, όμως η Πολωνία δεν έχει ζητήσει επίσημα επανορθώσεις.

Οι σχέσεις Γερμανίας – Πολωνίας έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια με φόντο την κόντρα για το δικατικό σύστημα, το Δίκαιο της ΕΕ, τον αγωγό φυσικού αερίου «Nord Stream 2», ενώ η Βαρσοβία έχει κατηγορήσει το Βερολίνο για βραδύτητα στην στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Ο Ντόναλντ Τουσκ, ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Πλατφόρμα Πολιτών, δήλωσε πως η ανακοίνωση του PiS «δεν έχει σχέση με τις επανορθώσεις», αλλά με «την εσωτερική πολιτική εκστρατεία προκειμένου να ανοικοδομήσει την υποστήριξη για το κυβερνών κόμμα».

Το PiS εξακολουθεί να προηγείται στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, όμως η διαφορά με την Πλατφόρμα Πολιτών έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...