Η Γερμανία έλαβε επίσημο αίτημα από την Πολωνία για την επανεξαγωγή αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Μάριους Μπαλζάκ.
Το ζήτημα της παράδοσης σύγχρονων γερμανικών αρμάτων μάχης «Leopard» στο Κίεβο, στο πλαίσιο της συνεχώς αυξανόμενης αποστολής βαρέων όπλων από ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην Ουκρανία, εξακολουθεί να βρίσκεται τις τελευταίες μέρες στο επίκεντρο έντονων «διαβουλεύσεων» στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, κι ενώ σε κάθε περίπτωση και τα δυο στρατόπεδα – ΝΑΤΟ και Ρωσία – προετοιμάζονται για στρατιωτική κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης τους ερχόμενους μήνες.
«Η Γερμανία έχει ήδη λάβει το αίτημά μας να δεχθεί τη μεταφορά αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία», επεσήμανε ο Μπαλζάκ στο Twitter, ενώ απηύθυνε έκκληση στο Βερολίνο να ενταχθεί «στον συνασπισμό των χωρών που στηρίζουν την Ουκρανία με Leopard 2».
«Πρόκειται για έναν κοινό μας στόχο, διότι διακυβεύεται η ασφάλεια όλης της Ευρώπης», υπογράμμισε ο Πολωνός υπουργός.
Η Βαρσοβία έχει επισημάνει ότι βρίσκεται σε συζήτηση με περίπου 15 χώρες για το θέμα αυτό.
«Στο τέλος της ημέρας την απόφαση φυσικά θα λάβει η καγκελαρία, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης», σχολίασε σήμερα ο γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας στη διάρκεια αμυντικής διάσκεψης που οργάνωσε στο Βερολίνο η εφημερίδα Handelsblatt.
«Η άποψη της υπουργού μου για το θέμα είναι γνωστή, πιστεύω», πρόσθεσε ο ίδιος αναφερόμενος στη Γερμανίδα υπουργό Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία δήλωσε την Κυριακή ότι το Βερολίνο δεν θα εμποδίσει τις χώρες που επιθυμούν να προσφέρουν Leopard 2 στο Κίεβο.
Και η Ελλάδα στο παιχνίδι;
Χαρακτηριστικά είναι και όσα αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», ότι Ουάσιγκτον και Κίεβο ασκούν πιέσεις προς την Αθήνα να εκδηλώσει, έστω, την προθυμία παραχώρησης γερμανικών αρμάτων μάχης τύπου «Leopard» στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις. Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι σε επαφές που έγιναν τελευταία ζητήθηκε από την Αθήνα να παραχωρήσει έναν «συμβολικό» αριθμό (2 ή 3) αρμάτων ώστε να ασκηθεί πίεση στο Βερολίνο.
«Ουσιαστικά από την Αθήνα ζητείται μια διπλωματική χειρονομία (μαζί με άλλες που έρχονται από Ολλανδία, τη Φινλανδία και αλλού) που θα οδηγήσει το Βερολίνο στην απόφαση να επιτρέψει στην Πολωνία να δώσει τα δικά της “Leopard” στην Ουκρανία», αναφέρει η «Καθημερινή».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ