Πολυεθνική Ταξιαρχία Καταστολής ΝΑ Ευρώπης (SEEBRIG)

Ταξιαρχία SEEBRIG - Κουμάνοβοο
Ταξιαρχία SEEBRIG – Κουμάνοβο Ανάληψη διοίκησης από Έλληνα αξιωματικό (29/8/2020) Πηγή: Eurokinissi

Την παραπάνω Ταξιαρχία «φιλοξενούσαμε» στη χώρα μας στον Τύρναβο, από το 2011 μέχρι που αποχώρησε για τη Βόρεια Μακεδονία (Κουμάνοβο) πρόσφατα, πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι από την υπογραφή της κατάπτυστης συμφωνίας των Πρεσπών. Τις προηγούμενες ημέρες στην τελετή ανάληψης της διοίκησης της Ταξιαρχίας από Έλληνα Διοικητή, τίμησαν και την 21η επέτειο από την ίδρυσή της. Η πρωτοβουλία της ίδρυσής της ξεκίνησε το 1996 σε άτυπο φόρουμ συνεργασίας των Υφυπουργών Άμυνας των Βαλκανικών χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η ληξιαρχική πράξη της ίδρυσής της υπογράφεται το 1998 με τη συμμετοχή της Αλβανίας, Βουλγαρίας, Ελλάδας, ΠΓΔΜ, Ρουμανίας, Τουρκίας, με παρατηρητές τις ΗΠΑ, Κροατία, Σλοβακία, Ουκρανία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Με την ίδρυση της μεταφερόμενης Ταξιαρχίας της ΝΑ Ευρώπης έγινε το πρώτο βήμα για την κατάργηση παγκοσμίως των εθνικών ορίων, αρχής γενομένης από τα Βαλκάνια, το μεγαλύτερο πεδίο ασκήσεων και δοκιμών του νέου επιθετικού δόγματος του ΝΑΤΟ, το οποίο αυτόκλητα θα γίνει χωροφύλακας επιβολής της δικής του «Ειρήνης» στην πολύπαθη περιοχή. Τα Βαλκάνια έγιναν ο χώρος της πρώτης εφαρμογής της νέας στρατηγικής των Αμερικανο-ΝΑΤΟϊκών ιμπεριαλιστών και «πιλότος για την ανάπτυξη και άλλων πολλών τέτοιων δυνάμεων» (Σολάνα, τότε γ.γ. ΝΑΤΟ). Με τον τρόπο αυτό διαμορφώνεται μια νέα ψυχροπολεμική περίοδος κατά την οποία το ΝΑΤΟ εξελίσσεται σε μια δύναμη καταστολής εναντίον των λαών και οποιασδήποτε άλλης δύναμης μπαίνει εμπόδιο στα σχέδιά τους. Οι διεθνείς σχέσεις στρατιωτικοποιούνται με τη μορφή μιας παγκόσμιας «αστυνομοκρατίας» υπό την απειλή των ΝΑΤΟϊκών πολυεθνικών δυνάμεων ταχείας επέμβασης, όπου γης.

Ταξιαρχία SEEBRIG – Τύρναβος Πηγή: Eurokinissi

Στην Ταξιαρχία αυτή οι στρατιωτικές μονάδες που της διατίθενται παραμένουν στις θέσεις τους, μόνιμα στις χώρες τους και συγκεντρώνονται σε περιπτώσεις εκπαίδευσης ή επιχειρησιακής ετοιμότητας. Η Ελλάδα διαθέτει, εφόσον της ζητηθεί, ένα μηχανοκίνητο τάγμα Πεζικού, μια διμοιρία Μεταφορών, μια ομάδα εξουδετέρωσης Ναρκοπεδίων, μια ομάδα συνεργασίας με Αεροπορία και μια ομάδα Υποστήριξης. Συνολικά διαθέτει δύναμη 4200 μαχητών, δεν έχει συγκροτηθεί σε σώμα, αλλά έχει πάρει μέρος στην αποστολή της Καμπούλ, στο Αφγανιστάν το Α εξάμηνο του 2006 και για 6 μήνες, με 180 επιτελείς, εκ των οποίων οι 28 ήταν Έλληνες. Οι δυνάμεις της Ταξιαρχίας εκπαιδεύονται στο πλαίσιο των ΝΑΤΟϊκών ασκήσεων για τη «βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων τους, στην ανάπτυξη ειρηνευτικών επιχειρήσεων, ανθρωπιστικής βοήθειας κ.τ.λ.». Έχουν λάβει μέρος σε σειρά ασκήσεων που αφορούν αντιμετώπιση καταστροφών και διαχείριση κρίσεων σε εμπόλεμες περιοχές. Παράλληλα εκπαιδεύονται στην καταστολή εξεγέρσεων πλήθους και ταραχών ομάδων πολιτών και αμάχου πληθυσμού σε αστικό, ημιαστικό και φυσικό περιβάλλον, όπου απαιτηθεί. Κατά την περίοδο των ασκήσεων ενισχύεται η δύναμή της με στελέχη από κράτη-μέλη που τη συγκροτούν.

Η Ελλάδα με ευθύνη των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και των αστικών κομμάτων της εμπλέκεται όλο και περισσότερο σε αυτούς τους τυχοδιωκτισμούς, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το παρόν και το μέλλον του λαού μας (Έβρος, Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειος). Η μόνη προσδοκία της αστικής τάξης και των συμφερόντων της είναι το πως θα εξασφαλίσουν μια θέση στη λεηλασία των χωρών που θα επέμβουν οι δυνάμεις αυτές. Παραδέχονται θρασύτατα ότι τις χρησιμοποιούν ως εργαλεία για στρατιωτικές επεμβάσεις και αποσταθεροποίηση χωρών και περιοχών.

ΝΑΤΟ
Πηγή: Eurokinissi

Η υπόθεση απεμπλοκής της Ελλάδας από τους τυχοδιωκτικούς αυτούς ανταγωνισμούς πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας, με την ανάπτυξη της αντιιμπεριαλιστικής πάλης.

Απαιτούμε να δυναμώσει η πάλη μας για:

  • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
  • Καμιά αλλαγή συνόρων και συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Να κλείσουν όλες οι Ευρωατλαντικές βάσεις και τα στρατηγεία στην Ελλάδα.
  • Να επιστρέψουν όλες οι Ελληνικές στρατιωτικές αποστολές από το εξωτερικό και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ-ΕΕ.
  • Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ-ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

Σοφικίτης Μιχάλης
Ταξίαρχος (ΠΖ) ε.α

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...