Πολυμερής Διάσκεψη ΥΠΕΞ αύριο στην Αθήνα, στον άξονα Ανατολική Μεσόγειος – Μέση Ανατολή – Περσικός

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Φώτο Αρχείου / Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδας, Αθήνα / Πηγή: Eurokinissi

Αύριο Πέμπτη στην Αθήνα πρόκειται να διεξαχθεί μια Πολυμερής Διάσκεψη σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), με την ονομασία «Φόρουμ Φιλία». Η Διάσκεψη αυτή, γίνεται στη βάση της νέας πολυεπίπεδης συνεργασίας των χωρών αυτών στον άξονα Ανατολική Μεσόγειος – Μέση Ανατολή – Περσικός. Ένας άξονας, στο πλαίσιο υλοποίησης των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην ευρύτερη περιοχή όπου πέρα της εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων στοχεύει στην αποδυνάμωσης της Κίνας και του Ιράν στην περιοχή.

Σε αυτήν, θα συμμετάσχουν οι υπουργοί από Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και Ιορδανία. Πηγές αναφέρουν ότι ενδιαφέρον έχουν εκφράσει να παραστούν και οι ΥΠΕΞ Γαλλίας και Ιράκ.

Στις συζητήσεις “περιλαμβάνονται ζητήματα πολυμερούς συνεργασίας στο πλαίσιο της συναντίληψης των χωρών που συμμετέχουν για την ανάγκη ασφάλειας, ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή”. Από ελληνικής και κυπριακής πλευράς αναμένεται να τεθούν στη συζήτηση «οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η επίλυση διαφορών με βάση το Διεθνές Δίκαιο».

Είναι γνωστό ότι η ελληνική αστική τάξη φιλοδοξεί να αναβαθμίσει την γεωπολιτική της θέση όχι μόνο στα Βαλκάνια, και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά και ευρύτερα, γιατί προσδοκά σε τεράστια οικονομικά οφέλη από αυτή την διεθνή δράση του κεφαλαίου στην περιοχή. Αυτό μπορεί να το πετύχει συμμετέχοντας στους στρατιωτικούς – πολιτικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, και μέσα από διάφορους άξονες διακρατικής συνεργασίας, ενταγμένους στα αντίστοιχα σχέδια αυτών των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Η επιθετικότητά της αυτή, που στηρίζεται τόσο από την κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από όλα τα αστικά κόμματα , επιβεβαιώνεται από την αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό π.χ. με την αποστολή του πυραυλικού συστήματος Patriot στη Σαουδική Αραβία, με στρατιωτικό προσωπικό στη Λιβύη, με πολεμικά πλοία να περιπολούν στα στενά του Ορμούζ, στον Περσικό Κόλπο, μέχρι και των σχεδίων για το Μάλι όπου πολεμούν γαλλικές και πολυεθνικές δυνάμεις.

Μια εμπλοκή στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για ‘του αφέντη το ψωμί’ , εμπλέκει τη χώρα σε επικίνδυνες εξελίξεις με το λαό να μετατρέπεται σε όμηρο των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων και πολέμων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...