Πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο: Άκαρπες για άλλη μια νύχτα οι έρευνες

Στο λιμάνι της Καλαμάτας πλωτό του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής μεταφέρει τις ανεβρεθείσες μέχρι τώρα σωρούς από το ναυάγιο ανοικτα της Πύλου. Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023
Στο λιμάνι της Καλαμάτας πλωτό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής μεταφέρει τις ανεβρεθείσες μέχρι τώρα σωρούς από το ναυάγιο ανοικτα της Πύλου. Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023 (ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ / EUROKINISSI)

Ανείπωτη τραγωδία…
Άκαρπες ήταν οι έρευνες και το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή προκειμένου να βρεθούν κι άλλοι μετανάστες από όσους επέβαιναν στο σκάφος που ανατράπηκε ανοιχτά της Πύλου.

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 104 άτομα και έχουν ανασυρθεί 78 σοροί, ενώ άγνωστος παραμένει ακόμα ο αριθμός των επιβαινόντων.

Οι σοροί μεταφέρονται σε ειδικό χώρο στο Σχιστό για νεκροτομή και ταυτοποίηση. Από τους διασωθέντες, οι 47 είναι Σύροι, οι 43 Αιγύπτιοι, οι 12 Πακιστανοί και οι 2 Παλαιστίνιοι. Ανάμεσά τους υπάρχουν και 10 ανήλικοι, 5 Αιγύπτιοι και 5 Σύροι. 

Επιζώντες κάνουν λόγο για 750 άτομα, μεταξύ των οποίων δεκάδες γυναίκες και παιδιά, κλειδωμένοι στα αμπάρια.

Σήμερα το πρωί πρόκειται να ξεκινήσουν από την Καλαμάτα τα μισθωμένα από τον δήμο λεωφορεία τα οποία θα μεταφέρουν τους διασωθέντες στη δομή της Μαλακάσας. Ανάμεσά τους είναι και κάποιοι ανήλικοι που θα μεταφερθούν αρχικά στη Μαλακάσα για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε δομές ανηλίκων.

Εννέα Αιγύπτιοι που βρίσκονταν μεταξύ των διασωθέντων συνελήφθησαν από το Λιμενικό, καθώς, όπως προέκυψε από μαρτυρίες, φέρεται να είναι οι διακινητές. Αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες περί σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, παράνομη διακίνηση μεταναστών και πρόκληση ναυαγίου. Οι εννέα συλληφθέντες πρόκειται να οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας.  

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, χρέωναν από 4 έως 7 χιλιάδες ευρώ «το κεφάλι», ενώ το μοιραίο δρομολόγιο φέρεται να ξεκίνησε από την Αίγυπτο, με ενδιάμεσο σταθμό στη Λιβύη.

Δείτε ακόμα...