Πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο: Το BBC αμφισβητεί το Λιμενικό – Το CNN μιλά για πάνω από 300 νεκρούς από το Πακιστάν

Σκάφος ανοικτής θαλάσσης του λιμενικού

Τη δική του εκδοχή δίνει το BBC για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο καθώς όπως αναφέρει έχει αποδείξεις που αμφισβητούν την εκδοχή του Λιμενικού για την αλληλουχία των γεγονότων με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών.

Το BBC βασιζόμενο στην ανάλυση της κίνησης παραπλέοντων πλοίων μέσω στοιχείων που παρείχε η MarineTraffic, υποστηρίζει ότι το υπερπλήρες αλιευτικό σκάφος δεν κινούνταν για τουλάχιστον επτά ώρες πριν ανατραπεί. Την ίδια ώρα το Λιμενικό Σώμα, επιμένει ότι κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών το σκάφος είχε πορεία προς την Ιταλία και δεν χρειαζόταν διάσωση ( ισχυρισμός κόντρα στις διεθνείς συμβάσεις και πρακτική).

Το BBC αναφέρει ότι δεν υπάρχει καμία αντίδραση από τις ελληνικές Αρχές προσθέτοντας ότι την πραγματοποίηση έρευνας έχουν ζητήσει τα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να διαπιστωστεί αν υπήρχαν ενέργειες που μπορούσαν να γίνουν. Οι Έλληνες αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι επιβαίνοντες δεν ήθελαν βοήθεια και δεν ήταν σε κίνδυνο πριν από τη βύθιση.

Τα δεδομένα δείχνουν δραστηριότητα σε μία πολύ μικρή περιοχή όπου έγινε η βύθιση θέτοντας εν αμφιβόλω την επίσημη εκδοχή ότι δεν υπήρχε πρόβλημα με τη διακυβέρνηση του σκάφους. Το πλοίο δεν είχε συσκευή εντοπισμού οπότε δεν φαίνεται στο χάρτη ενώ το ίδιο ισχύει για τα σκάφη του Λιμενικού και τα άλλα πολεμικά σκάφη.

Περισσότεροι από 300 νεκροί Πακιστανοί

Περισσότεροι από 300 Πακιστανοί υπήκοοι σκοτώθηκαν στο ναυάγιο, στα ανοικτά της Πύλου, σύμφωνα με το CNN, το οποίο επικαλείται τον πρόεδρο της Γερουσίας του Πακιστάν, Μοχάμεντ Σαντίκ Σαντζράνι, ο οποίος γνωστοποίησε τους αριθμούς σε δήλωσή του την Κυριακή, στέλνοντας συλλυπητήρια στις οικογένειες των νεκρών.

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ κήρυξε τη Δευτέρα εθνική ημέρα πένθους για όσους έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο. Σε ένα tweet την Κυριακή, διέταξε “έρευνα υψηλού επιπέδου” για το περιστατικό. “Διαβεβαιώνω το έθνος ότι όσοι βρεθούν αμελείς ως προς το καθήκον τους θα λογοδοτήσουν. Η ευθύνη θα καθοριστεί μετά την έρευνα και θα πέσουν κεφάλια“, έγραψε ο Σαρίφ.

Στο αλιευτικό σκάφος εκτιμάται ότι βρίσκονταν περίπου 750 άνδρες, γυναίκες και παιδιά όταν αυτό ανατράπηκε νοτιοδυτικά της Πύλος, σύμφωνα με τον Οργανισμό Μετανάστευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΔΟΜ), με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατοντάδες άνθρωποι γράφοντας ακόμη μία τραγωδία στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Γιώργος Μαρίνος: Πολλά και σημαντικά «θολά» σημεία που επιβάλλεται να διερευνηθούν

Υπάρχουν πολλά και σημαντικά «θολά» σημεία που επιβάλλεται να διερευνηθούν και να φωτιστούν σημειώνει με ένα αποκαλυπτικό του άρθρο στον Ριζοσπάστη, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που έχει εργαστεί για χρόνια ως ναυτεργάτης ασυρματιστής.

“Τα γεγονότα αυτά, όπως έχουν καταγραφεί, έχουν μεγάλη σημασία, γιατί το Κέντρο Επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας είχε καθαρή εικόνα για βασικά στοιχεία της άκρως επικίνδυνης κατάστασης που επικρατούσε στο αλιευτικό σκάφος και μπορούσε να γίνει ακριβής αξιολόγηση του συμβάντος και του πολύ υψηλού επιπέδου του κινδύνου, να οργανωθεί πανκινητοποίηση και να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και διάσωσης των επιβαινόντων”.

Κ. Γεράκη: Εγκλημα με αιτίες και γνωστούς ενόχους

Για ένα έγκλημα με αιτίες και ενόχους, κάνει λόγο η Κατερίνα Γεράκη, Δικηγόρος, υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τα Δικαιώματα των Μεταναστών και Προσφύγων.

Στο άρθρο της καταλήγει στην ανάγκη να σταματήσει το συστηματικό ξήλωμα της Συνθήκης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες, να καταργηθεί όλο το άδικο πλαίσιο της πολιτικής της καταστολής και του εγκλωβισμού σε βάρος των ξεριζωμένων, να δημιουργηθούν επιτροπές ασύλου μέσα στην Τουρκία, με ευθύνη της ΕΕ και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ώστε οι ξεριζωμένοι να αποκτούν άσυλο, να παίρνουν ταξιδιωτικά έγγραφα και να μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα του πραγματικού προορισμού τους.

Πηγή: BBC, CNN

Δείτε ακόμα...