Πολυτεχνείο: Ο αγώνας συνεχίζεται για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ

Εξέγερση Πολυτεχνείου - 17 Νοέμβρη 1973
Εξέγερση Πολυτεχνείου – 17 Νοέμβρη 1973

47 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου. Αποτέλεσε το αποκορύφωμα της αντιδικτατορικής πάλης του λαού και της νεολαίας κατά της χούντας των συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου του 1967.

Ο λαός αντιστάθηκε στην εφτάχρονη αμερικανοκίνητη χούντα των συνταγματαρχών, που έβαλε το λαό μας στο γύψο, στέλνοντας στην εξορία και στις φυλακές χιλιάδες αγωνιστές και κομμουνιστές που αντιστάθηκαν στο σάπιο αυτό καθεστώς.

Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα στον αγώνα ενάντια στην πολιτική που οδηγεί το λαό στη φτώχεια, στην ανεργία, στην ανασφάλεια, ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ, ενάντια στην καταστολή και τον αυταρχισμό.

Οι εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αποκαλύπτουν το ρόλο των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και της Ε.Ε, καθώς και την επικίνδυνη αντιλαϊκή πολιτική των αστικών κυβερνήσεων και κομμάτων. Όλοι μαζί συμφώνησαν με τη νέα Ελληνοαμερικανική συμφωνία, για το βάθεμα της ενσωμάτωσης της χώρας στο ΝΑΤΟ, στην ενίσχυση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, στην ενίσχυση της στρατιωτικής βάσης της Σούδας και των άλλων αμερικανικών βάσεων και υποδομών. Έχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο.

Οι Αμερικανοί, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ αντιμετωπίζουν ως στρατηγικό σύμμαχο την Τουρκία γιατί προσβλέπουν στα κοινά συμφέροντα με την αστική τάξη του γειτονικού κράτους, στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων με τη χώρα αυτή. Είναι οι ίδιοι που πουλάνε όπλα στη χώρα μας, σε συνθήκες μάλιστα όπου ο τουρκικός και ο ελληνικός λαός στενάζουν από τα οξυμένα προβλήματα, την καπιταλιστική εκμετάλλευση. 

Η ελληνική αστική τάξη με τη στάση της και μέσα από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες συμβάλλει στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στην όξυνση των αντιθέσεων, στις επεμβάσεις κατά άλλων κρατών και στις αλλαγές συνόρων που γεννούν και το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα. Την πολιτική αυτή  υλοποιούν τα αστικά κόμματα, όπως δείχνουν η διακυβέρνηση της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΠΑΣΟΚ. Έχουν μεγάλες ευθύνες διότι συνέβαλαν και διεύρυναν την παρουσία των αμερικανονατοϊκών στη χώρα μας, επέκτειναν τις βάσεις που αποτελούν πολεμικό ορμητήριο και εμπλέκουν τη χώρα μας στους σχεδιασμούς τους.

Ο γιορτασμός του Πολυτεχνείου φέτος γίνεται σε μια περίοδο που ο λαός ζει σε έκτακτες συνθήκες. Η εξέλιξη της πανδημίας, η οριακή κατάσταση του συστήματος Υγείας δίνει στην πορεία του Πολυτεχνείου το χαρακτήρα του βήματος διεκδίκησης και αγώνα, την κάνει σταθμό των αγωνιστικών κινητοποιήσεων του προηγούμενου διαστήματος. Πλέον καθημερινά αποδεικνύεται ότι ο λαός δεν μπορεί να έχει καμία εμπιστοσύνη στο κράτος και την κυβέρνηση, ότι ο ίδιος πρέπει μέσα από την πάλη του να επιβάλει τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας και να βάλει στην ημερήσια διάταξη τον αγώνα για ένα άλλο σύστημα Υγείας, που θα έχει στο επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες.

Η ΝΔ ψήφισε νόμο, που ουσιαστικά απαγορεύει τις διαδηλώσεις και επιχειρεί να βάλει στο γύψο κάθε μορφή διαμαρτυρίας. Θέλει να επιβάλλει σιγή νεκροταφείου. Ενισχύει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, αγοράζει χημικά, οχήματα αύρες και διάφορα άλλα κατασταλτικά εργαλεία, προκειμένου να καθυποτάξει τα δικαιώματα των εργαζομένων, συνταξιούχων, φοιτητών και άλλων αδύναμων κοινωνικά ομάδων που διαμαρτύρονται.

Η Χρυσή Αυγή, το μακρύ χέρι του συστήματος, δεν ησυχάζει και δεν εξαφανίστηκε, μπαίνοντας τα ηγετικά τους στελέχη στη φυλακή. Χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας των εργαζομένων και της νεολαίας για την πλήρη απομόνωσή τους, αλλά και για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος, που τους γεννά και τους θρέφει.

Βλέποντας το παρελθόν και την περιβόητη δίκη της Χούντας των συνταγματαρχών και παρόλο που οι πρωτεργάτες της κλείστηκαν στη φυλακή, ο φασισμός δεν εξαλείφθηκε, τον εκτρέφει το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, με αποτέλεσμα τις απόπειρες δολοφονίας μεταναστών, μελών του ΠΑΜΕ, τρομοκρατία λαϊκών περιοχών με αποκορύφωμα τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Οι αστυνομικοί ειδικότερα αυτοί που προέρχονται από λαϊκές οικογένειες και αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός μας, πρέπει να αφουγκράζονται τα μηνύματα  του Πολυτεχνείου. Να μην σηκώσουν το γκλομπ και να μην χρησιμοποιήσουν χημικά για να χτυπήσουν τον δίκαια αγωνιζόμενο λαό, που παλεύει ενάντια στην πολιτική της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ, αγωνίζεται για το δίκιο του.

Τα ιδανικά του Πολυτεχνείου δεν έγιναν πράξη και ο αγώνας συνεχίζεται και όπως μας λέει ο κομμουνιστής ποιητής Ναζίμ Χικμέτ «αγωνιζόμαστε για τις πιο όμορφες θάλασσες, που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει, για τις καλύτερες μέρες που θα έρθουν».

Καταγγέλλω την κυβέρνηση της Ν.Δ για την απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου.

Ο λαός να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Αγώνας για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Να κλείσουν όλες οι αμερικανονατοϊκές βάσεις και η βάση της Σούδας.

Ούτε γη, ούτε νερό, ούτε αέρα στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ

Δημήτρης Θωμάκος
Αστυνομικός Υποδιευθυντής ε. α.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...