Πολύτιμο φωτογραφικό υλικό από την εποποιία του ΔΣΕ

ΔΣΕ νεολαίοι

Εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ αφιερωμένη στο έργο του φωτογραφικού – κινηματογραφικού συνεργείου του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 22 Ιουνίου στο Επιμορφωτικό Κέντρο Βιβλιοθήκη – Αρχείο «Χαρίλαος Φλωράκης» (ΕΚΧΦ).

Παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Επίσης αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα Νίκο Αμπατιέλο.

Στα εκατοντάδες χιλιάδες ντοκουμέντα που βρίσκονται στο ΕΚΧΦ προστίθενται πλέον και περισσότερες από 15.000 φωτογραφίες που δίνονται σε δημόσια χρήση και περικλείουν σχεδόν όλες τις πτυχές της εποποιίας του ΔΣΕ, αλλά και πλευρές από τη ζωή στην πολιτική προσφυγιά. Το ψηφιοποιημένο αρχείο είναι πλήρως προσβάσιμο στους μελετητές, στους ιστορικούς και τον καθένα που ενδιαφέρεται. Αυτό το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από δωρεές στο αρχείο του ΚΚΕ των οικογενειών του Απόστολου Μουσούρη και Φώτη Ματσάκα, μαχητών του ΔΣΕ και μελών του κινηματογραφικού συνεργείου. Μέρος αυτού του αρχείου έχει δημοσιευτεί στην έκδοση – λεύκωμα της «Σύγχρονης Εποχής», «Απόστολος Μουσούρης – Φωτογραφίζοντας τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας».

Στην εκδήλωση μίλησε ο Νίκος Παπαγεωργάκης, υπεύθυνος της λειτουργίας του ΕΚΧΦ, ο οποίος αναφέρθηκε στη δραστηριότητα του Επιμορφωτικού Κέντρου και στα νέων υλικών με τα οποία εμπλουτίστηκαν οι συλλογές του. Οπως σημείωσε, στο ΕΚΧΦ βρίσκονται πλέον περίπου 170.000 ντοκουμέντα, αποτελούμενα από 840.000 σελίδες, ενώ -όπως είπε- οι επισκέπτες θα έχουν πλέον πρόσβαση και στο φωτογραφικό αρχείο του ΚΚΕ και η αρχή γίνεται με τα σχεδόν 15.000 φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη δράση του ΔΣΕ και την πολιτική προσφυγιά.

Ο σκηνοθέτης Κώστας Σταματόπουλος παρουσίασε τη δράση και το έργου του κινηματογραφικού συνεργείου του ΔΣΕ. Όπως ανέφερε, «το 1947 πάρθηκε η απόφαση από το Κόμμα να συγκεντρωθεί κεντρικά ο κινηματογραφικός και φωτογραφικός εξοπλισμός και να διατεθεί ανάλογα για την κάλυψη των πολιτικο-στρατιωτικών αναγκών της εποχής. Το 1948 ιδρύθηκε το φωτοκινηματογραφικό συνεργείο και εντάχθηκε στη δύναμη του τμήματος διαφώτισης του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ. Το συνεργείο συγκροτήθηκε αρχικά από τους Γιώργο Σεβαστίκογλου, Μάνο Ζαχαρία, Απόστολο Μουσούρη. Η συνάντησή τους έγινε στο χωριό Πευκόφυτο του ανατολικού Γράμμου».

Σημείωσε ότι από τα υλικά των φωτοκινηματογραφικών συνεργείων στηρίχτηκε μεγάλο τμήμα της εκδοτικής δουλειάς, φωτογραφίες σε βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά στην Ελεύθερη Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα δίνονταν υλικό για κινηματογραφικά «Επίκαιρα» και σε άλλες χώρες, ειδικά στις σοσιαλιστικές. «Δημιουργήθηκαν δύο λευκώματα, το ένα μετά την υποχώρηση και το άλλο για τα τρίχρονα του ΔΣΕ, το οποίο φτιάχτηκε μέσα στη διάρκεια των μαχών, σε διάστημα 10 ημερών. Ηταν ένας άθλος! Μέσα σε δύο 24ωρα τυπώθηκαν από φιλμ και κινηματογραφικά καρέ 2.500 φωτογραφίες, για να γίνει η επιλογή και η γραφιστική δουλειά» είπε.

Απαρίθμησε τις ταινίες και τα επίκαιρα που γύρισε το κινηματογραφικό συνεργείο του ΔΣΕ από τον Ιούνιο 1948 έως τον Αύγουστο του 1949, που είναι: 1. «Η αλήθεια για τα παιδιά της Ελλάδας». Γυρίστηκε στο Γράμμο-Βίτσι, στις περιοχές που είχε υπό τον έλεγχό του ο ΔΣΕ, και στις Λαϊκές Δημοκρατίες της Ουγγαρίας και της Τσεχοσλοβακίας. 2. Διάφορα επίκαιρα με το ίδιο θέμα. 3. Ταινία της ΕΠΟΝ για το φεστιβάλ της Βουδαπέστης το 1949. 4. Ταινία -δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ- για τις μάχες στο Γράμμο. 5. Υλικό για μία 30λεπτη ταινία για την περιοδεία του Πολ Ελυάρ στην ελεύθερη Ελλάδα. 6. Ταινία για την προετοιμασία και τις μάχες στη Βίγλα το 1949. 7. Κατά το διάστημα Φλεβάρη με Αύγουστο του 1949 ο Μάνος Ζαχαρίας, ο Παλαιστής κι ο Μουσούρης, γύρισαν διάφορα «Επίκαιρα» μέσα σε αυτά και οι μάχες στο Τσάρνο.

Η μοναδική ταινία που έγινε κατορθωτό να παρουσιαστεί στην ελεύθερη Ελλάδα είναι «Η αλήθεια για τα παιδιά της Ελλάδας» που προβλήθηκε στης 2 Μάρτη του 1949 στην Α’ Συνδιάσκεψη της Πανελλαδικής Δημοκρατικής Ενωσης Γυναικών στον Πυξό.

Ο δημοσιογράφος Θανάσης Λεκάτης παρουσίασε μέρος των φωτογραφιών. Οπως σημείωσε, η συλλογή περιέχει «έναν προς έναν χιλιάδες μαχητές και μαχήτριες, εμφανίζει τον τρόπο που έζησαν και πολέμησαν, τον χώρο που κινήθηκαν, τον τόπο που λευτέρωσαν». Απεικονίζονται επίσης και στελέχη του ΚΚΕ που βρίσκονταν στη πρώτη γραμμή, με χαρακτηριστικές φωτογραφίες αυτές του Νίκου Ζαχαριάδη με αξιωματικούς του ΔΣΕ, του Πέτρου Κόκκαλη, του Λεωνίδα Στρίγκου, του Μιλτιάδη Προφυρογένη, του Παναγιώτη Μαυρομάτη, του Νίκου Μπελογιάννη, του Κώστα Καραγιώργη και του Χαρίλαου Φλωράκη.

Ξεχωριστή ενότητα αποτελούν οι φωτογραφίες με γυναίκες μαχήτριες και νεολαίους μαχητές, όπως και αυτές για το υγειονομικό του ΔΣΕ. Υπάρχουν επίσης φωτογραφίες  από εργασίες στα χωριά που γίνονταν από τους μαχητές και τους κατοίκους, λαϊκές συνελεύσεις κ.α. Ένας αρκετά μεγάλος αριθμός φωτογραφιών αφορά στην επίσκεψη του Πωλ Ελυάρ στο Γράμμο και στο Βίτσι, τη διάσωση των παιδιών στις περιοχές που βομβάρδιζε ο αστικός στρατός, αλλά και φωτογραφίες από την υποχώρηση στην Αλβανία και από τη ζωή στην πολιτική προσφυγιά.

Ο ηθοποιός Αντώνης Ξένος διάβασε το κείμενο του Δημήτρη Ραβάνη – Ρεντή, «Σοφοκλής οχτώ υπό το μηδέν».

Λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, ματαιώθηκε το μουσικό πρόγραμμα με τη Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Μανόλη Ανδρουλιδάκη.


Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...