ΠΟΜΑΣ: Κυβέρνηση και όσοι τη στηρίζουν να σταματήσουν κάθε σκέψη που τροφοδοτεί την επιδείνωση της ζωής των συνταξιούχων

Συνταξιούχοι: Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας τώρα

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Απόστρατων Στρατιωτικών (ΠΟΜΑΣ) καλεί την κυβέρνηση της ΝΔ και όλα τα κόμματα που σιωπηρά ή φανερά στηρίζουν την πολιτική της, να σταματήσουν κάθε σκέψη που τροφοδοτεί την επιδείνωση της ζωής των συνταξιούχων και να υιοθετήσουν τα αιτήματα του συνταξιουχικού κινήματος.

Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Μια μεγάλη δεξαμενή άντλησης εργατικού δυναμικού είναι, μεταξύ των άλλων (γυναίκες, νέοι, φοιτητές, νέοι κατηγορίας «ν», ΑμεΑ, brain drain, μετακληθέντες από άλλες χώρες) και οι 1.200.000 ηλικιωμένοι, οι συνταξιούχοι δηλαδή κάτω των 72 ετών. Αυτή ήταν η σκέψη που εξέφρασε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, μιλώντας σε εκδήλωση της ΓΣΕΕ, την 3 Ιούλη 2024.

Λίγο πολύ δηλαδή, ο κ. οικονομικός σύμβουλος, αντί να δει τα αιτήματα του συνταξιουχικού κινήματος που θα εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή ζωή σε όλες/όλους τις/τους συνταξιούχους για τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής τους, προτιμά να καλλιεργήσει ως «λαγός» το έδαφος, μέσω σκέψεών του, για δουλειά μέχρι τον τάφο.

Δεν περιμένουμε όμως τίποτα άλλο από μια κυβέρνηση, που με νύχια και με δόντια, υιοθετεί την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βλέπει ως «κόστος» την αξιοπρεπή σύνταξη, σπρώχνοντας τους συνταξιούχους σε αναζήτηση εργασίας «μέχρι τον θάνατο» για να ενισχύσουν τη σύνταξή τους. Διαχρονικά οι κυβερνήσεις κόβουν και ράβουν με νομοθετικές παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Ως συνταξιούχοι, εμείς οι απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώνοντας τη φωνή μας με το συνταξιουχικό κίνημα, καλούμε την κυβέρνηση της ΝΔ και όλα τα κόμματα που σιωπηρά ή φανερά στηρίζουν την πολιτική της, να σταματήσουν κάθε σκέψη που τροφοδοτεί την επιδείνωση της ζωής των συνταξιούχων.

Καλούμε τα κόμματα, να υιοθετήσουν τα αιτήματα του συνταξιουχικού κινήματος και να καταθέσουν νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε:

 • Να υπάρξει πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων, κύριων και επικουρικών.
 • Να επανέλθουν οι συντάξεις στα προ κρίσης επίπεδα.
 • Να κατοχυρωθεί, ρυθμιστεί και αποδοθεί η 13η και 14η σύνταξη.
 • Να καταβληθούν άμεσα τα αναδρομικά σε όλες/όλους τις/τους συνταξιούχους, δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα, για το 11μηνο 2015 – 2016.
 • Να ενσωματωθεί η «προσωπική διαφορά» στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε όλες/όλους τις/τους συνταξιούχους και να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι.
 • Να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης (ΑΚΑΓΕ).
 • Στις συντάξεις χηρείας να καταβάλλονται στον επιζώντα και οι δύο συντάξεις, με δικαίωμα επιλογής στο ποια σύνταξη θα κρατήσει ως κύρια και την απόδοση της δεύτερης σύνταξης στο 70% εφ’ όρου ζωής.
 • Να καταβληθεί η εθνική σύνταξη σε όλες τις συντάξεις.
 • Να καταργηθεί το 6% υπέρ του ΕΟΠΥΥ από τις συντάξεις χηρείας (του αποβιώσαντος).
 • Να εξοπλιστεί με όλα τα αναγκαία τεχνικά μέσα και να προσληφθεί προσωπικό στον ΕΦΚΑ, για την άμεση έκδοση των συντάξεων. Να επιστρέψει στις υπηρεσίες του το προσωπικό των ΕΔ που καλύπτει τα αντίστοιχα κενά.
 • Να επιστραφούν εντόκως από τα Μετοχικά Ταμεία των ΕΔ (ΜΤ) οι παρακρατήσεις του ν. 4093/12, από το 2015, και όχι μόνο από το 2021.
 • Να καλυφθεί από το κράτος το σύνολο των απωλειών μέχρι σήμερα, των αποθεματικών όλων των Ταμείων (psi, χρηματιστήριο κτλ) που λεηλατήθηκαν διαχρονικά από τις κυβερνητικές πολιτικές όλων των ετών».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...