Πομπέο: Μόνιμα η πλωτή βάση Hershel “Woody” Williams στην Σούδα

Από τη συνάντηση του Ν. Δένδια με τον Αμερικανό ομόλγό του Μ. Πομπέο
Από τη συνάντηση του Ν. Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογό του Μ. Πομπέο

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε τον μόνιμο ελλιμενισμό του πολεμικού πλοίου USS Hershel «Woody» Williams στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τη διευρυμένη συνάντηση που είχαν στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα.

«Θα αναφέρω σήμερα ότι το USS Hershel Williams, θα έρθει στη Σούδα και είναι μια τέλεια επιλογή στρατηγική θέση και συμβολίζει ότι η σχέση μας γίνεται πιο ισχυρή».

Ο Πομπέο επιβεβαίωσε πως οι σχέσεις των δύο χωρών είναι στο απόγειό τους, ενώ σημείωσε πως είναι η πρώτη φορά που ο ΥΠΕΞ της Αμερικής ήρθε δύο φορές σε τόσο σύντομο χρόνο, δείχνοντας το ιδιαίτερο οικονομικό- στρατιωτικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ στο Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, αλλά και τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας με την συμμετοχή της στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας των ΗΠΑ και Ελλάδας, μόνο αύξηση των κινδύνων σηματοδοτεί για το λαό, ιδιαίτερα σε μια περιοχή όπου συγκρούονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα και χώρες, καταλύονται σύνορα, εγείρονται εμφύλιες συρράξεις και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων και δρόμων μεταφοράς τους.

Σε αυτή τη βάση, αξιοποιώντας και την συμμετοχή της ελληνικής αστικής τάξης, ο Πομπέο τόνισε οτι «Σας βλέπουμε σαν πυλώνα σταθερότητας είμαστε περήφανοι που στηρίζουμε την ηγεσία της χώρας και τη στρατιωτική ηγεσία» υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ενώ εξήρε το ρόλο της κυβέρνησης για τη νέα έναρξη διαλόγου με την Τουρκία, ενός διαλόγου συνεκμετάλλευσης, με τις ΗΠΑ και ιδίων δηλώσεων του Πομπέο, να αμφισβητούν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα ως “διαφιλονικούμενες περιοχές”.

Επίσης, αναφέρθηκε για τα οικονομικά συμφέροντα που επιδιώκουν οι ΗΠΑ στην περιοχή σε συνεργασία με την Ελλάδα στο πλαίσιο της αποδυνάμωσης άλλων ανταγωνιστών, όπως ΗΠΑ, Κίνα, λέγοντας οτι οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα για την προμήθεια αερίου, στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...