Πορτογαλία: Χιλιάδες διαδηλωτές ενάντια στον πληθωρισμό και την ακρίβεια στις κατοικίες

Λισαβόνα Πορτογαλία πορεία διαδήλωση
Πηγή φώτο: Twitter

Χιλιάδες Πορτογάλοι διαδήλωσαν στη Λισαβόνας χθες Σάββατο απαιτώντας να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής, καθώς ο πληθωρισμός κάνει ολοένα δυσκολότερο να τα βγάλουν πέρα.

Η Πορτογαλία συγκαταλέγεται στις φτωχότερες χώρες της δυτικής Ευρώπης. Κατά τα επίσημα δεδομένα, πάνω από το 50% των εργαζομένων είχε εισοδήματα χαμηλότερα από το επίπεδο των 1.000 ευρώ τον μήνα την περασμένη χρονιά. Ο κατώτερος μισθός είναι 760 ευρώ.

Οι τιμές των κατοικιών στη χώρα της Ιβηρικής αυξήθηκαν κατά 18,7% το 2022 (η μεγαλύτερη άνοδος τις τελευταίες σε τρεις δεκαετίες) ενώ οι τιμές των ενοικίων αυξήθηκαν επίσης θεαματικά, εν μέρει λόγω της φούσκας των ακινήτων.

Οι χαμηλοί μισθοί και τα υψηλά ενοίκια σημαίνουν πως η Λισαβόνα είναι η τρίτη λιγότερο προσιτή πόλη στον κόσμο για να ζει κανείς, υπέδειξε έρευνα ασφαλιστικής εταιρείας ενώ ο πληθωρισμός στη χώρα έχει φθάσει το 8,3%.

Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της χώρας, την περασμένη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να κάμψει τις λαϊκές αντιδράσεις, ανακοίνωσε μέτρα για να αντιμετωπιστεί η κρίση της κατοικίας, όμως οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι δεν έχει κανένα αντίκρυσμα όσο συνεχίζεται η πολιτική για την προσέλκυση πλούσιων επενδυτών, όπως το πρόγραμμα Digital Nomads Visa, (ψηφιακοί νομάδες) που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο και αφορά εργαζόμενους που δουλεύουν μέσω Ιντερνέτ, χωρίς μόνιμο τόπο κατοικίας. 

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...