Πορτογαλία: Ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Πορτογαλία

Ανακοινώσεις σχετικά με τη διεξαγωγή ή όχι πρόωρων εκλογών στην Πορτογαλία αναμένεται να κάνει σήμερα ο Πρόεδρος της χώρας, Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, καθώς την περασμένη Τετάρτη το Κοινοβούλιο απέρριψε τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2022 της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Αντόνιο Κόστα.

Ο Αντ. Κόστα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα κυβερνούν την Πορτογαλία από το 2015 με μια κυβέρνηση μειοψηφίας, με τη στήριξη του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCP), των Πρασίνων (PEV) και του «Αριστερού Μπλοκ» (BE), τα οποία και καταψήφισαν τον προϋπολογισμό.

Χτες ο Πρόεδρος της χώρας συγκάλεσε δύο Κρατικά Συμβούλια, στο ένα παραβρέθηκε μάλιστα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, για τις οικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, ενώ στο δεύτερο συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα μετά την απόρριψη του προϋπολογισμού. Το Σάββατο είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις του ντε Σόουζα με τα κόμματα του Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Πρόεδρος ενδέχεται να ανακοινώσει πρόωρες εκλογές – δυο χρόνια πριν από τις προγραμματισμένες – με πιθανές ημερομηνίες από τα μέσα Γενάρη έως τις αρχές Φλεβάρη. Ο Πρόεδρος δήλωσε πως σε κάθε περίπτωση το Κοινοβούλιο θα πρέπει να έχει χρόνο για να ψηφίσει ορισμένες Οδηγίες της ΕΕ και άλλους νόμους που η κυβέρνηση θεωρεί θεμελιώδεις.

Την ίδια στιγμή, ένα κύμα απεργιών σαρώνει τη χώρα. Οι εργαζόμενοι στο μετρό της Λισαβόνας πραγματοποιούν πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις, προχτές απεργούσαν οι φαρμακοποιοί του Εθνικού Συστήματος Υγείας, χτες και σήμερα οι νοσηλευτές, απαιτώντας προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αύξηση των επιδομάτων των υγειονομικών, και αύριο απεργούν οι δάσκαλοι.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...