Πορτογαλία: Επανεκλέχτηκε Πρόεδρος ο συντηρητικός Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα

Ο υποψήφιος από το κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, επανεκλέχτηκε Πρόεδρος της Πορτογαλίας από τον πρώτο γύρο των εκλογών με 60,70%, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου. Η αποχή έφτασε στο 60,5% .

Ακολούθησαν η Αννα Γκόμες, πρώην διπλωμάτης, ευρωβουλευτής, που προέρχεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και στήριξε το κόμμα «Ανθρωποι – Ζώα – Φύση» και πήρε 12,97%. Ο ακροδεξιός Αντρέ Βεντούρα με 11,90%. Ο Ζοάο Περέιρα, του Πορτογαλικού ΚΚ, που έχει δώσει ψήφο ανοχής στη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος με 4,32%. Η Μαρίσα Ματίας του Μπλοκ της Αριστεράς (επίσης με ανοχή στην κυβέρνηση) με 3,95%. Ο Τιάγκο Γκονζάλβες των Φιλελεύθερων με 3,22%. Ο Βιτορίνο Σίλβα του οικολογικού κόμματος «Αντίδρασε, μην αποκλείεις, ανακύκλωσε», με 2,94%.

Το ιδρυθέν το 2019 ακροδεξιό κόμμα «Φτάνει», με τον πρόεδρο A. Βεντούρα, έχει τη μεγαλύτερη αύξηση: Από 1,29% στις βουλευτικές εκλογές έφτασε σχεδόν 12%, κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά για τέτοιο μόρφωμα από την πτώση της δικτατορίας Σαλασάρ το 1974.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...