Πορτογαλία: Καταγγελία στην ΕΕ για παραβίαση της συμφωνίας ελεύθερης μετακίνησης

Πορτογαλία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πορτογαλίας δήλωσε χτες πως ορισμένα κράτη – μέλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραβίασαν μια συμφωνία για την αποκατάσταση της ελεύθερης μετακίνησης στο εσωτερικό της Ένωσης μετά την άρση των lockdown για τον κορονοϊό.

«Αντιλαμβανόμαστε πως απαιτείτο από όλους να αποκαταστήσουμε την ελευθερία της μετακίνησης στο εσωτερικό της ΕΕ από την 1η Ιουλίου το αργότερο», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση που εστάλη στο Reuters.

«Πιστεύουμε πως οι περιορισμοί και οι αποφάσεις που ελήφθησαν από κράτη – μέλη σε σχέση με άλλα κράτη μέλη εμφανώς δεν λαμβάνουν υπόψη τους αυτόν τον δεσμό», πρόσθεσε χωρίς να προσδιορίζει σε ποια κράτη μέλη αναφερόταν.

Τα σχόλια του υπουργείου ήρθαν μετά την απόφαση της Βρετανίας – που αποχώρησε από την ΕΕ τον Ιανουάριο αλλά τηρεί τους εμπορικούς και ταξιδιωτικούς κανόνες της μέχρι τα τέλη του έτους – αποφάσισε την Παρασκευή να επιμείνει με ένα καθεστώς καραντίνας για τους ταξιδιώτες από την Πορτογαλία.

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιρλανδία, το Βέλγιο και η Φινλανδία, όλες τους μέλη της ΕΕ, έχουν επίσης επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς στην Πορτογαλία. Η Ισπανία αντιμετωπίζει επίσης καραντίνα από το Ηνωμένο Βασίλειο και ταξιδιωτικές οδηγίες από άλλες χώρες.

Η Πορτογαλία αρχικά αν και είχε περιορίσει την πανδημία, η σταθερή καταμέτρηση εκατοντάδων νέων κρουσμάτων κάθε μέρα στη Λισαβόνα και στα περίχωρά της τους τελευταίους δύο μήνες, έχει ανησυχήσει τις αρχές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε την Τρίτη πως η «επαναφορά αναποτελεσματικών περιορισμών και εσωτερικών συνοριακών ελέγχων στην ΕΕ πρέπει να αποφευχθεί καθώς προχωράμε μπροστά».

Η απόφαση αυτή έχει ‘πλήξει’ τους επιχειρηματίες στον Τουρισμό, ο οποίος αποτελεί ένα βασικό τομέα της καπιταλιστικής οικονομίας της Πορτογαλίας, όπου θησαύριζε όλα τα προηγούμενα έτη εις βάρος των εργαζομένων του κλάδου, του λαού. Μιας χώρας που τα κρούσματα της πανδημίας είναι ‘παρόντα’.

Το κυνήγι του κέρδους όμως αδιαφορεί για την υγεία, τη ζωή των τουριστών και των εργαζομένων στον κλάδο και γενικότερα, και γι΄αυτό διαμαρτύρεται. Φυσικά οι απαγορεύσεις άλλων κρατών προς την Πορτογαλία, δεν έχει τόσο ‘υγιείς’ προθέσεις. Είναι γνωστός ο σκληρός ανταγωνισμός στον κλάδο του τουρισμού ιδίως τώρα το καλοκαίρι, όπου οι καπιταλιστικές οικονομίες της Ευρώπης τον βλέπουν ως μια ‘ανάσα’ ανάκαμψης για την οικονομία-όπως και στην Ελλάδα. Ανταγωνίζονται σκληρά για την ‘πίτα διανομής’ των τουριστών, π.χ. Βρετανία και Γερμανία το προηγούμενο διάστημα έκαναν συνεχείς εκκλήσεις οι πολίτες της χώρας να προτιμήσουν τον εγχώριο τουρισμό.

Δείτε ακόμα...