Η πορτογαλική κυβέρνηση αποφάσισε την επιβολή δελτίου στην παροχή νερού στα ανατολικά της τουριστικής περιοχής Αλγκράβε, που μαστίζεται από την ξηρασία, με σκοπό να μειώσει τη χρήση κατά 15% των υπόγειων υδάτων.
“Στα φράγματα του Οντελέιτε και του Μπελίσε, η χρήση του νερού που προορίζεται για τη γεωργία και τα γήπεδα του γκολφ θα μειωθεί κατά 20%”, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Ντουάρτε Κορντέιρο, στο τέλος συνεδρίασης χθες βράδυ της επιτροπής διαχείρισης της ξηρασίας.
Η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης τη σύσταση μιας “δύναμης δράσης” για τους υδάτινους πόρους της Αλγκράβε, που θα αποτελείται από μέλη της πορτογαλικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (APA) και της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας για να επανεξετάζει τις άδειες άντλησης νερού στην περιοχή. Στη συνέχεια θα προχωρήσει σε ανάκληση αδειών για να μειωθεί η κατανάλωση κατά 15%.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το 36% του εδάφους της Πορτογαλίας βρίσκεται επί του παρόντος σε κατάσταση σοβαρής ή ακραίας ξηρασίας, κυρίως οι περιφέρειες Αλεντέζου και Αλγκράβε, στον νότο της χώρας. Την Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο, η Πορτογαλία υπέβαλε επίσημα αίτημα βοήθειας στις Βρυξέλλες για ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού γεωργικού αποθέματος, υπενθύμισε η υπουργός Γεωργίας Μαρία ντο Σέου Αντούνες.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Copernicus, το 91,9% του πορτογαλικού εδάφους πλήττεται από ξηρασία, εκ του οποίου το 25,8% είναι σε κατάσταση συναγερμού. Σημειώνουμε ότι τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα στα πλαίσια μίας πολιτικής ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών παροχής νερού που υλοποιείται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, και στην Ελλάδα.
Με την μέθοδο του κατακερματισμού της Εθνικής Υπηρεσίας Υδροδότησης σε υπεργολαβίες και υπο-εταιρίες, που δύνανται να είναι και ιδιωτικές εταιρίες, προχώρησε η λεγόμενη “εξυγίανση” του κρατικού φορέα υδροδότησης. Είναι η γνώριμη μέθοδος που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις και στην Ελλάδα με την ΔΕΗ και τον κατακερματισμό της, που θα οδηγούσε υποτίθεται σε καλύτερες υπηρεσίες, φθηνότερες τιμές, με τα αντίθετα, ωστόσο, αποτελέσματα.
Δεν είναι τυχαίο ότι η διαχείριση του 92% δικτύου, γίνεται με βάση τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών της ΕΕ, σύμφωνα με την WISE – Freshwater Information System for Europe.
Πηγή: WISE-Freshwater Information System for Europe, ΑΠΕ – ΜΠΕ