Πορτογαλία: Στρατιωτικοί θεωρούνται ύποπτοι για λαθρεμπόριο διαμαντιών στην Κεντροαφρικανή Δημοκρατία

Όχημα του ΟΗΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (CAR)
(Φωτό αρχείου)

Οι πορτογαλικές αρχές προχώρησαν σήμερα σε μαζικές συλλήψεις και προσαγωγές φερόμενων ως μελών ενός εγκληματικού δικτύου που χρησιμοποιούσαν Πορτογάλοι στρατιωτικοί οι οποίοι υπηρετούσαν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ προκειμένου να αποκομίσουν κέρδη από το λαθρεμπόριο διαμαντιών και χρυσού, ανακοίνωσαν η αστυνομία και οι ένοπλες δυνάμεις.

Η δικαστική αστυνομία ανέφερε σε μια ανακοίνωση ότι προχώρησε σε περίπου 10 συλλήψεις και 100 προσαγωγές σε πολλές περιοχές της χώρας στο πλαίσιο μιας έρευνας με στόχο «ένα εγκληματικό δίκτυο με διεθνείς διασυνδέσεις που αποκόμιζε παράνομα έσοδα από το λαθρεμπόριο διαμαντιών και ναρκωτικών». «Αυτό που εξετάζεται αυτή τη στιγμή είναι η πιθανότητα ορισμένοι στρατιωτικοί που συμμετείχαν στην εθνική δύναμη που αποσπάστηκε στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία να είχαν χρησιμοποιηθεί ως ταχυδρόμοι στο λαθρεμπόριο διαμαντιών, χρυσού και ναρκωτικών», που είχαν μεταφερθεί με στρατιωτικά αεροσκάφη, διευκρίνισε από την πλευρά του το γενικό επιτελείο των πορτογαλικών ενόπλων δυνάμεων.

Η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από μια καταγγελία που έκανε στην εισαγγελία η διοίκηση της αποσπασμένης δύναμης, που είχε ενημερωθεί τον Δεκέμβριο του 2019 για ενδεχόμενη εμπλοκή Πορτογάλων στρατιωτικών στο λαθρεμπόριο διαμαντιών, προσθέτει σε μια ανακοίνωση το γενικό επιτελείο.

Απόσπασμα 180 Πορτογάλων στρατιωτικών υπηρετεί τώρα υπό την Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (Minusca), που έχει αναπτυχθεί από το 2014 στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...