ΠΟΥ: Απίθανη η θεωρία του κατασκευασμένου ιού, αλλά δεν βρίσκουμε το ζώο που τον μετέφερε

Κορονοϊός-Τεστ στη Wuhan-Κίνα
Τεστ Κορονοϊού στην επαρχία Wuhan της Κίνας

Συνέντευξη Τύπου δίνει η ομάδα των ερευνητών του ΠΟΥ που ερευνά την προέλευση της πανδημίας στην Κίνα, έπειτα από σχεδόν ένα μήνα συναντήσεων και επιτόπιων επισκέψεων στην κινεζική πόλη Γουχάν, όπου ταυτοποιήθηκε πρώτα η νόσος.

Η κοινή ομάδα της Κίνας και του ΠΟΥ διεξήγαγε συστηματική και περιεκτική έρευνα για την προέλευση της Covid-19, δήλωσε στην αρχή της συνέντευξης τύπου εκπρόσωπος της επιτροπής υγείας της Κίνας, προσθέτοντας ότι η Κίνα έδειξε σταθερή υποστήριξη στον ΠΟΥ καθόλη τη διάρκεια.

Ο καθηγητής Λιάνγκ Ουανιάν, επικεφαλής της επιτροπής ειδικών για την Covid-19 στην κινεζική Εθνική Επιτροπή Υγείας, δήλωσε ότι η έρευνα πρέπει να επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο ο ιός κυκλοφόρησε σε ζώα πριν μολύνει τους ανθρώπους. Σύμφωνα πάντα με τον καθηγητή, η λαϊκή αγορά της Γουχάν ήταν μεν μια εστία της επιδημίας, ωστόσο η μετάδοσή της συνέβαινε την ίδια περίοδο και σε άλλα σημεία της πόλης.

«Υπήρξε εξάπλωση μεταξύ των ανθρώπων που ήταν [εκεί] και ζούσαν και εργάζονταν και επισκέφτηκαν την αγορά της Γουχάν όλο τον Δεκέμβριο. Ο τρόπος με τον οποίο εισήχθη και διαδόθηκε στην αγορά παραμένει άγνωστος. Έχουμε έναν χάρτη και χαρτογραφήσαμε με την πάροδο του χρόνου την εξάπλωση του ιού μεταξύ των πρώτων κρουσμάτων που συνδέονταν με την αγορά. Έχουμε γενετικές ακολουθίες για ορισμένα από τα κρούσματα. Το μόνο που μας λέει ότι υπήρχε μια εξάπλωση στην αγορά Γουχάν τον Δεκέμβριο και επομένως η αγορά ήταν πιθανώς ένα περιβάλλον όπου αυτό το είδος εξάπλωσης θα μπορούσε να συμβεί εύκολα, αλλά δεν είναι ολόκληρη η ιστορία. Γνωρίζουμε ότι υπήρχε επίσης διάδοση μεταξύ ατόμων που δεν συνδέονταν με αυτήν την αγορά. Συνδέθηκαν με άλλη αγορά. Άρα η εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη από αυτή την άποψη».

Επιπλέον, λήψεις δειγμάτων από φωλιές νυχτερίδων και άλλων ζώων απέτυχαν μέχρι στιγμής να εντοπίσουν την παρουσία του ιού σε αυτές, πρόσθεσε.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Πίτερ Μπεν Έμπαρεκ, ειδικός ιολόγος του ΠΟΥ, ο οποίος δήλωσε ότι οι έρευνες για τον εντοπισμό της προέλευσης του κορονοϊού δείχνει ως φυσική δεξαμενή σε νυχτερίδες, αλλά είναι απίθανο αυτές να βρίσκονται στη Γουχάν. Η πορεία του ιού από το ζώο στην αγορά της Γουχάν θα μπορούσε να είναι πολύ περίπλοκη και να έχει διασχίσει τα σύνορα, πρόσθεσε.

Ο επιστήμονας, χαρακτήρισε πάντως «απίθανη» τη θεωρία ότι ο ιός προέκυψε από κάποιο εργαστήριο.

Πηγη cnn.gr

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...