ΠΟΥ: Εξαπλώνεται ο κορονοϊός σε όλο τον κόσμο

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.)

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ο κορονοϊός εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.

Με γοργούς ρυθμούς εξαπλώνεται ο κορονοϊός SARS COV 2, που προκαλεί την ασθένεια COVID-19, σε όλο τον κόσμο. Χαρακτηριστικό είναι ότι από την Τετάρτη έως την Πέμπτη το απόγευμα τα ημερήσια επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τις 300.000. Οι συνολικές μολύνσεις είναι στα 17,3 εκατομμύρια και τα θύματα ξεπερνάνε τις 672.000.

Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 4,5 εκατ. μολύνσεις και τους 154.000 θανάτους. Η Βραζιλία τα 2,5 εκατ. και τους 90.000. Η Ινδία τα 1,6 εκατ. και τους 35.779 αντίστοιχα. Ακολουθούν με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων η Ρωσία, η Νότια Αφρική, το Μεξικό, το Περού, η Χιλή, η Κολομβία, η Σαουδική Αραβία.

Αναζωπύρωση της πανδημίας

Αναζωπύρωση της πανδημίας παρατηρείται σε Ισπανία (με ημερήσια κρούσματα πάνω από 2.700), στο Ιράν (με πάνω από 2.600). Αυξημένα κρούσματα υπάρχουν σε σχέση με λίγο διάστημα πριν σε Φιλιππίνες, Αυστραλία, Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία κ.α.

κορονοϊός
Πηγή: Eurokinissi

ΠΟΥ: Ανησυχία για την κατάσταση

Την ανησυχία τους για την κατάσταση εξέφρασαν στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Ιδιαίτερα ο γενικός διευθυντής, Τέντρος Αντονόμ Γκεμπρεγέσους, στάθηκε στο ζήτημα της μόλυνσης από τον ιό νέων ανθρώπων, εκτός αυτών μεγάλης ηλικίας. Τόνισε ότι οι νέοι δεν είναι άτρωτοι. Μπορούν να μεταδώσουν τον ιό και να αντιμετωπίσουν προβλήματα. Να κινδυνεύσουν ή να έχουν επιπτώσεις στην υγεία τους ακόμα και αν αναρρώσουν, κάτι που εξετάζει η επιστημονική κοινότητα. Έτσι επέμεινε στην ανάγκη τήρησης των ατομικών μέτρων προστασίας της υγείας. Σημείωσε ότι σε πολλές χώρες τα συστήματα Υγείας είναι αδύνατα, καλώντας τες να κάνουν περισσότερα.

Ανακοίνωσε ότι ο Οργανισμός δημιούργησε μια τεχνική επιτροπή επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων για τη μελέτη της συμπεριφοράς, ώστε να βελτιωθεί ο τομέας της μετάδοσης πληροφοριών και να βοηθηθεί η σωστή αντιμετώπιση της πανδημίας.

Απο άσκηση αντιμετώπισης του κορονοϊού (Covid19) στην Ελλάδα
Από άσκηση αντιμετώπισης του κορονοϊού (Covid19) στην Ελλάδα / Πηγή: Eurokinissi

Η υγεία… στη ζυγαριά του καπιταλιστικού κέρδους

Προφανώς και η επιστημονική κοινότητα μπορεί με τη συσσωρευμένη γνώση να βοηθήσει. Ωστόσο όσο το ζήτημα της υγείας μπαίνει στη ζυγαριά του καπιταλιστικού κέρδους που κυριαρχεί σήμερα, τα προβλήματα δεν θα λύνονται.

Το ίδιο ισχύει και για την πρόσβαση στη θεραπεία ή στα εμβόλια, όπου βλέπουμε να αναπτύσσεται ένας σφοδρότατος ανταγωνισμός ανάμεσα στις φαρμακευτικές εταιρείες που βλέπουν τα τεράστια περιθώρια κέρδους στη …μεγάλη αγορά που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

Δείτε ακόμα...