ΠΟΥ: Στασιμότητα ή και υποχώρηση σε μια σειρά δείκτες για την υγεία ειδικά εφήβων και παιδιών

World Helth Organization - ΠΟΥ - Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

«Στασιμότητα ή ακόμα και υποχώρηση» σε μια σειρά δείκτες που αφορούν προβλήματα υγείας καταγράφει για την Ευρώπη έκθεση του αντίστοιχου περιφερειακού γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δόθηκε στην δημοσιότητα. Μεταξύ άλλων αυτή διαπιστώνει μεγάλα κενά στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, ακόμα και για ασθένειες που προηγούμενες δεκαετίες είχαν εξαλειφθεί αλλά πλέον αναζοπυρώνονται σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η ιλαρά και ο κοκκύτης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο σε επτά από τις συνολικά 53 χώρες της περιοχής της αρμοδιότητας του συγκεκριμένου γραφείου του ΠΟΥ (Ουγγαρία, Καζακστάν, Μάλτα, Πορτογαλία, Σλοβακία, Τουρκμενιστάν και Ουζμπεκιστάν) καταγράφτηκε κάλυψη του πληθυσμού σε ποσοστό πάνω από 95 % με εμβόλια διφθερίτιδας, τετάνου και κοκκύτη, ιλαρά και πνευμονιοκοκκικών λοιμώξεων.

Ακόμα, αποκαλυπτικό είναι ότι το 2022 75.647 παιδιά κάτω των 5 ετών κατέληξαν εξαιτίας επιπλοκών που συνδέονται με τη πρόωρη γέννησή τους, ασφυξία κατά τη γέννηση ή μολύνσεις – περιστατικά που η έκθεση αναφέρει ότι θα μπορούσαν σε πολλές περιπτώσεις να είχαν αποφευχθεί. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι συγγενείς καρδιοπάθειες και η νεογνική σηψαιμία, ως δύο από τις πέντε βασικότερες αιτίες τέτοιων θανάτων. Όπως αναφέρει η σχετική έκθεση του ΠΟΥ «πολλά βρέφη και παιδιά εξακολουθούν να πεθαίνουν άδικα πριν τα πέντε τους έτη» ενώ μια σειρά άλλοι δείκτες για την υγεία παιδιών και εφήβων προκαλούν εξίσου μεγάλη ανησυχία, όπως:

– Ένας στους πέντε εφήβους αντιμετωπίζει κάποια ψυχολογική πάθηση.

– Η αυτοκτονία παραμένει η πρώτη αιτία θανάτου για τους νέους ηλικίας 15 με 29 ετών, ενώ τα κορίτσια αναφέρουν σταθερά χαμηλότερο επίπεδο ψυχικής υγείας σε σχέση με τα αγόρια.

– Ένας έφηβος στους 10 ηλικίας 13 με 15 ετών καπνίζει.

– Σχεδόν ένα στα τρία παιδιά φτάνει στην ηλικία των έξι ετών όντας ήδη υπέρβαρο, ενώ ένα στα οκτώ παιδιά όντας παχύσαρκο!

Ακόμα, το 15% των εφήβων δηλώνει ότι έχει πέσει θύμα διαδικτυακής παρενόχλησης. «Στον διαδικτυακό και «συνδεδεμένο» κόσμο μας οι νέοι μας αισθάνονται πιο μόνοι από ποτέ. Πολλοί από αυτούς δυσκολεύονται να διαχειριστούν το βάρος τους και την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, γεγονός που τους επιδεινώνει την υγεία τους στην ενήλικη ζωή», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε διευθυντής Ευρώπης – Κεντρικής Ασίας του ΠΟΥ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι «ολόκληρη η περιοχή πρέπει να αντιμετωπίσει τις βασικές αιτίες για την ανάπτυξη χρόνιων παθήσεων. Από τη χρήση καπνού και αλκοόλ μέχρι την κακή πρόσβαση σε υγιή και θρεπτικά τρόφιμα, την ατμοσφαιρική ρύπανση, την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας…»

Σημειωτέον ότι οι Ευρωπαίοι καταναλώνουν το μεγαλύτερο αλκοόλ παγκοσμίως με μέσο όρο 8,8 λίτρα ανά ενήλικα ανά έτος – περίπου 733 έως 880 τυπικά ποτά σε ένα χρόνο. Η κατανάλωση αλκοόλ είναι υψηλότερη στις χώρες της ΕΕ και χαμηλότερη στην Κεντρική Ασία.

Το αλκοόλ φέρεται υπεύθυνο για έναν στους 11 θανάτους στην περιοχή, ανέφερε η έκθεση.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...