ΠΟΥ: Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα για την ευλογιά των πιθήκων

Τα κεντρικά γραφεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη Γενεύη της Ελβετίας
Φώτο Αρχείου / Τα κεντρικά γραφεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη Γενεύη της Ελβετίας / Πηγή: WHO

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση αργότερα σήμερα με θέμα την ευλογιά των πιθήκων, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών.

Η επιτροπή που πρόκειται να συνεδριάσει είναι η Στρατηγική και Τεχνική Συμβουλευτική Ομάδα για Μολυσματικούς Κινδύνους με Πιθανότητα Πανδημίας και Επιδημίας (STAG-IH), η οποία συμβουλεύει τον ΠΟΥ για κινδύνους μόλυνσης που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την παγκόσμια υγεία.

Περισσότερα από 100 κρούσματα της ιογενούς λοίμωξης, η οποία εξαπλώνεται μέσω στενής επαφής και είναι συνήθως ήπιας μορφής, έχουν πρόσφατα αναφερθεί εκτός των χωρών της Αφρική,ς όπου είναι ενδημική.

Στη Γερμανία, το Ινστιτούτο Μικροβιολογίας των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα. «Ήταν ζήτημα χρόνου», δήλωσε ο υπουργός Υγείας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εστία μπορεί να περιοριστεί.

Σήμερα πολλά ύποπτα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκαν και στην Ολλανδία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANP, επικαλούμενο την κυβερνητική υπηρεσία υγείας.

Νέα κρούσματα αναφέρθηκαν επίσης στο Βέλγιο, τη Γαλλία και την Αυστραλία, ενώ νωρίτερα είχαν επιβεβαιωθεί λοιμώξεις στην Ιταλία, τη Σουηδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο – όπου αναφέρθηκε το πρώτο ευρωπαϊκό κρούσμα.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια ιογενής λοίμωξη που είναι συνήθως ήπια και από την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν σε λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δείτε ακόμα...