Πούτιν: Επίσκεψη σε Τατζικιστάν και Τουρκμενιστάν

Βλαντιμίρ Πούτιν, Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας
Φώτο Αρχείου / Βλαντιμίρ Πούτιν, Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Το Τατζικιστάν επισκέφτηκε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, ενώ σήμερα αναμένεται στην πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν, Ασγκαμπά, όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής για την Κασπία, με τη συμμετοχή των ηγετών του Αζερμπαϊτζάν, του Ιράν, του Καζακστάν, της Ρωσίας και του Τουρκμενιστάν.

Η Μόσχα και το Ντουσάνμπε συνεργάζονται ενεργά σε όλους τους τομείς και διατηρούν στενές συμμαχικές σχέσεις, τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος πριν τη συνάντηση με τον Τατζίκο ομόλογό του, Εμ. Ραχμόν, αναφερόμενος σε ανάπτυξη – ρεκόρ του διμερούς εμπορίου.

Οι διαπραγματεύσεις των δύο ηγετών, σε μια περίοδο που οι πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας μπαίνουν πιο έντονα στο στόχαστρο των ΗΠΑ, της Κίνας και άλλων «παικτών», διήρκησαν μέχρι το βράδυ και αφορούσαν διμερή και διεθνή θέματα.

Ιδιαίτερη «ψηλά» στην ατζέντα ήταν η κατάσταση στο Αφγανιστάν. Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε κοινά μέτρα για την ενίσχυση της συνοριακής ασφάλειας του Τατζικιστάν, για την αποτροπή διείσδυσης «τρομοκρατών» από το αφγανικό έδαφος.

Στο μεταξύ η Ρωσία ενισχύει οικονομικές σχέσεις με κράτη της Λατινικής Αμερικής, στο πλαίσιο των δυτικών κυρώσεων. Προχτές, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Βραζιλίας, Ζ. Μπολσονάρου, ο Ρώσος Πρόεδρος «δεσμεύτηκε» για «απρόσκοπτο εφοδιασμό» της χώρας με ρωσικά λιπάσματα. Η Ρωσία διαπραγματεύεται επί του παρόντος την εξαγωγή σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια, ζητώντας μεταξύ άλλων άρση των δυτικών κυρώσεων που πλήττουν ορισμένες ρωσικές εξαγωγές.

Δείτε ακόμα...