Πούτιν: Η Ρωσία θα αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες, Σάββατο, στον τηλεοπτικό σταθμό «Rossiya 24», ότι η Μόσχα έχει συνάψει συμφωνία με τη γειτονική Λευκορωσία για να αναπτύξει “τακτικά” πυρηνικά όπλα στο έδαφος της συμμάχου της, χώρας που βρίσκεται στις πύλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο είχε από καιρό θέσει το θέμα της στάθμευσης τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία, η οποία συνορεύει με την Πολωνία, δήλωσε ο Πούτιν στην κρατική τηλεόραση.

“Έχουμε ήδη βοηθήσει τους Λευκορώσους συναδέλφους μας και εξοπλίσαμε τα αεροπλάνα τους (…) χωρίς να παραβιάσουμε τις διεθνείς μας δεσμεύσεις για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Δέκα αεροπλάνα είναι έτοιμα να χρησιμοποιήσουν αυτό το είδος όπλου”, συνέχισε ο Πούτιν και πρόσθεσε ότι η Μόσχα έχει ήδη μεταφέρει στη Λευκορωσία έναν αριθμό τακτικών πυραυλικών συστημάτων Iskander που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτόξευση πυρηνικών όπλων.

“Από την 3η Απριλίου αρχίζουμε να εκπαιδεύουμε τα πληρώματα. Και την 1η Ιουλίου θα ολοκληρώσουμε την κατασκευή ειδικής αποθήκης για τα τακτικά πυρηνικά όπλα στο έδαφος της Λευκορωσίας”, δήλωσε αναφέροντας ότι η Μόσχα δεν θα μεταβιβάσει τον έλεγχο των όπλων στο Μινσκ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ρωσίας, τα πυρηνικά όπλα που θα αναπτυχθούν στη Λευκορωσία, δεν θα παραβιάζουν τις συμφωνίες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, λέγοντας ότι κάτι παρόμοιο, κάνουν οι ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες, καθώς σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ, έχουν αμερικανικά πυρηνικά όπλα στο έδαφός τους και τα κατάλληλα εκπαιδευμένα πληρώματα για τη χρήση τους.

Όπως είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο λόγος που γίνεται αυτό το βήμα, ήταν η ανακοίνωση του Ηνωμένου Βασιλείου για την προμήθεια πυρομαχικών στην Ουκρανία με απεμπλουτισμένο ουράνιο. Την ίδια στιγμή, σημείωσε ότι η Λευκορωσία είχε ζητήσει εδώ και καιρό να φιλοξενήσει ρωσικά πυρηνικά όπλα στο έδαφός της.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...