Πούτιν: Στην πρόκληση με το βρετανικό αντιτορπιλικό συμμετείχε αμερικανικό αναγνωριστικό που απογειώθηκε από ελληνικό αεροδρόμιο

Βλαντιμίρ Πούτιν, Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας
Φώτο Αρχείου / Βλαντιμίρ Πούτιν, Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Μεγαλώνει καθημερινά ο κίνδυνος ενός «ατυχήματος» στη Μαύρη Θάλασσα, που μπορεί να πυροδοτήσει μια ιμπεριαλιστική σύγκρουση με απρόβλεπτες συνέπειες για τους λαούς, καθώς οξύνεται ο ανατγωνισμός ΝΑΤΟ – Ρωσίας, αυξάνεται η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και πυκνώνουν τα περιστατικά αμφισβήτησης της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία.

Στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς εμπλέκεται ενεργά η Ελλάδα και μάλιστα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα πως στο περιστατικό με το βρετανικό αντιτορπιλικό «Defender» την περασμένη βδομάδα στα ανοιχτά της Κριμαίας συμμετείχε και αμερικανικό στρατηγικό αναγνωριστικό αεροσκάφος που απογειώθηκε από ΝΑΤΟικό αεροδρόμιο της Ελλάδας.

«Ήταν σαφώς μια πρόκληση», είπε ο Ρώσος πρόεδρος με ξεκάθαρους στόχους: «Πρώτα απ ‘όλα διοργανώθηκε, όχι μόνο από τους Βρετανούς, αλλά και από τους Αμερικάνους. Το βρετανικό πολεμικό πλοίο εισήλθε στα χωρικά μας ύδατα το μεσημέρι, ενώ νωρίς το πρωί, ένα αμερικανικό στρατηγικό αναγνωριστικό αεροπλάνο απογειώθηκε από αεροδρόμιο του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα, από την Κρήτη, πιστεύω. Το είδαμε και το παρατηρήσαμε καθαρά».

Σύμφωνα με τον Πούτιν, «η εισβολή του Βρετανικού αντιτορπιλικού στα χωρικά ύδατα της Ρωσίας είχε στρατιωτικούς σκοπούς αναγνώρισης. Επιδίωξε να ανακαλύψει, με τη βοήθεια ενός αεροσκάφους αναγνώρισης, ποιες είναι οι αντιδράσεις των ενόπλων δυνάμεών μας σε τέτοιου είδους προκλήσεις, να δει ποιες εγκαταστάσεις είναι ενεργοποιημένες, πού βρίσκονται και πώς λειτουργούν».

Επιπλέον, συνέχισε, το περιστατικό έγινε για να δηλώσουν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ ότι «δεν σέβονται την επιλογή του λαού της Κριμαίας να ενταχθεί στην Ρωσία».

Ο ίδιος εξέφρασε άλλωστε «μεγάλη ανησυχία» για το γεγονός ότι «η στρατιωτική εκμετάλλευση του εδάφους της Ουκρανίας από χώρες της Δύσης αρχίζει να ξεδιπλώνεται». Επισήμανε ότι ενώ το Σύνταγμα της Ουκρανίας δεν επιτρέπει την παρουσία ξένων στρατιωτικών βάσεων εκεί, επιτρέπει τη δημιουργία κέντρων κατάρτισης ή κάποιες άλλες μορφές συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα.

«Ωστόσο, η στρατιωτική εκμετάλλευση του εδάφους που συνορεύει άμεσα με τη χώρα μας, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα ασφάλειας για τα ζωτικά συμφέροντα της Ρωσίας» και «αυτό είναι κάτι που πρέπει να το σκεφτούμε», είπε.

Δείτε ακόμα...