Πράσινο πυρηνικό πρόγραμμα στην Κίνα

Τιμητικά τμήματα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας στην παρέλαση της Μόσχας για την Αντιφασιστική Νίκη 2020
Τιμητικά τμήματα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας στην παρέλαση της Μόσχας για την Αντιφασιστική Νίκη 2020

          Η Κίνα είναι μία από τις 9 πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο, η οποία διαθέτει 320 πυρηνικές κεφαλές. Όπως αναφέρεται και στις Θέσεις για το 21ο Συνέδριο: “Οι ΗΠΑ αποσκοπούν να θέσουν και την Κίνα σε συμφωνία ελέγχου και περιορισμού των πυρηνικών, θεωρώντας την ως επικίνδυνο ανταγωνιστή, ενώ το βασικό ζήτημα που εξετάζεται στους πυρηνικούς εξοπλισμούς είναι η ικανότητα του “πρώτου πλήγματος”. Αυτό το γεγονός είναι απόρροια τις όξυνσης της αντιπαράθεσης ΗΠΑ – Κίνας, που χαρακτηρίζει  τις διεθνείς σχέσεις τα τελευταία χρόνια, για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα που από ότι φαίνεται πέραν του οικονομικού υπόβαθρου, έχει αντίκτυπο και σε άλλα επίπεδα, στρατιωτικό και πολιτικό–διπλωματικό. Αντιπαράθεση που εκδηλώνεται ταυτόχρονα σε πολλές περιοχές του πλανήτη.

          Σύμφωνα με το σχέδιο του 14ου πενταετούς πλάνου, που η κινέζικη κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα, τέθηκε το θέμα της προώθησης πυρηνικών τεχνολογιών τρίτης γενιάς όπως η Hualong One και η Guohe One. Παράλληλα, σχεδιάζει την κατασκευή περισσότερων εγκαταστάσεων για την αντιμετώπιση των πυρηνικών αποβλήτων μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, κάτι το οποίο θα συμβάλει στην επιτάχυνση της βιομηχανικής ανάπτυξης, σε μια προσπάθεια, όμως, να επιτύχει φιλόδοξους κλιματικούς στόχους.

          Ο πρώτος αντιδραστήρας, Hualong One, συνδέθηκε με το ηλεκτρικό δίκτυο τον Νοέμβριο, ενώ ο σχεδιασμός Guohe One ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο. Δύο αντιδραστήρες υψηλής θερμοκρασίας με ψύξη αερίου στο Shandong -ο πρώτος στον κόσμο – ολοκλήρωσαν, επίσης, τις δοκιμές το Νοέμβριο και αναμένεται να συνδεθούν στο δίκτυο φέτος. Για να προωθήσει τη βιομηχανία, το πενταετές σχέδιο έως το 2025 απαιτεί, επίσης, την κατασκευή έργων επίδειξης για μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες και πλωτές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

          Η Κίνα δεσμεύτηκε πέρυσι να επιτύχει τις μέγιστες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030 και να γίνει ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2060. Η πυρηνική ενέργεια είναι ένας μεγάλος παράγοντας για την επίτευξη αυτών των στόχων, αλλά έχει ήδη χάσει έναν στόχο να έχει 58 gigawatts χωρητικότητας και 30GW υπό κατασκευή έως το 2020. Σύμφωνα με το πενταετές πλάνο, η Κίνα έχει θέσει ως νέο στόχο να έχει 70GW πυρηνικής ικανότητας έως το τέλος του 2025, αύξηση 27% από τα 51GW στο τέλος του περασμένου έτους (2020). Είχε υπό κατασκευή χωρητικότητα περίπου 21GW στο τέλος του 2020, το οποίο δεν πέτυχε τον στόχο του, αλλά ήταν το μεγαλύτερο πρόγραμμα πυρηνικών εγκαταστάσεων στον κόσμο, σύμφωνα με την Ένωση Πυρηνικής Ενέργειας της Κίνας.

          Ο Wang Yingsu, ΓΓ του κλάδου πυρηνικής ενέργειας του Συμβουλίου Προώθησης Ηλεκτρικής Ενέργειας της Κίνας, δήλωσε την αισιοδοξία του για την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας στη χώρα, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η πυρηνική τεχνολογία τρίτης γενιάς της Κίνας είναι παγκοσμίως κορυφαία και οι κορυφαίοι στόχοι εκπομπών και ουδετερότητας άνθρακα δημιουργούν μια καλή ευκαιρία για ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας. Παράλληλα, όμως θα εμφανιστεί και το ζήτημα των ραδιενεργών αποβλήτων, το οποίο εάν δε λυθεί θα περιορίσει την ανάπτυξη του κλάδου.”

          Το πενταετές πλάνο περιλαμβάνει ακόμη την κατασκευή πιο χαμηλών και μεσαίων επιπέδων διάθεσης ραδιενεργών αποβλήτων και μονάδων επανεπεξεργασίας πυρηνικών καυσίμων. Τα απόβλητα χαμηλού επιπέδου αφορούν μολυσμένα εργαλεία από ένα εργοστάσιο όπως προστατευτική ενδυμασία, ενώ τα απόβλητα μεσαίου επιπέδου περιλαμβάνουν φίλτρα και χρησιμοποιημένα εξαρτήματα. Συνολικά, αντιπροσωπεύουν περίπου το 99% των ραδιενεργών αποβλήτων. Τα απόβλητα υψηλού επιπέδου αφορούν κυρίως τα αναλωμένα πυρηνικά καύσιμα και ο ασφαλέστερος τρόπος για την απόρριψή τους είναι η ταφή τους εκατοντάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης.

          Η Κίνα αυτή τη στιγμή διαθέτει τρεις τοποθεσίες διάθεσης χαμηλού και μεσαίου επιπέδου -στις επαρχίες Gansu, Guangdong και Sichuan- αλλά αδυνατεί να αντιμετωπίσει όλα τα ραδιενεργά απόβλητα που παράγονται κάθε χρόνο στη χώρα. Σύμφωνα με δεδομένα ένας πυρηνικός αντιδραστήρας 1GW παράγει περίπου 50 κυβικά μέτρα ραδιενεργών αποβλήτων κάθε χρόνο. Το 2019 στην Κίνα είχαν παραχθεί συνολικά 16.000 κυβικά μέτρα ραδιενεργών αποβλήτων χαμηλού και μεσαίου επιπέδου.

          Μέχρι στιγμής δεν έχει δημιουργηθεί ένας χώρος διάθεσης αποβλήτων χαμηλού επιπέδου. Στόχος της Κίνας είναι να παράγει περίπου 150.000 κυβικά μέτρα ραδιενεργών αποβλήτων χαμηλού επιπέδου έως το 2060, με βάση τον τρέχοντα ρυθμό εγκατάστασης. Αλλά αν η Κίνα σκοπεύει να έχει 150GW πυρηνικής χωρητικότητας έως το 2035, όπως εκτιμούν ορισμένοι εμπειρογνώμονες, θα είχε περίπου 250.000 κυβικά μέτρα αποβλήτων χαμηλού επιπέδου, για να αντιμετωπίσει έως το 2060.

          Σύμφωνα με τοποθετήσεις στελεχών στον κλάδο της Ενέργειας αναφέρεται ότι υπάρχουν αντιδράσεις τοπικού επιπέδου κι αυτό γιατί καμία επαρχία δεν θέλει να χτίσει έναν χώρο διάθεσης πυρηνικών αποβλήτων και ζητούν τη μεταφορά τους σε άλλες επαρχίες. Αναμένεται η απόφαση από την κυβέρνηση της Κίνας για το ποια θα είναι εν τέλει η περιοχή. Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο έρευνας και ανάπτυξης, δοκιμές αναμένεται να διεξαχθούν από το 2021 έως το 2040 και ένα γεωλογικό αποθετήριο θα ολοκληρωθεί έως 2050. Δίνεται επίσης, ότι έχει επιλεγεί ένας τόπος για τη διάθεση απορριμμάτων υψηλού επιπέδου, ενώ οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στο υπόγειο ερευνητικό εργαστήριο Beishan στο Gansu έως το 2026. Ένα εργοστάσιο επανεπεξεργασίας λειτουργεί, επίσης, στο Gansu σε δοκιμαστική βάση, με χωρητικότητα 200 τόνων ουρανίου ετησίως, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας.

          Όσες προσπάθειες κι αν κάνει η Κίνα να πείσει ότι οικοδομεί σοσιαλισμό, αλλά με κινέζικα χαρακτηριστικά, δεν πείθει κανέναν. Κι αυτό γιατί δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα, τον “ελέφαντα στο δωμάτιο” που λέγεται καπιταλισμός. Πόσο μάλλον όταν προσπαθεί να βάλει και “πράσινες πινελιές” στη διαχείριση της οικονομίας της, ιδίως στον ενεργειακό κλάδο, όπως κάνουν και σειρά άλλων ισχυρών καπιταλιστικών κρατών, με το λεγόμενο “Πράσινο New Deal”, δήθεν για να σώσουν τις οικονομίες τους από την νέα οικονομική κρίση, που θα είναι ακόμη πιο βαθιά.

Φαίη Κ.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...