Pregame: Τελικός Euro

Με μία λέξη: απρόβλεπτος. Ιταλία και Αγγλία αναμετρώνται, με τους δεύτερους να έχουν την καλύτερη άμυνα στο τουρνουά, έχοντας δεχτεί μόλις 1 γκολ. Θα τους επηρεάσει το άγχος της έδρας και πώς θα αντιμετωπίσουν την καινούργια Ιταλία;

Οι Azzurri τα έκαναν θάλασσα

Αρχικά να ξεκαθαριστεί πως για τυπικούς λόγους θεωρείται γηπεδούχος η Ιταλία, επειδή κέρδισε τον πρώτο ημιτελικό. Ο αγώνας θα διεξαχθεί στις 22:00 (ώρα Ελλάδας) την Κυριακή στο Wembley.

Στο αγωνιστικό κομμάτι και στους γείτονες, τους είδαμε να περνάνε στον τελικό μετά από μια κακή εμφάνιση απέναντι σε μια γενικώς μέτρια Ισπανία. Φυσικά το αμυντικό ποδόσφαιρο δεν είναι άσχημο, όμως αν συγκριθεί η Ιταλία στον ημιτελικό και σε όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια, τότε η παραπάνω διαπίστωση έρχεται ως φυσική συνέπεια.

Ουσιαστικά, απέναντι στον πρώτο μεγάλο επιθετικό αντίπαλο που βρήκαν απέναντί τους, οι Ιταλοί αναγκάστηκαν να κρυφτούν πίσω και να μην αναπτύξουν το παιχνίδι τους. Το outsider του αγώνα έμοιαζε θηρίο. Οι Ισπανοί ήλεγχαν τα πάντα και οι Ιταλοί δεν τολμούσαν να απειλήσουν.

Η κυρίαρχη Ισπανία εμφανίστηκε με διαφορά καλύτερη και ξεπέρασε τις χαμηλές, εξαιτίας των προηγούμενων αγώνων, προσδοκίες. Η κριτική απέναντι στην Ιταλία είναι αναγκαία, καθώς μια ομάδα που ξεκίνησε να παίζει επιθετικά σε άλλα ματς, τώρα τόλμησε ελάχιστα να κινηθεί και να απειλήσει. Αυτό δεν δείχνει τακτική ανωτερότητα, αλλά φόβο και αμηχανία. Αν αντίθετα παρουσιαζόταν από την αρχή του Euro μια παραδοσιακή Ιταλία, που να παίζει Catenaccio και όχι Tiki Italia, τότε ίσως να μιλούσαμε διαφορετικά για το βράδυ της Τρίτης.

Βέβαια, ακόμα και αν αναλυθεί το Catenaccio της Ιταλίας αυτό καθ’ αυτό, τότε πάλι θα βρεθούν τεράστια λάθη. Πρόκειται για μια τακτική που δοκιμασμένα και σίγουρα έχει διαλύσει το Tiki Taka κι όμως αυτοί κατάφεραν να δεχτούν γκολ από την χειρότερη, ποιοτικά, Ισπανία των τελευταίων ετών και συγκεκριμένα από τη μηχανή σκοραρίσματος που λέγεται Μοράτα

Παραμένει άγνωστο το αν ο Μαντσίνι και οι ποδοσφαιριστές του είναι ευχαριστημένοι με αυτή την κατάσταση. Η Ιταλία όμως πρέπει να σοβαρευτεί και να παίξει επιθετικά στο γήπεδο. Την Κυριακή δεν θα αντιμετωπίσει μια ομάδα που χρειάζεται πιστοποιητικό για να επιχειρήσει μια κάθετη πάσα.

Is it though?

Το παραπάνω είναι εύλογη απάντηση στο It’s coming home, που προέρχεται από την παράλογη δυσπιστία λόγω των συνεχών αποτυχιών. Έχει γίνει καραμέλα εδώ και χρόνια σε κάθε διοργάνωση και από το 1966 δεν έχουν σηκώσει τρόπαιο τα τρία λιοντάρια.

Η πρόοδος της ομάδας ως τώρα έχει φέρει ευτυχία στον αγγλικό λαό, έχει γίνει θέμα στο κοινοβούλιο, με τον Αρχηγό της Βουλής των Κοινοτήτων να ραπάρει το «World in Motion».

Στα αγωνιστικά της Αγγλίας, οι σοφοί λένε πως με την επίθεση κερδίζεις αγώνες και με την άμυνα τρόπαια. Σε 6 αγώνες έχουν δεχθεί 1 γκολ και φυσικά έχουν την καλύτερη άμυνα του Euro. Κέρδισε δύσκολους αντίπαλους παίζοντας ολοκληρωμένο, επιθετικό ποδόσφαιρο.

Η παράλογη δυσπιστία έρχεται στο κομμάτι των συνθηκών. Οι Άγγλοι συνήθως αποκλείονταν όταν τους ευνοούσαν οι συνθήκες και όχι το αντίθετο. Τώρα θα αγωνιστούν στην έδρα τους, με το κοινό να γκρινιάζει αν δεν δει καλή απόδοση και τους πάντες να τους κρίνουν. Η Εθνική τους παρουσιάστηκε ανώτερη των προσδοκιών, γενικά στο τουρνουά και οι αντίπαλοί τους πολύ κατώτεροι στον προηγούμενο αγώνα.

Απέναντι στους Δανούς δυσκολεύτηκαν, όμως κατέφεραν να προχωρήσουν. Τον πιο σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι της Αγγλίας θα παίξει το ηθικό και είναι δουλειά του Southgate να φροντίσει γι’ αυτό. Έχει την καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη και πρέπει να το εκμεταλλευτεί όσο τίποτε άλλο.

Εν ολίγοις το αποτέλεσμα παραμένει άγνωστο. Προβάδισμα νίκης δεν γίνεται να δοθεί κάπου. Γι’ αυτό και οι στοιχηματικές είναι μουδιασμένες. Ένας συναρπαστικός τελικός περιμένει την Ευρώπη στο Wembley.

Ευθύμης Κώτσης

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...