Προχωρούν οι προετοιμασίες για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Νατοϊκή Άσκηση Ναρκοπολέμου στο Φινλανδικό Αρχιπέλαγος
Φώτο Αρχείου / Νατοϊκή Άσκηση Ναρκοπολέμου στο Φινλανδικό Αρχιπέλαγος 27-28/4/2020

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά η προετοιμασία εδάφους για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σε μία κίνηση που θα σηματοδοτήσει νέα διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα ρωσικά σύνορα, οξύνοντας ακόμα περισσότερο την ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας.

Ετσι, μετά τις σχετικές δηλώσεις του Φινλανδού προέδρου, Σ. Νιινίστο, που επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του ότι το Ελσίνκι θα υποβάλλει αίτηση για ένταξη στη λυκοσυμμαχία, η πρωθυπουργός της χώρας Σάνα Μαρίν περιέγραψε και το χρονοδιάγραμμα σχετικά με τις συζητήσεις στο κοινοβούλιο της Φινλανδίας ενόψει της κατάθεσης του αιτήματος.

«Θα κάνουμε διεξοδικές συζητήσεις» αλλά δεν θα κρατήσουν «πάνω απ’ ό,τι χρειάζεται», είπε την περασμένη Παρασκευή η Μαρίν. «Θεωρώ πως θα έχουμε ολοκληρώσει τις συζητήσεις μας πριν από τα τέλη Ιουνίου», πρόσθεσε η νεαρή σοσιαλδημοκράτισσα πρωθυπουργός.

«Εκτιμώ ότι η υποψηφιότητα θα υποβληθεί κάποια στιγμή τον Μάιο», ώστε να ληφθεί απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής του NATO στη Μαδρίτη στα τέλη Ιουνίου, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ.

Καθώς μάλιστα η συγκεκριμένη εξέλιξη που ρίχνει και άλλο λάδι στην φωτιά των ανταγωνισμών πρέπει να «πατήσει» και στα αντίστοιχα προσχήματα, έγινε γνωστό ότι αυτήν την βδομάδα, πιθανότατα την Πέμπτη, η φινλανδική κυβέρνηση θα δώσει στη δημοσιότητα «λευκή βίβλο» για τις συνέπειες του «νέου προσώπου» που αποκάλυψε η γειτονική της Ρωσία.

Το κείμενο, που δόθηκε εντολή να συνταχθεί στις αρχές του Μαρτίου, θα σηματοδοτήσει την έναρξη διαδικασίας στο κοινοβούλιο και «εθνικού διαλόγου».

Σημειώνεται ότι τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία – χώρες που ήδη έχουν ισχυρούς δεσμούς και πολύμορφη συνεργασία με το ΝΑΤΟ – έχουν λάβει σαφείς διαβεβαιώσεις από τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ και από ηγέτες κομβικών χωρών της λυκοσυμμαχίας ότι «θα τις καλωσορίσουν θερμά».

Αρκετά πιο σύντομες αναμένεται να είναι και οι ενταξιακές διαδικασίες από τη στιγμή που θα κατατεθεί σχετικό αίτημα. Σύμφωνα με τον Φινλανδό υπουργό Εξωτερικών Π. Χααβίστο, το NATO λέει πως χρειάζονται από τέσσερις ως δώδεκα μήνες για να οριστικοποιηθεί η ένταξη μιας χώρας. Η διαδικασία κράτησε 13 μήνες για τη Βόρεια Μακεδονία, το κράτος που εντάχθηκε πιο πρόσφατα στο ΝΑΤΟ, τον Μάρτιο του 2020.

Κίνηση που ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά

Σε κάθε περίπτωση, η προετοιμαζόμενη πορεία ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι δείγμα της μεγάλης όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και είναι μια εξέλιξη που θα τους εντείνει παραπέρα.

Χαρακτηριστικά, η Φινλανδία είναι η ευρωπαϊκή χώρα με τα μεγαλύτερα χερσαία σύνορα με τη Ρωσία, μήκους 1.340 χιλιομέτρων. Επιπλέον, η χώρα των 5,5 εκατ. κατοίκων έχει αριθμό εφέδρων – ρεκόρ: «Μπορούμε να κινητοποιήσουμε από 280.000 ως 300.000 άνδρες και γυναίκες σε μερικές ημέρες», εξηγεί ο Αλ. Στουμπ.

Στα τέλη του 2021 η Φινλανδία παρήγγειλε 64 αμερικανικά μαχητικά F-35, ενώ ως το 2026 θα αυξήσει αλματωδώς, κατά 40%, τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της, οπότε και θα ξεπεράσει το ελάχιστο όριο του 2% του ΑΕΠ που θέτει το NATO.

Από την πλευρά της Ρωσίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο Φινλανδία και Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, είπε ότι η Μόσχα θα έπρεπε «να κάνει τη δυτική πλευρά πιο εξελιγμένη όσον αφορά την ασφάλειά μας».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...