Προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Κένυα

Κένυα
Η σημαία της Κένυας

Από τις 2 το πρωί άρχισε η προσέλευση αρκετών εκ των 22 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων Κενυατών ψηφοφόρων για την ανάδειξη νέου Προέδρου της χώρας, με επικρατέστερους υποψηφίους τον 77χρονο αρχηγό της αντιπολίτευσης, Ράιλα Οντίνγκα, που διεκδικεί για πέμπτη φορά το ύπατο αξίωμα, και τον 55χρονο απερχόμενο αντιπρόεδρο, Γουίλιαμ Ρούτο. Παράλληλα καλούνται να εκλέξουν νέα Βουλή και νέα περιφερειακά Κοινοβούλια.

Τόσο ο Οντίνγκα όσο και ο Ρούτο έχουν επιλέξει για υποψήφιους αντιπροέδρους τους πρόσωπα από τη μεγαλύτερη φυλή στη χώρα, την Κικούγιου. Ο Οντίνγκα επέλεξε γυναίκα ως υποψήφια αντιπρόεδρο, κάτι που γίνεται πρώτη φορά, την Μάρτα Καρούα.

Οι εκλογές διεξάγονται σε κλίμα βαθιάς απογοήτευσης σημαντικού μέρους του κενυατικού λαού (ειδικά της νεολαίας) που πλήττεται από την υψηλή ανεργία, τη φτώχεια και την ανέχεια, σε μια χώρα με τεράστιο φυσικό πλούτο, εύφορα εδάφη, τουριστική βιομηχανία, από τα οποία επωφελούνται λίγοι κεφαλαιοκράτες.

Η συμμετοχή του εκλογικού σώματος δεν φαινόταν να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, καθώς μία ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες η προσέλευση των ψηφοφόρων έφθανε μόλις στο 56%.

Το μεγαλύτερο διάστημα διεξαγωγής των εκλογών τα πράγματα κύλησαν ήσυχα, σε αντίθεση με τις αιματηρές συγκρούσεις και σφαγές στις εκλογές του 2007 που είχαν προκαλέσει τον θάνατο άνω των 1.200 ανθρώπων. Κατηγορίες για συμμετοχή στην ενορχήστρωση των βίαιων εκλογικών επεισοδίων είχαν απαγγελθεί αργότερα στον νυν αντιπρόεδρο και υποψήφιο Γουίλιαμ Ρούτο. Το 2017 το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ανέτρεψε το εκλογικό αποτέλεσμα (για πρώτη φορά σε αφρικανική χώρα) μετά την καταγγελία για εκλογικές παρατυπίες και νοθεία από τον ισχυρότερο αντιπολιτευόμενο υποψήφιο Ράιλα Οντίνγκα. Στη συνέχεια ο ίδιος μποϊκοτάρισε τις επαναληπτικές εκλογές και αυτοανακηρύχτηκε «Πρόεδρος του λαού».

Πρόεδρος από τον πρώτο γύρο μπορεί να αναδειχθεί μόνο όταν ένας υποψήφιος συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονταν αργά χτες βράδυ και τα επίσημα αναμένονται μια βδομάδα μετά. Οι τελευταίες τέσσερις δημοσκοπήσεις την περασμένη βδομάδα εμφανίζουν τον Οντίνγκα να προηγείται με 6 ως 8 ποσοστιαίες μονάδες.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...