Πρόεδρος Ναγκόρνο Καραμπάχ: Το Αζερμπαϊτζάν απέχει το πολύ 5 χλμ. από την πόλη Σούσα

ναγκόρνο καραμπάχ

Οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν απέχουν μόλις μερικά χιλιόμετρα από τη στρατηγικής σημασίας πόλη Σούσα, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπως ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας, όπου από τα τέλη Σεπτεμβρίου συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και των Αρμένιων αυτονομιστών.

«Ο εχθρός απέχει μερικά χιλιόμετρα από τη Σούσα, το πολύ 5 χιλιόμετρα», είπε ο Αραΐκ Χαρουτιουνιάν σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook. «Ο βασικός στόχος του εχθρού είναι να εισβάλει στη Σούσα (…) και όποιος ελέγχει τη Σούσα, ελέγχει το Αρτσάχ», πρόσθεσε, χρησιμοποιώντας την αρμενική ονομασία του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η Σούσα απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα από το Στεπανακέρτ, την πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, και βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα που το συνδέει με την Αρμενία. Είναι χτισμένη σε ύψωμα και όποιος την κατέχει μπορεί να βάλει στο στόχαστρο την πρωτεύουσα των αυτονομιστών.

«Τις επόμενες ημέρες πρέπει να αντιστρέψουμε την κατάσταση στο μέτωπο και να τιμωρήσουμε τον εχθρό προ των πυλών της Σούσα», συνέχισε ο Χαρουτιονιάν σε αυτό το βίντεο που έχει γυριστεί κοντά σε έναν ιστορικό αρμενικό ναό αυτής της πόλης. «Θα ενωθούμε και θα αγωνιστούμε μαζί», πρόσθεσε.

Αφότου ξανάρχισαν οι μάχες, στις 27 Σεπτεμβρίου, οι αζέρικες δυνάμεις έχουν ανακτήσει εδάφη που δεν είχαν υπό τον έλεγχό τους από τη δεκαετία του 1990, μετά τον πόλεμο που οδήγησε στην απόσχιση του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το οποίο σήμερα κατοικείται σχεδόν αποκλειστικά από Αρμένιους. Το Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει κηρύξει την ανεξαρτησία του, με την ονομασία Δημοκρατία του Αρτσάχ, όμως δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.

Δείτε ακόμα...