Πρόεδρος της Σερβίας: Ευχαριστίες προς ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς, σε συνάντηση που είχε με τον Πρέσβη των ΗΠΑ, Κρίστοφερ Χιλ
Φώτο Αρχείου / Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς, σε συνάντηση που είχε με τον Πρέσβη των ΗΠΑ, Κρίστοφερ Χιλ

Ευχαριστίες για την «ισχυρή αφοσίωση» των ΗΠΑ στη «μείωση των εντάσεων» μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλ. Βούτσιτς, σε χτεσινή συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρέσβη, Κρίστοφερ Χιλ, μια μέρα μετά το «ναυάγιο» των συναντήσεων που έγιναν στις Βρυξέλλες για την εξεύρεση «λύσης» αναφορικά με το θέμα των σερβικών πινακίδων ΙΧ στο Κόσοβο και των κυρώσεων που απειλούν να επιβάλουν οι αρχές του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου στους Σέρβους. Το Βελιγράδι εμφανίζεται έτοιμο να δεχθεί τους «συμβιβασμούς» που προτείνουν ΗΠΑ – ΕΕ, επιρρίπτοντας «αδιαλλαξία» στην πλευρά της Πρίστινας.

Σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ, ο Βούτσιτς επιδοκίμασε τις αμερικανικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή και πρόσθεσε ότι, όπως και στο παρελθόν, το Βελιγράδι θα συνεχίσει για την επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων μέσω διαλόγου. Επέμεινε δε ότι η σερβική πλευρά είναι αφοσιωμένη στη συνεργασία, προσέγγιση που η Σερβία υιοθετεί και σε όλες τις διεθνείς συναντήσεις, όπως είπε. Οι ίδιες πηγές – επικαλούμενες ανακοίνωση της σερβικής προεδρίας – κατέληξαν ότι οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν τον διάλογο μονόδρομο για τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή αλλά και ότι είναι ζωτικό ζήτημα η τοποθέτηση όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας με υπεύθυνο τρόπο.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Αλ. Κούρτι, δέχτηκε χτες το αίτημα των ΗΠΑ για 48ωρη αναβολή της εφαρμογής των κυρώσεων που η χώρα ήταν έτοιμη να εφαρμόσει χτες για όσα αυτοκίνητα δεν έχουν αντικαταστήσει τις σερβικές πινακίδες. Ο Κούρτι δήλωσε πρόθυμος «να εργαστώ με ΗΠΑ και ΕΕ για να βρεθεί μία λύση εντός των επόμενων δύο ημερών».

Λίγο πριν, ο Αμερικανός πρέσβης στην Πρίστινα, Τζ. Χοβενιέρ, είχε εκφράσει την ανησυχία της χώρας του για την «αποτυχία» των προχτεσινών επαφών στις Βρυξέλλες.

Θυμίζουμε ότι και οι Βρυξέλλες, μετά την προχτεσινή συνάντηση, επέρριψαν την ευθύνη για το αδιέξοδο στην Πρίστινα, ενώ ο Βούτσιτς υποστήριξε ότι η κοσοβάρικη πλευρά δεν συμφώνησε με έγγραφο που παρουσιάστηκε από την ΕΕ και αφορούσε τους όρους για την «εξομάλυνση» των σχέσεων Σερβίας – Κοσόβου.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...