Προκλητικά προνόμια στους καναλάρχες, επιβάλει τον «τρομονόμο» στο διαδίκτυο

Τις ευθύνες της κυβέρνησης για την έλλειψη μέτρων αντιμετώπισης, πρόληψης και υποδομών στην υπόθεση της κακοκαιρίας κατήγγειλε ο Γιάννης Γκιόκας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή επί του νομοσχέδιου για τα οπτικοακουστικά μέσα. Όπως είπε, η κυβέρνηση είναι συνεπής στη διαχείριση που εφαρμόζει και σε άλλους τομείς, όπως και στην πανδημία, με μοναδικό σχέδιο το «Μένουμε σπίτι» και «Καθίστε σπίτι».

Επισήμανε ότι με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων είναι τραγικές οι ελλείψεις στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας σε μέσα και υποδομές για να ικανοποιήσουν τις λαϊκές ανάγκες, ως αποτέλεσμα της πολιτικής κόστους – οφέλους που εφαρμόζεται. Ακόμη και το κλείσιμο των εθνικών οδών, σημείωσε, δεν έγινε για την προστασία των οδηγών, αλλά για την προστασία των εταιρειών που εκμεταλλεύονται τις εθνικές οδούς. Προειδοποίησε μάλιστα πως η κυβέρνηση σύντομα θα δώσει κι άλλα χρήματα σε αυτές τις εταιρείες, αφού με βάση τις συμβάσεις  που έχουν υπογραφεί, το κράτος πρέπει να καταβάλλει αποζημίωση, εάν οι εθνικές οδοί κλείνουν χωρίς υπαιτιότητα των εταιρειών, δηλαδή ο λαός θα ξαναπληρώσει τις ήδη χρυσοπληρωμένες εθνικές οδούς.

Για το νομοσχέδιο για τα οπτικοακουστικά μέσα

Όσον αφορά το νομοσχέδιο και την ευρωπαϊκή οδηγία επισήμανε ότι η κυβέρνηση δίνει νέα προκλητικά προνόμια στους καναλάρχες, χαρίζοντάς τους από τη μία εκατομμύρια ευρώ και από την άλλη ρίχνοντας ακόμα πιο πολύ την τιμή της εργατικής δύναμης, των εργαζομένων που απασχολούνται στον κλάδο των Μέσων Ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση τους χαρίζει 3.500.000 ευρώ εν μέσω πανδημίας και γενικευμένης ανασφάλειας, αντί αυτά τα χρήματα να τα έδινε για να καλύψει τις ανάγκες στα νοσοκομεία, τα σχολεία και τα μέσα μεταφοράς, σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Ο Γ. Γκιόκας υπογράμμισε πως το ΚΚΕ κατέθεσε, για τρίτη φορά σήμερα, την τροπολογία του για δωρεάν προβολή μηνυμάτων και σποτ που αφορούν τη δημόσια υγεία από τα κανάλια, τροπολογία που έχουν απορρίψει όλα τα κόμματα.

Όσον αφορά την ΕΡΤ, ο Γ. Γκιόκας χαρακτήρισε υποκριτική τη διαμάχη μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι και οι δύο κυβερνήσεις όπως και οι προηγούμενες τη χρησιμοποιούν για την προβολή του εκάστοτε κυβερνητικού έργου κι έφερε ως παράδειγμα τις πρόσφατες μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των φοιτητών κατά του νομοσχεδίου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, για τις οποίες ούτε η ΕΡΤ ούτε και κανένα ιδιωτικό κανάλι κάλεσαν έναν εκπρόσωπο των Φοιτητικών Συλλόγων να μιλήσει για τους λόγους των κινητοποιήσεων.

Τέλος, αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή οδηγία για το διαδίκτυο, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ΚΚΕ για απόσυρση των άρθρων 8 και 32 που ουσιαστικά εφαρμόζουν τον «τρομονόμο» στο διαδίκτυο και τον πολιτισμό. Σε άλλες χώρες, με βάση αυτές τις διατάξεις, καλλιτέχνες έχουν κυνηγηθεί, έχουν συρθεί στα δικαστήρια ή και έχουν αποκλειστεί από το διαδίκτυο, επισήμανε ο Γ. Γκιόκας, προσθέτοντας ότι δεν είναι μανία καταδίωξης. Υπενθύμισε ότι αυτή την οδηγία την έχει στηρίξει και ο ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΕ, ενώ καταλήγοντας τόνισε ότι δεν μπορεί να ποινικοποιείται μία ανάρτηση που εναντιώνεται στον ρατσισμό, τον φασισμό και στα φαινόμενα αδικίας που προκαλούν. 

Δείτε ακόμα...