Προωθούν το φυσικό αέριο ως «άφθονη, καθαρή και αξιόπιστη» πηγή Ενέργειας

6η Σύνοδος Κορυφής των 13 χωρών - μελών του Φόρουμ Εξαγωγής Φυσικού Αερίου (GECF).
6η Σύνοδος Κορυφής των 13 χωρών – μελών του Φόρουμ Εξαγωγής Φυσικού Αερίου (GECF). / Πηγή: Twitter

Στο φόντο της όξυνσης της αντιπαράθεσης Δύσης – Ρωσίας με επίκεντρο την Ουκρανία πραγματοποιήθηκε χτες στην Ντόχα του Κατάρ η 6η Σύνοδος Κορυφής των 13 χωρών – μελών του Φόρουμ Εξαγωγής Φυσικού Αερίου (GECF).

Ο οικοδεσπότης της συνόδου, Καταριανός εμίρης, σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Θάνι, επισήμανε τη δέσμευση των χωρών που παράγουν αέριο να «διασφαλίσουν τη σταθερότητα των αγορών».

Στη διακήρυξη, που εξεδόθη από τη σύνοδο, επισημαίνεται η σημασία των μακροπρόθεσμων συμβολαίων πώλησης φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), καθώς και των σταθερών τιμών για τη συνέχιση των επενδύσεων στη βιομηχανία γεώτρησης και παραγωγής φυσικού αερίου.

Τόνισαν επίσης πως θα προωθήσουν το φυσικό αέριο ως «άφθονη, προσιτή, καθαρή και αξιόπιστη πηγή Ενέργειας και καύσιμο επιλογής που ικανοποιεί την εντεινόμενη διεθνή ζήτηση, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα». Ενθαρρύνουν επίσης την ευρύτερη χρήση του φυσικού αερίου εντός και εκτός των χωρών – μελών του οργανισμού.

Τα μέλη του GECF χαιρέτισαν τη χορήγηση του «καθεστώτος» χώρας – παρατηρητή στη Μοζαμβίκη και ανακοίνωσαν ότι η επόμενη σύνοδος, το 2023, θα γίνει στην Αλγερία.

Στο περιθώριο της συνόδου ο Καταριανός εμίρης είχε συνάντηση με τους Προέδρους των Αλγερίας και Ιράν. Με τον τελευταίο υπέγραψε τη Δευτέρα τέσσερις σημαντικές συμφωνίες, κάποιες εκ των οποίων αφορούν και την Ενέργεια. Επίσης πρόσφερε τη μεσολάβηση του Κατάρ στα παζάρια Ιράν – ΗΠΑ γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...