Προσδιορίστηκε η δίκη των 4 διακινητών του ναυαγίου της Χάλκης

Επιχείρηση έρευνας και διάσωσης ανοιχτά της Χάλκης απο το Λιμενικό Σώμα - 26/8/2020
Φώτο Αρχείου / Επιχείρηση έρευνας και διάσωσης ανοιχτά της Χάλκης απο το Λιμενικό Σώμα – 26/8/2020 – Πηγή: Eurokinissi

Στο Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου θα οδηγηθούν, στις 10 Ιουνίου 2021, οι 4 διακινητές που φέρουν ευθύνες για το ναυάγιο στη Χάλκη τον Αύγουστο του 2020.

Κατηγορούνται για πρόκληση ναυαγίου με ενδεχόμενο δόλο, με πρόκληση κινδύνου για άνθρωπο και θανατηφόρο αποτέλεσμα, ανθρωποκτονία κατά συρροή με ενδεχόμενο δόλο, τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, μεταφορά από κυβερνήτες σκάφους από το εξωτερικό στην Ελλάδα, πολιτών τρίτων χωρών κατά τρόπο που μπορούσε να προκύψει κίνδυνος σε άνθρωπο και με θανατηφόρο αποτέλεσμα, διευκόλυνση εισόδου σε ελληνικό έδαφος πολίτη τρίτης χώρας από κερδοσκοπία κατ’ επάγγελμα από δύο και περισσοτέρους από κοινού και κατά συρροή, για παράνομη είσοδο στη χώρα και για διατάραξη της ασφάλειας συγκοινωνιών πλοίων από πρόθεση με θανατηφόρα αποτελέσματα.

Στις 25 Αυγούστου 2020 σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καρπάθου και Χάλκης, σκάφη του λιμενικού εντόπισαν ένα ημιβυθισμένο σκάφος, λευκού χρώματος, μήκους περίπου 20 μ. με ονομασία «SEA POWER».

Το σκάφος παρουσίαζε συνεχή εισροή υδάτων, ενώ στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βρισκόταν ικανός αριθμός ατόμων στην θάλασσα, χωρίς να φέρουν σωσίβιο.

Στην περιοχή είχαν σπεύσει επίσης ελικόπτερο «SUPER PUMA», το ΤΠΚ «Γρηγορόπουλος» του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς επίσης και εμπορικά πλοία για συνδρομή και περισυλλογή των ατόμων που βρίσκονταν στην θάλασσα.

Συνολικά περισυλέγησαν 76 άτομα.

Από μαρτυρικές καταθέσεις των διασωθέντων προέκυψε ότι στο εν λόγω σκάφος επέβαιναν μετανάστες οι οποίοι ξεκίνησαν από τα έναντι τουρκικά παράλια με προορισμό την Ιταλία, διασχίζοντας την ελληνική επικράτεια.

Επιπρόσθετα, από διασωθείσα, κατατέθηκε ότι κατά τη διάρκεια που ευρίσκονταν μέσα στη θάλασσα ο σύζυγός της ηλικίας 35 ετών και το 4χρονο παιδί της δεν κατάφεραν να επιβιώσουν.

 Με πληροφορίες από: dimokratiki

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...