Πρόσφυγες στο Καρά Τεπέ: Παραχωρήστε μας τα ίδια δικαιώματα τουλάχιστον με τα ζώα

Τον περασμένο Σεπτέμβρη, η ελληνική κυβέρνηση παρουσίαζε εικόνες με drones που έδειχναν τις προθέσεις της για έναν κατά πολύ ανώτερο καταυλισμό, σε επίπεδο συνθηκών διαβίωσης, που έστηνε στο Καρά Τεπέ, για να ξεπλύνει την ντροπή της ΕΕ που ονομαζόταν Μόρια.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειχνε πολύ αισιόδοξη τόσο από την διμερή επαφή της με την Άνγκελα Μέρκελ, όσο και με την κατόπιν συζήτηση που έκανε με τον έλληνα Πρωθυπουργό για τις εργασίες στο Καρά Τεπέ.

Ήδη από την αρχή φωνές του κινήματος, αλλά και απλοί πολίτες έλεγαν ότι οι εργασίες δείχνουν να «ολοκληρώνονται» αλλά η κατάσταση καμιά σχέση δεν έχει με την ειδυλλιακή εικόνα που οι ελληνικές αρχές θέλουν να φαίνεται στο εξωτερικό.

Το κείμενο και οι φωτογραφίες που δημοσίευσαν οι RSA ένα μήνα μετά τη δημιουργία των νέων εγκαταστάσεων στο Καρά Τεπέ, στις 17-10-2020, εξηγούσε:
Ένα μήνα μετά τη δημιουργία της προσωρινής δομής υποδοχής και ταυτοποίησης στο Καρά Τεπέ της Λέσβου, οι συνθήκες παραμένουν υποτυπώδεις, ενώ πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης αναμένεται να περιορίσουν σημαντικά τις εναλλακτικές λύσεις υποδοχής στο νησί.Ο νέος καταυλισμός δεν διαθέτει καν ντουζιέρες για τους περισσότερους από 7.600 πρόσφυγες που ζουν εκεί, με μόνη εναλλακτική σε συνθήκες πανδημίας το θαλασσινό νερό, παρά τις χαμηλότερες θερμοκρασίες! Η Ύπατη Αρμοστεία πριν λίγες ημέρες αναφέρθηκε σε “κρίσιμες ελλείψεις σε θέματα αποστράγγισης, ύδρευσης, αποχέτευσης, υγιεινής και ιατρικών υπηρεσιών, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν χωρίς καθυστέρηση”.

Αλλά και τώρα που ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά, καμία κίνηση από πλευράς Υπουργείου Μετανάστευσης δεν έγινε για να βοηθήσει τη μετεγκατάσταση χιλιάδων ανθρώπων σε ανθρώπινες συνθήκες.

Στο βίντεο που ακολουθεί, εξηγούν οι ίδιοι οι πρόσφυγες πώς ζουν

Έτσι αποφάσισαν να στείλουν οι ίδιοι/ες επιστολή στην Πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα Φαν Ντερ Λάιεν και να αιτηθούν να τους φερθούμε «ως Ευρώπη τουλάχιστον εξίσου με τον τρόπο που φερόμαστε στα ζώα».

Την ίδια στιγμή δηλώνουν ότι δεν χρειάζονται πολλά χρήματα για να αλλάξει η κατάσταση και ότι είναι διαθέσιμοι να βοηθήσουν και εκείνοι με προσωπική εργασία αν πρόκειται αυτό να βελτιώσει την καθημερινότητά τους.

«Διαβάσαμε στις εφημερίδες πόσα χρήματα έδωσε η ΕΕ στην Ελληνική Κυβέρνηση για να δημιουργήσει τις εγκαταστάσεις μας.
Επίσης εμείς έχουμε μεταξύ μας μηχανικούς, ηλεκτρολόγους, γιατρούς και γνωρίζουμε ότι δεν χρειάζονται πολλά χρήματα για να βελτιωθούν οι συνθήκες στο καμπ
», λένε στην επιστολή τους.

21-Δεκ-2020 Μόρια, Λέσβος, Ελλάδα

Ευρωπαίοι, κυρία van der Leyen,

Σας ευχόμαστε καλά Χριστούγεννα από το νέο στρατόπεδο προσφύγων της Λέσβου.
Ελπίζουμε θα μπορείτε να γιορτάσετε παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλοι λόγω της κρίσης Πανδημίας κορονοϊού.

Μας μετακίνησαν πριν από τρεις μήνες μετά την πυρκαγιά στο παλιό στρατόπεδο της Moria σε ένα νέο όπου ζούμε ο ένας πάνω στον άλλον 7.000 πρόσφυγες.

Τον Σεπτέμβριο, μας υποσχέθηκαν πολύ καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και χαρήκαμε που ακούσαμε αυτές τις υποσχέσεις περιμένοντας να τηρηθούν.

Δυστυχώς, τίποτε από αυτά δεν συνέβη …, όταν βρέχει ολόκληρο το στρατόπεδο και οι σκηνές πλημμυρίζουν, ντους δεν υπάρχει, φυσικά δεν έχουμε θέρμανση ούτε σχολεία ή παιδικό σταθμό.
Αν αρρωστήσουμε περιμένουμε ώρες για ιατρική περίθαλψη και η τροφή που λαμβάνουμε είναι επαρκής αλλά καθόλου υγιεινή.

Στην παλιά Μόρια, είχαμε δημιουργήσει μικρά σχολεία, καταστήματα και πολλές δράσεις, στο νέο μέρος διαμονής τίποτε από αυτά δεν είναι δυνατό.

Ο γερμανός υπουργός Mueller Wjo, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι «η κατάσταση σε αυτό το στρατόπεδο είναι χειρότερη από οποιαδήποτε αφρικανική χώρα που βρίσκεται σε κρίση»

Πηγή: Eurokinissi

Τον ευχαριστούμε για την παρηγοριά, αλλά ρωτάμε:

  • Πώς γίνεται μετά από τρεις μήνες και τόσα πολλά εκατομμύρια δωρεές από κυβερνήσεις (που πήγαν όμως σε ΜηΚυΟ), κατοικούμε σε ένα μέρος χωρίς τρεχούμενο νερό, χωρίς ζεστό νερό και αποχέτευση;
  • Γιατί τα παιδιά μας δεν μπορούν ακόμα να πάνε σχολείο και εξαρτιόμαστε από την καλή θέληση όσων διανέμουν ρούχα και παπούτσια από δεύτερο χέρι;
  • Δεν έχουμε βασικά δικαιώματα ως ανθρώπινα όντα και πρόσφυγες στην Ευρώπη που να καλύπτουν τις στοιχειώδεις ανάγκες μας;
  • Συχνά διαβάζουμε και ακούμε ότι ζούμε σαν ζώα σε αυτό το στρατόπεδο, αλλά πιστεύουμε πως δεν είμαστε ζώα…
  • Μελετήσαμε τους νόμους για την προστασία των ζώων στην Ευρώπη και ανακαλύψαμε ότι ακόμη και αυτά έχουν περισσότερα δικαιώματα από εμάς… Κάθε ζώο έχει δικαίωμα να μην πεινάει και διψάει …

Εδώ ολόκληρη η επιστολή τους (στα γαλλικά)

Επιμέλεια Γιάννης Παπαγιάννης

Δείτε ακόμα...