Προσφυγικό: “H Ελλάδα, είναι η δική μας ευρωπαϊκή ασπίδα σε αυτούς τους καιρούς”

ούρσουλα φορ ντερ λάιεν

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φορ ντερ Λάιεν, κατά την διάρκεια επίσκεψης αντιπροσωπείας της ΕΕ στα σύνορα στον Εβρο, επαναλαμβάνοντας τη συνεπή πολιτική υπεράσπισης των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, και την επιλογή της ΕΕ να γίνουν τα νησιά μεγάλα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών.

«Οι ελληνικές ανησυχίες είναι δικές μας ανησυχίες, τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Δηλώνουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα» τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπή Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν στη κοινή συνέντευξη τύπου απο τον Εβρο  για την κατάσταση στα ελληνικά σύνορα με την Τουρκία. Για να συμπληρώσει «ευχαριστώ την Ελλάδα που είναι η δική μας ευρωπαϊκή ασπίδα σε αυτούς τους καιρούς…Είμαστε αποφασισμένοι να παρέχουμε υποστήριξη στις ελληνικές αρχές”. 

Και συνέχισε λέγοντας οτι «Ξεκινάμε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας βάσει αιτήματος της Ελλάδας, για παροχή σκηνών, υποδομής κα. Θα παρέχουμε κάθε απαραίτητη υποστήριξη. Είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα μόνη της».

Τόνισε ότι η ΕΕ δεσμεύεται να κινητοποιήσει όλη την απαραίτητη επιχειρησιακή υποστήριξη στις ελληνικές αρχές. 

Ενισχυμένη παρουσία της Frontex και μηχανισμό πολιτικής προστασίας στα σύνορα. Οπως είπε, η Frontex ετοιμάζεται να αναπτύξει ομάδα ταχείας παρέμβασης. Θα συμμετάσχουν επτά σκάφη, δυο ελικόπτερα ενός αεροσκάφους, δυο οχήματα με κάμερες και 100 συνοριοφύλακες πλέον των 530 που ήδη βρίσκονται στα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας.

«Μπορούμε να παράσχουμε οικονομική στήριξη 700 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, με τα 350 εκατ. που είναι διαθέσιμα άμεσα και επιπλέον 350 εκατ. ευρώ τα οποία μπορούν να ζητηθούν στο πλαίσιο ενός τροποποιητικού προϋπολογισμού», ανακοίνωσε.

-Τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, διεμήνυσαν όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Μητσοτάκης: Δεχόμαστε ασύμμετρη απειλή

«Δεν είναι πια πρόβλημα προσφυγικό – μεταναστευτικό, αλλά συνιστά μια ασύμμετρη απειλή στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας που είναι και σύνορα της Ευρώπης».

H Τουρκία έχει μετατραπεί σε επίσημο διακινητή μεταναστών, δήλωσε πριν από λίγο από τον Έβρο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης με τους αξιωματούχους της ηγεσίας της ΕΕ με τους οποίους επιθεώρησε την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Η κατάσταση που δημιουργείται στον Εβρο και τα νησιά έχει αιτίες και ενόχους

Αυτοί που δημιουργούν το πρόβλημα δεν μπορεί να αποτελούν και τη λύση του. Είναι το αποτέλεσμα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης των λαών, της φτώχειας και των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή που παίζονται για την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς τους, στο φόντο της αντίθεσης των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ απέναντι στην Ρωσία.

Η ελληνική αστική τάξη και οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν τεράστιες ευθύνες. Στηρίζουν τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, συμμετέχουν στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ, ενθαρρύνουν την Τουρκία στην εισβολή της στη Συρία. 

Είναι αναγκαίο ο λαός μας να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Αυτοί είναι που διαλύουν χώρες και ξεριζώνουν λαούς και απο την άλλη εγκλωβίζουν πρόσφυγες σε νησιά και σύνορα.

Τώρα να μεταβούν οι πρόσφυγες στις χώρες προορισμού τους, να υπάρξει δίκαιη κατανομή των προσφύγων, ενάντια στη Συμφωνία του Δουβλίνου και της ΕΕ-Τουρκίας. Αγώνας ενάντια στον αντίπαλο, έξω απο την ΕΕ, ΝΑΤΟ, να κλείσουν όλες οι ΑμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσει. Κανένας στρατιωτικός έξω απο τα σύνορα, με το λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει και τη δική του εξουσία.

Δείτε ακόμα...