Προσφυγικό: Συνεχίζουν να προκαλούν οι τούρκικες δυνάμεις στα σύνορα

metanastes
Φώτο αρχείου, Πηγή: Eurokinissi

Συνεχίζουν να προκαλούν οι τούρκικες στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με επίκεντρο τις Καστανιές. Και χθες, Σάββατο συνεχίστηκε η μαζική ρίψη χημικών στο ελληνικό έδαφος απ’ την τουρκική στρατοχωροφυλακή. Μάλιστα, σε βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας οι τούρκικες δυνάμεις επιχείρησαν να ξηλώσουν τμήμα του φράκτη. Η προσπάθεια αυτή πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια στρατιωτικού οχήματος που επιχείρησε με γάντζο και συρματόσχοινο να τραβήξει το φράκτη.

Ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών συνεχίζεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα με την τουρκική κυβέρνηση Ερντογάν να επιμένει ότι δεν θα γυρίσουν από κει. Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στελέχη της κυβέρνησης αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δήλωναν ότι τα σύνορα φυλάσσονται καλά και δεν πρόκειται να ανοίξουν. Στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση έδωσαν οι ΗΠΑ μέσα απ’ την χθεσινή επίσκεψη του Αμερικανού Πρέσβη, Πάιατ αλλά και του βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ στην Αλεξανδρούπολη.

“Η Ελλάδα έχει τη στήριξη μας σε ό,τι κάνει τόσο εδώ, στον Έβρο, όσο και στο Αιγαίο προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια των συνόρων της”, τόνισε ο Μάθιου Πάλμερ.

Την ίδια ώρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ δηλώνοντας πως δεν επιθυμούν στην πόλη τους τους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Σ’ ένα κρεσέντο κυνισμού ο κ. Πάλμερ σημείωσε πως “η ανεξέλεγκτη μετακίνηση χιλιάδων ανθρώπων που παραπλανήθηκαν ώστε να πιστεύουν ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη είναι ανοιχτός, είναι θεμελιωδώς αποσταθεροποιητική, μη βιώσιμη και πρέπει να αλλάξει».

Δύσκολη η κατάσταση και στο Αιγαίο

Η τεταμένη κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα επεκτείνεται και στο Αιγαίο. Χθες ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε πως θα σταματήσει τις ροές προσφύγων προς τα ελληνικά νησιά. Την ίδια ώρα ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού προχώρησε προκλητικές δηλώσεις αφού σημείωσε πως ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα.

Σημειώνεται ότι οι δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού και του Λιμενικού Σώματος, είναι σε διαρκή επιφυλακή και πραγματοποιούν συνεχώς περιπολίες. Σε ένα ακόμη βίντεο που κυκλοφορεί κι απ’ τις δύο πλευρές φαίνεται η επιχείρηση τουρκικής ακταιωρού να διεμβολίσει σκάφος του Λιμενικού. Η ψυχραιμία του καπετάνιου απέτρεψε τα χειρότερα. Η Άγκυρα, μάλιστα, ισχυρίζεται πως το περιστατικό συνέβη εντός των χωρικών της υδάτων.

Ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει η συζήτηση γύρω απ’ την Κοινή Δήλωση ΕΕ- Τουρκίας. Ανοίγει ο δρόμος ενδεχόμενα και για νέα συμφωνία. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει διαμορφωθεί αυτή η κατάσταση. Με τον τρόπο αυτό η Άγκυρα είναι σε θέση να ζητήσει περισσότερα αφού πιέζει Ελλάδα και ΕΕ χρησιμοποιώντας ανθρώπινες ψυχές που και η ίδια έχει ξεριζώσει απ’ τα σπίτια τους.

Συνεχίζονται τα γεωπολιτικά παιχνίδια

Γίνεται φανερό πως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αξιοποιούνται για τα γεωπολιτικά παιχνίδια της κυβέρνησης Ερντογάν, αλλά και για εκβιασμό προς ΕΕ – ΝΑΤΟ – ΗΠΑ, για ανταλλάγματα που αφορούν και τη στήριξη της εισβολής της στη Συρία. Από την άλλη, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και ο κανονισμός του Δουβλίνου μετατρέπουν την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Δεν είναι το θύμα, όπως θέλουν να την παρουσιάζουν. Η συνεχής και αυξανόμενη εμπλοκή της Ελλάδας στη διεθνή ιμπεριαλιστική σκακιέρα φέρνει αρνητικά αποτελέσματα. Ταυτόχρονα, αυξάνει τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου και μετατρέπει σε στόχο ελληνικά εδάφη.

Η τοποθέτηση της κυβέρνησης για “ασύμμετρη απειλή” κρύβει τον πραγματικό υπεύθυνο που έφερε σήμερα, αυτούς τους ανθρώπους στα σύνορά μας. Αποτελεί πρόκληση να συμπεριλαμβάνει άμαχους, άοπλους ανθρώπους ως απειλή. Ταυτόχρονα, είναι άκρως απαράδεκτη οποιαδήποτε σκέψη για μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε ακατοίκητα νησιά.

Η πραγματική λύση

Από όλα τα παραπάνω, γίνεται κατανοητό ότι πραγματική λύση αποτελεί η κατάργηση του κανονισμού του Δουβλίνου και της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Το κλείσιμο όλων των hot spots στα νησιά, χωρίς να δημιουργηθούν νέα. Ο άμεσος απεγκλωβισμός των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στα νησιά. Η οργάνωση διαδικασιών υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία, στα σύνορα με την Ελλάδα και με τη Συρία και απευθείας μεταφορά τους στις χώρες προορισμού τους, με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ. Καμία εμπλοκή της Frontex στη φύλαξη των συνόρων μας.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...