Προσπάθειες της Κίνας για διεύρυνση του συμμαχικού της στρατοπέδου

ΗΠΑ vs Κίνα
ΗΠΑ vs Κίνα

Σχέδια για να περάσει στην αντεπίθεση ετοιμάζει η Κίνα, μετά τις εξαγγελίες του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Σπένσερ, για την οικοδόμηση μιας συμμαχία του ΝΑΤΟ στον Ινδο-Ειρηνικό, την οποία χαρακτήρισε και ως «το επίκεντρο του μεγάλου ανταγωνισμού με την Κίνα». Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi, τόνισε την ανάγκη για τη Ρωσία, τη Μογγολία και τις χώρες της Κεντρικής Ασίας να εντείνουν τη συνεργασία τους ενόψει απειλών και προκλήσεων που δημιουργεί ένα αναδυόμενο πολυμερές μπλοκ ασφαλείας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό.

Ο Wang Yi επέστρεψε στο Πεκίνο την Τετάρτη, έπειτα από μια περιοδεία διάρκειας μίας εβδομάδας στη Ρωσία, το Καζακστάν, το Κιργιζιστάν και τη Μογγολία – μέρος μιας διπλωματικής αποστολής που επιδιώκει να αναμορφώσει την εικόνα της Κίνας που έχει πληγεί από τον κορονοϊό και να αντιμετωπίσει την πίεση των ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτής της αποστολής, συναντήθηκε και με τον Ινδό ομόλογό του, για πρώτη φορά μετά από τα επεισόδια στα ινδοκινεζικά σύνορα – στα τέλη Μαΐου, στο περιθώριο της συγκέντρωσης του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στη Μόσχα.

Τιμητικά τμήματα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας στην παρέλαση της Μόσχας για την Αντιφασιστική Νίκη 2020
Τιμητικά τμήματα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας στην παρέλαση της Μόσχας για την Αντιφασιστική Νίκη 2020

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua, οι χώρες που επισκέφθηκε «συμφώνησαν ότι η ασφάλεια και ο στρατηγικός συντονισμό αντιπροσωπεύουν σημαντικό μέρος της ολόπλευρης συνεργασίας» με την Κίνα, και τόνισε την ανάγκη συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας, άμυνας και επιβολής του νόμου. Είπε ότι οι σχέσεις τους διατηρούσαν καλή δυναμική, αλλά «η αναταραχή στον κόσμο έχει ενταθεί και η περιφερειακή ασφάλεια αντιμετωπίζει νέες απειλές και προκλήσεις». Χωρίς να αναφέρει τις ΗΠΑ, είπε ότι «ορισμένες εξωτερικές δυνάμεις παρενέβησαν στις εσωτερικές υποθέσεις των περιφερειακών χωρών με διάφορα πρόσχημα, και μάλιστα προσπάθησαν να υποκινήσουν έναν νέο γύρο “έγχρωμων επαναστάσεων”».

Αστοί αναλυτές δηλώνουν ότι η εν λόγω περιοδεία αντικατοπτρίζει ένα νέο πλαίσιο διπλωματίας που έχει δημιουργηθεί, μετά τον κορονοϊό, γιατί η Κίνα αντιμετωπίζει πίεση για την διπλωματική επέκταση των σχέσεών του, ενώ η σχέση της με τις ΗΠΑ δυσχεραίνεται συνεχώς. Βέβαια, αυτή η κατάσταση δεν προέκυψε ξαφνικά με το ξέσπασμα της πανδημίας. Έχει τις ρίζες τις λίγα χρόνια πριν, από τότε που τα σημάδια της νέα καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης είχαν γίνει αισθητά, πράγμα που πίεζε τη διακυβέρνηση των ΗΠΑ, να πάρει τις λεγόμενες πολιτικές «προστατευτισμού». Εξ ου και οι προσπάθειες ενός οικονομικού πολέμου, που εκφράζονται και με τις οξυμένες ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, στο Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν, αλλά και με τις πολιτικές που εφαρμόζει ενάντια στις κινέζικες τεχνολογικές εταιρείες, όπως τη Huawei και λοιπές εφαρμογές, όπως το Tik tok.

Θάλασσα Νότιας Κίνας

Το ταξίδι του Κινέζου ΥΠΕξ, για ενίσχυση των δεσμών με τις γείτονες χώρες, δείχνει ακόμη την προσπάθεια δημιουργίας ενός ισχυρού μπλοκ ιμπεριαλιστικών κρατών, απέναντι σε αυτό των ΗΠΑ. Ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Καθώς ο κόσμος μπαίνει σε μια περίοδο αναταραχών και αλλαγών, οι ισχυρές σχέσεις Κίνας-Ρωσίας έχουν μεγαλύτερη σημασία για τη διατήρηση της περιφερειακής και παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας». Αποκαλώντας τη φιλία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας «άθραυστη», ο Wang είπε ότι η στρατηγική συνεργασία τους θα μπορούσε να αντέξει τις αλλαγές που διαδραματίζονται σε διεθνές πεδίο, καθώς και τακτικές εκφοβισμού και περιορισμού που χρησιμοποιούνται από «συγκεκριμένες χώρες».

Το κινέζικο αεροπλανοφόρο «Liaoning»

Παρά τις αντιθέσεις Κίνας – Ρωσίας στην Κεντρική Ασία και τη Μογγολία, που παραδοσιακά βρίσκονται στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας, είναι αναγκαίο γι’ αυτές να εντείνουν τη συνεργασία, μπροστά στην απειλή του νέου πιο ισχυρού ιμπεριαλιστικού σχηματισμού που σχεδιάζουν οι ΗΠΑ. Και οι δύο χώρες αποτελούν απειλή για τις ΗΠΑ, αφού είναι οι δύο χώρες που μπορούν να της προκαλέσουν ισχυρό πλήγμα. Αυτό ακριβώς αποδεικνύει το πως τα ιμπεριαλιστικά κράτη συνασπίζονται έναντι άλλων, στο πλαίσιο των ενδοιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Πάντως όλες αυτές οι κινήσεις δείχνουν την προσπάθεια γενίκευσης των οξυμένων ανταγωνισμών στον Ειρηνικό, αποδεικνύοντας ότι οι ιμπεριαλιστές εκεί σκοπεύουν να παίξουν το «χοντρό» τους παιχνίδι.

Φ.Κ.

Δείτε ακόμα...