Πρωθυπουργός του Πακιστάν: Οι σχέσεις με την Ινδία θα ήταν «προδοσία» στο Κασμίρ

Βουνά-Κάσμιρ-Ινδία-Ιμαλάια

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Imran Khan, απέκλεισε την πιθανότητα εξομάλυνσης των σχέσεων με την Ινδία, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν προδοσία για τους Κασμίρ.

Την Κυριακή, ο Χαν ισχυρίστηκε ότι η αποκατάσταση των δεσμών με τον ανατολικό γείτονα θα «αγνοούσε όλο τον αγώνα τους [Κασμίρ] και τους περισσότερους από 100.000 Κασμίρ μαρτύρησαν».

«Προσπάθησα, από την πρώτη μέρα που ανέλαβα την εξουσία, να έχουμε σχέσεις με την Ινδία και το ζήτημα του Κασμίρ να επιλυθεί μέσω διαλόγου», είπε, προσθέτοντας ότι εάν το Πακιστάν εξομαλύνει τις σχέσεις με την Ινδία τώρα, «θα κάνει μια μεγάλη προδοσία στους ανθρώπους του Κασμίρ».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το εμπόριο μας θα βελτιωθεί αλλά όλο το αίμα τους θα χαθεί, οπότε αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί ότι το εμπόριό μας βελτιώνεται με κόστος το αίμα τους», είπε.

Οι καθυστερημένες συνομιλίες θα μπορούσαν να συνεχιστούν μόνο εάν το Νέο Δελχί αντιστρέψει την κατάσταση στο Κασμίρ όπου βρίσκεται σε μακροχρόνιο ημι-αυτόνομο καθεστώς που διοικείται από την Ινδία, είπε.

Η ινδική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Narendra Modi, ανακάλεσε το άρθρο 370 και άλλες σχετικές διατάξεις από το Σύνταγμά της στις 5 Αυγούστου 2019. Επιπλέον, χωρίστηκε σε δύο ομοσπονδιακά διοικούμενες περιοχές.

Ταυτόχρονα, έκλεισε την περιοχή, κράτησε χιλιάδες ανθρώπους, επέβαλε περιορισμούς κίνησης και επέβαλε διακοπή των επικοινωνιών. Το Ισλαμαμπάντ, με τη σειρά του, διέκοψε τους εμπορικούς δεσμούς και υποβάθμισε τις διπλωματικές σχέσεις με το Νέο Δελχί.

Η Ινδία και το Πακιστάν έχουν εμπλακεί σε τρεις πολέμους από την ανεξαρτησία τους από τη βρετανική κυριαρχία το 1947, με τις σχέσεις να είναι συχνά τεταμένες μεταξύ των δύο γειτόνων. Τόσο η Ινδία όσο και το Πακιστάν διεκδικούν πλήρως το Κασμίρ, αλλά διοικούν ξεχωριστά τμήματα αυτού.

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι τα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά πρέπει να «απέχουν» από τη λήψη μέτρων που θα άλλαζαν το καθεστώς της αμφισβητούμενης περιοχής των Ιμαλαΐων.

Η πορεία των σχέσεων μεταξύ των δυο κρατών

Νωρίτερα φέτος, υπήρξαν πληροφορ’ιες ότι κορυφαίοι αξιωματούχοιτων δύο πυρηνικ’α οπλισμένων γειτόνων συναντήθηκαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Τον περασμένο μήνα, ο απεσταλμένος των ΗΑΕ στην Ουάσινγκτον, Γιουσέφ αλ-Οτάιμπα, επιβεβαίωσε ότι το κράτος του Κόλπου μεσολαβεί μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν για να βοηθήσει τους πυρηνικά οπλισμένους αντιπάλους να επιτύχουν μια «υγιή και λειτουργική» σχέση. Τ

ον Φεβρουάριο, οι στρατοί της Ινδίας και του Πακιστάν ανακοίνωσαν μια ξαφνική και σπάνια επιβεβαίωση μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός του 2003 κατά μήκος της γραμμής ελέγχου (LoC), τα de facto σύνορα που χωρίζουν την περιοχή του Κασμίρ.

Ημέρες αργότερα, ο αρχηγός του στρατού του Πακιστάν Στρατηγός Qamar Javed Bajwa κάλεσε τα δύο άτομα να «θάψουν το παρελθόν» και να κινηθούν προς τη συνεργασία.

Τον περασμένο μήνα, ο Χαν και ο Μόντι αντάλλαξαν επιστολές που απαιτούσαν «ειρηνικές» και «εγκάρδιες σχέσεις» μεταξύ των δύο γειτόνων.

Πηγή: aljazeera.com

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...