Πρώτο κρούσμα οξείας ηπατίτιδας στον Παναμά

Το πρώτο κρούσμα οξείας ηπατίτιδας σε ανήλικο αγόρι, δύο ετών, ανακοίνωσαν την Πέμπτη οι υγειονομικές αρχές του Παναμά.

Το κρούσμα καταγράφεται μερικές ημέρες μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πως αυξάνονται οι περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας, στα τέλη Απριλίου.

Η Λούρδες Μορένο, επικεφαλής επιδημιολόγος στο υπουργείο Υγείας, εξήγησε ότι το κρούσμα επιβεβαιώθηκε από εξειδικευμένο ινστιτούτο και διευκρίνισε πως το παιδί, από την επαρχία του Ανατολικού Παναμά, είναι εκτός κινδύνου, μετά τη νοσηλεία του σε νοσοκομείο.

«Μετά την περίπτωση αυτή, η επιδημιολογική επιτήρηση αυξήθηκε και διαβιβάστηκε σήμα σε όλες τις δομές υγείας του Ιδρύματος Κοινωνικής Ασφαλίσεων, του υπουργείου Υγείας, τα ιδιωτικά νοσοκομεία και τις κλινικές», σημείωσε η κυρία Μορένο σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η αξιωματούχος κάλεσε τους γονείς μικρών παιδιών να επαγρυπνούν για συμπτώματα της ασθένειας (υψηλός πυρετός, κιτρίνισμα του δέρματος, άλγη στην κοιλιακή χώρα).

Ο ιός που προκαλεί την πάθηση μεταδίδεται από σταγονίδια, σημείωσε η κυρία Μορένο.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε στα τέλη Απριλίου πως τουλάχιστον ένα παιδί έχει υποκύψει εξαιτίας οξείας ηπατίτιδας από άγνωστη αιτία, διευκρινίζοντας ότι είναι ενήμερος για 169 κρούσματα σε 12 χώρες.

Πηγή: CNN

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...