Πρόβες επιβολής «Σιδερένιας Φτέρνας» στο ΑΠΘ

Κρατική καταστολή - Εισβολή των ΜΑΤ στην Πανεπιστημιούπολη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης - 22/2/2021
Φώτο Αρχείου / Κρατική καταστολή – Εισβολή των ΜΑΤ στην Πανεπιστημιούπολη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – 22/2/2021 / Πηγή: Eurokinissi

Τον περασμένο Μάρτιο, η κυβέρνηση ενώ ενέτεινε την καταστολή συγχρόνως με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής,  ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έδωσε στη δημοσιότητα κείμενο με τίτλο  «Λευκή Βίβλο για την ασφάλεια» που δήθεν έχει στόχο μία «σύγχρονη αστυνομία που απαιτούν οι καιροί», που «θα μπορεί να δίνει λύσεις στο αίτημα ασφάλειας και προστασίας των πολιτών». Το γεγονός αυτό έλαβε χώρα σε ατμόσφαιρα αυταρχισμού, αυθαιρεσίας και καταστολής σε βάρος των εργαζομένων, της νεολαίας και του λαού. Πρόκειται για στρατηγική επιλογή καταπάτησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των λαϊκών ελευθεριών.

Με ιδιαίτερο κυνισμό παρουσιάστηκε η νέα φιλοσοφία για τους μηχανισμούς καταστολής στην υπηρεσία της διασφάλισης της κυριαρχίας της άρχουσας τάξης. Η αστυνομία αναβαθμίζει την κατασταλτική της λειτουργία και αναλαμβάνει πρωταρχικό ρόλο στην ενσωμάτωση της εργατικής τάξης, του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας. Ο λαός αντιμετωπίζεται ως «εσωτερικός εχθρός» στο βαθμό που δεν ενσωματώνεται. Η διατήρηση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής επιδιώκεται να γίνει θεμελιακή αξία για την κοινωνία. Είναι αποκαλυπτική η αναφορά ότι η αστυνομία του 21ου αιώνα θα δράσει σε εποχές αύξησης των κοινωνικών εντάσεων που χαρακτηρίζονται «από την πόλωση των κοινωνιών, από την αντιπαράθεση των ταυτοτήτων και την ανάπτυξη πολυπληθών κινημάτων διαμαρτυρίας και διεκδίκησης δικαιωμάτων».

Δεν υπάρχει καλή και κακή αστυνομία ή αστυνομία με κοινωνική αντίληψη, ανάλογα με την κυβέρνηση. Υπάρχει μια οργανωμένη δύναμη, ο μηχανισμός καταστολής του αστικού κράτους, με αποστολή την επιτήρηση και διατήρηση της επιβολής του κεφαλαίου πάνω στο λαό. Αυτήν τη βασική θέση την παραβλέπουν κόμματα και αναλυτές, που επικεντρώνονται σε επιμέρους ζητήματα για τη λειτουργία της αστυνομίας σε μια αστική δημοκρατία όπως η χώρα μας. 

Η αστυνομία αποτελούσε, αποτελεί και θα αποτελεί όργανο του αστικού κράτους, ο μηχανισμός καταστολής των αντιδράσεων, των αγώνων του λαϊκού κινήματος, που γίνονται επικίνδυνοι για την αστική εξουσία, όταν αμφισβητούν την παντοδυναμία του κεφαλαίου και επιδιώκουν ο λαός να γίνει αφέντης του μόχθου της εργασίας του.

Υπενθυμίζουμε ότι το αστυνομικό εξοπλιστικό πρόγραμμα  του ΣΥΡΙΖΑ υλοποιεί η κυβέρνηση, αφού η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και οι προηγούμενες αναβάθμισαν τους μηχανισμούς καταστολής και φακελώματος, που συμπληρώνει και χρησιμοποιεί τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ ενάντια στο λαό. 

Οι μαθητές, οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι δεν ξεχνούν την ένταση της καταστολής, όταν φούντωνε η λαϊκή αγανάκτηση για τα επαίσχυντα προνόμια στην πλουτοκρατία και τη συμμετοχή στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, από τις κυβερνήσεις δεξιάς, αριστεράς και συνεργασίας.

Οι φτωχοί αγρότες, οι κολίγοι, οι εργάτες, οι μετανάστες, το λαϊκό κίνημα είναι ο διαχρονικός στόχος της. Η καταστολή έχει εκδηλωθεί με δολοφονίες, βασανιστήρια, εξορίες, φυλακίσεις, βία και αυταρχισμό της αστυνομίας. Γι’ αυτό και η αστυνομία είναι ο κρατικός μηχανισμός που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη αποστροφή του λαϊκού κινήματος.

Επαναλαμβάνουμε ότι η αστυνομία είναι κατασταλτικός μηχανισμός του κράτους, δεν αλλάζει ούτε μετασχηματίζεται. Απευθυνόμαστε όμως και στους ίδιους τους αστυνομικούς. Δεν ταυτίζουμε όλους τους απλούς αστυνομικούς, που προέρχονται από φτωχά αγροτικά και λαϊκά στρώματα, με το βάρβαρο κατασταλτικό μηχανισμό που υπηρετούν. Η πάλη για την κατάργηση των αντιδραστικών νόμων που περιορίζουν τα λαϊκά δικαιώματα αφορά και τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Κανένας αστυνομικός να μη σηκώσει το γκλομπ και να μη ρίξει χημικά ενάντια στο λαό που αγωνίζεται για το δίκιο του. Να καταργηθούν τα ΜΑΤ, η ΟΔΟΣ, η ΔΡΑΣΗ, οι ΟΠΚΕ, τα ΕΚΑΜ, η ΔΙΑΣ, η πανεπιστημιακή αστυνομία και όλες οι ειδικές κατασταλτικές μονάδες.

Αποτελεί άμεσο καθήκον του κινήματος να παλέψει για:

  • Να αποσυρθούν όλα τα μέσα κατασταλτικού ρόλου.
  • Να σταματήσει η αστυνόμευση των διαδηλώσεων, των πορειών και όλων των διαμαρτυριών του λαού. Σε κάθε περίπτωση να απαγορευτεί η χρήση πυροβόλων όπλων όλων των τύπων εναντίον τους.
  • Να απαγορευτούν επίσης στις διαδηλώσεις – πορείες και διαμαρτυρίες του λαού η ρίψη δακρυγόνων, καπνογόνων, χημικών, οι χειροβομβίδες κρότου – λάμψης.
  • Να καταργηθούν όλοι οι αντιδραστικοί νόμοι, που καθορίζουν την κρατική βία σε βάρος του λαού και της νεολαίας.

Δίνουμε τον αγώνα ενάντια στην καταστολή και τον αυταρχισμό, διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματα του λαού μας με οργανωμένη απειθαρχία και ξεκάθαρο στόχο. Να αναδειχτεί η ανάγκη για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο μας και τη δική του εξουσία.

Όργιο κρατικής καταστολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εναντίων φοιτητών που αγωνίζονταν το ασφαλές άνοιγμα των σχολών τους 22/2/2021
Όργιο κρατικής καταστολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εναντίων φοιτητών που αγωνίζονταν το ασφαλές άνοιγμα των σχολών τους 22/2/2021

Οι κατασταλτικοί μηχανισμοί του αστικού κράτους, νομοτελειακά, ούτε καταργούνται ούτε αλλάζουν ούτε μετασχηματίζονται. Είναι αναπόσπαστα δεκανίκια στήριξης και υλοποίησης της βάρβαρης και απάνθρωπης πολιτικής του σε βάρος των εργαζομένων, του λαού. Οταν η αστική τάξη, οι σύμμαχοί της και τα συμφέροντά τους το απαιτήσουν, τότε εκτός της αστυνομίας, που ήδη χρησιμοποιείται, θα χρησιμοποιηθούν σε ρόλους ανοιχτής καταστολής και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Θα ενταχθούν κι αυτές στη φαρέτρα του αντιδραστικού οπλοστασίου της αστικής τάξης, τακτική που γνωρίζει πολύ καλά απ’ το παρελθόν.

Είναι ίσως η πρώτη φορά – με τη «Λευκή τους Βίβλο» – που διατυπώνεται με τον πιο επίσημο τρόπο ο ρόλος που επιφυλάσσεται όχι μόνο για την αστυνομία αλλά και για τα Σώματα Ασφαλείας γενικότερα. Η διυπηρεσιακή συνεργασία και η διαλειτουργικότητα είναι ο σιδερένιος σύνδεσμος που θα κρατάει ενωμένους όλους τους κατασταλτικούς μηχανισμούς σε μία ενιαία κατεύθυνση. Οι λόγχες θα είναι σταθερά στραμμένες στον «εχθρό – λαό».

Ενισχύοντας τους μηχανισμούς παρακολούθησης, καταγραφής και καταστολής του λαού, με τελικό αποδέκτη το οργανωμένο κίνημα, η Ελληνική Αστυνομία θα προμηθευτεί μέσα στο μήνα τις πρώτες 1.000 φορητές συσκευές αναγνώρισης προσώπων, μέσω του προγράμματος «ανάπτυξης και προμήθειας συστημάτων έξυπνης αστυνόμευσης»,

Οι συσκευές θα επιτρέπουν την ταυτοποίηση πολιτών με τη χρήση λογισμικού αναγνώρισης προσώπου και λήψης δακτυλικού αποτυπώματος.

Ανάμεσα στις 20 βάσεις δεδομένων, με τις οποίες θα «επικοινωνεί» η πλατφόρμα της ΕΛ.ΑΣ., βρίσκονται αυτές της Europol, της Interpol, ακόμα και του FBI, με τις οποίες βέβαια θα ανταλλάσσονται δεδομένα και θα «εμπλουτίζεται» το καταχωρημένο υλικό, αφού η συγκεκριμένη εφαρμογή αξιολογεί βιομετρικά στοιχεία 

Αν κάτι επιβεβαιώνεται και απ’ αυτήν την εξέλιξη είναι ότι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής στην Ελλάδα και στην ΕΕ πάει χέρι χέρι με την ένταση της καταστολής και την ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης και φακελώματος του λαού, ενσωματώνοντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε λογισμικό αναγνώρισης, αποθήκευσης και διασταύρωσης δεδομένων. Διαμορφώνεται έτσι ένα πυκνό πλέγμα «εργαλείων» καταστολής, για το οποίο κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν τον αφορά, ή ότι αισθάνεται ασφαλής. Πόσο μάλλον  η  «πόλωση των κοινωνιών» και η «ανάπτυξη πολυπληθών κινημάτων διαμαρτυρίας και διεκδίκησης δικαιωμάτων» συγκαταλέγονται από το κράτος και τις δυνάμεις καταστολής ανάμεσα στις «μεγαλύτερες προκλήσεις για την ασφάλεια τον 21ο αιώνα», σύμφωνα με τη «Λευκή Βίβλο» που παρουσίασε πριν από δύο μήνες  ο αρμόδιος υπουργός.

Όργιο κρατικής καταστολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εναντίων φοιτητών που αγωνίζονταν το ασφαλές άνοιγμα των σχολών τους 22/2/2021
Όργιο κρατικής καταστολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εναντίων φοιτητών που αγωνίζονταν το ασφαλές άνοιγμα των σχολών τους 22/2/2021

Σε τοποθέτηση τους οι βουλευτές του ΚΚΕ κατά την συζήτηση στη βουλή τόνισαν ότι «Η κυβέρνηση, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, θωρακίζει το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο, παίρνει μέτρα για την αύξηση των μηχανισμών καταστολής με σκοπό να αντιμετωπίσει την ένταση των λαϊκών αγώνων, μπροστά στην οικονομική κρίση και την αποτυχία της να προστατεύσει το λαό από την πανδημία. Ιδιαίτερα μετά τη λαϊκή κατακραυγή και τη ριζική αντίθεση της νεολαίας ενάντια στους αντιδραστικούς νόμους.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας απαιτεί την κατάργηση όλου του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου και την άμεση κατάργηση όλων των σχετικών νόμων, μεταξύ των οποίων και του Νόμου 4777/2021, νόμος Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, που προβλέπει την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, ενισχύει τα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση μέσα στο Πανεπιστήμιο (πειθαρχικές ποινές, κάρτες εισόδου κ.ο.κ.), ενισχύει τους ταξικούς φραγμούς στην πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Τη μη εφαρμογή του νόμου αυτού, των «πανεπιστημίων ΑΕ», που εντείνει την καταστολή στα ιδρύματα, που απειλεί τους φοιτητές με διαγραφές την ώρα που οι σπουδές τους έχουν μπει στον «πάγο», και οξύνει τους ταξικούς φραγμούς στην Εκπαίδευση, διεκδικούσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι που πραγματοποίησαν από το πρωί της Δευτέρας 22/2,  συμβολική κατάληψη στο κτίριο της Πρυτανείας του ΑΠΘ. Παράλληλα, οι φοιτητές διεκδικούν την άμεση λήψη μέτρων για το ασφαλές άνοιγμα των σχολών τους, οι οποίες με ευθύνη της κυβέρνησης παραμένουν κλειστές εδώ και έναν χρόνο, με λίγα λόγια να γίνουν «φοιτητές ξανά».

Τις πρωινές ώρες οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον πρύτανη παίζοντας για την κυβέρνηση το ρόλο του λαγού, κάλεσαν  τον εισαγγελέα ζητώντας την παρέμβαση της αστυνομίας στο χώρο του Πανεπιστημίου, επικαλούμενες τον νόμο Χρυσοχοΐδη – Κεραμέως και με κορωνίδα την «προσήλωση στη νομιμότητα». Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο πρύτανης είχε ενημερώσει από το προηγούμενο βράδυ τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για την κινητοποίηση των φοιτητών, μόλις αυτή ανακοινώθηκε, και χτες το πρωί επικαλέστηκε δήθεν φθορά της πανεπιστημιακής περιουσίας.

Παρά τις ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας οι οποίες κατέφτασαν και κατέκλυσαν τον χώρο έξω από το κτίριο της Πρυτανείας, οι φοιτητές με μαχητικότητα παρέμειναν στα μπλοκ τους και απαίτησαν με τα συνθήματά τους την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από το Πανεπιστήμιο. Ακολούθησαν διαδοχικές απρόκλητες επιθέσεις των αστυνομικών, την ώρα που οι προσαγωγές πραγματοποιούνταν στον σωρό, ακόμα και σε κόσμο πέριξ του ΑΠΘ.

Συγκεκριμένα σε δεκάδες προσαγωγές, οι οποίες στη συνέχεια μετατράπηκαν σε συλλήψεις, κατέληξε η επιχείρηση της αστυνομίας στο χώρο του ΑΠΘ, με την καθοριστική συμβολή των πρυτανικών αρχών, που αφού κάλεσαν τις αστυνομικές δυνάμεις, αργότερα κατέδειξαν στην αστυνομία τους φοιτητές!

31 ήταν τα άτομα στα οποία απαγγέλθηκαν κατηγορίες, κρατήθηκαν όλο το βράδυ με εντολή του εισαγγελέα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης και οδηγήθηκαν σε διαδικασία του αυτόφωρου. 29 από αυτούς κατηγορήθηκαν για φθορά δημόσιας περιουσίας, ενώ τουλάχιστον ένας φοιτητής, μέλος ΔΣ Φοιτητικού Συλλόγου, για απείθεια, αντίσταση κατά της αρχής και διατάραξη κοινής ειρήνης!

Γεγονότα πρωτοφανή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο! Φοιτητές περικυκλωμένοι από τα ΜΑΤ ενώ πραγματοποιούσαν Γενική Συνέλευση του Συλλόγου τους, πιο πέρα μια κλούβα,  περιπολικά της αστυνομίας δυνάμεις των ΟΠΚΕ έβαζαν ακόμα και σηκωτούς τους προσαχθέντες, ανάμεσα σε αυτούς και συνδικαλιστές, μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Φοιτητικών Συλλόγων. Ένας από αυτούς, με τραύματα στο πρόσωπο και τα χέρια του δεμένα με χειροπέδες πίσω από την πλάτη του. Άλλος, με το κεφάλι του να σέρνεται στο έδαφος από τους αστυνομικούς, που τον τραβούσαν από τα πόδια, ενώ νωρίτερα τον είχαν ψεκάσει με χημικά στο πρόσωπο.

Και τέλος, φοιτητές προσπαθώντας να προστατεύσουν τους συναδέλφους τους από τη μανία της κρατικής καταστολής να απωθούνται με βία και χημικά έξω από το Πανεπιστήμιο, στον κεντρικό δρόμο της πόλης. Με δύο λέξεις, όργιο καταστολής!

Τα παραπάνω συνέβησαν έξω από το κτίριο της Πρυτανείας του ΑΠΘ, δίνοντας έτσι μια πρώτη εικόνα στους φοιτητές που μάχονται για τα δίκαια αιτήματά τους, από το πανεπιστήμιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση με τον απαράδεκτο νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, που μόλις πριν από λίγες μέρες είχε ψηφίσει η Βουλή.

Έγινε επώνυμη καταγγελία κατά του πρύτανη του ΑΠΘ, ο οποίος βρέθηκε στη ΓΑΔΘ προκειμένου να καταδείξει στις αρχές ποιοι φοιτητές πραγματοποίησαν τις δήθεν φθορές που αυτός κατήγγειλε. Να σημειωθεί ότι η κατηγορία αυτή – την οποία και η υιοθέτησε η αστυνομία στην ανακοίνωσή της για τα γεγονότα δεν είναι αληθής.

Είναι φανερό ότι ο νόμος Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη υλοποιώντας το γενικό δόγμα της κυβέρνησης « νόμος και τάξη» έρχεται να εφαρμόσει συγκεκριμένο το δόγμα “κλειστά πανεπιστήμια για τους φοιτητές, ανοιχτά για την καταστολή”!

Στο χώρο του ΑΠΘ είχε βρεθεί και ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, ο οποίος πραγματοποίησε παρέμβαση στον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων για την απελευθέρωση των προσαχθέντων και στη συνέχεια μετέβη και στη ΓΑΔΘ.

Οι βίαιες προσαγωγές και τα χημικά δεν πτόησαν τους φοιτητές, που αμέσως πραγματοποίησαν διαδήλωση στην Εγνατία, μέχρι το Αγαλμα Βενιζέλου, με σύνθημα «Με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται Παιδεία, οι φοιτητές ζητούν μόρφωση – υγεία».

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε τις επόμενες μέρες, το μεσημέρι της Παρασκευής μπροστά στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ, εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας και τις συλλήψεις φοιτητών, που όπως είπαν «αποτελούν τα προεόρτια ενός ζοφερού μέλλοντος», και παρουσίασαν τις πραγματικές στοχεύσεις του νέου νόμου, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για να μην εφαρμοστεί.

Τόνισαν ότι τα  γεγονότα της Δευτέρας, 22/2, ήταν εικόνες του πανεπιστημίου του μέλλοντος το οποίο θέλουν να χτίσουν. Ένα πανεπιστήμιο που ολοένα απομακρύνεται από τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών και του λαού για μόρφωση και ζωή με δικαιώματα, και προσαρμόζεται ολοένα και περισσότερο στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ενώ οι φοιτητές είναι έξω από τις σχολές τους, οι επιχειρήσεις όλο τον τελευταίο χρόνο συνεχίζουν μια χαρά τη δουλειά τους μέσα στα πανεπιστήμια και την έρευνα για τα κέρδη τους».

Οι χιλιάδες φοιτητές σε όλη την Ελλάδα που επί περίπου δύο μήνες βρίσκονταν  στο δρόμο, βροντοφώναζαν ότι την υπόσχεση κάνουν πράξη: «Όσο σπέρνουν ανέμους καταστολής και αυταρχισμού, θα θερίζουν θύελλες διεκδίκησης και αγώνα»!

Η οργανωμένη απειθαρχία στην «κανονικότητα» των κλειστών σχολών και στην παρουσίαση των φοιτητών ως εγκληματιών, η αποφασιστικότητα στην προβολή και διεκδίκηση της ανάγκης για ολοκληρωμένη μόρφωση, που δεν «παζαρεύεται», είναι που ματαίωσε τα σχέδια της κυβέρνησης να συκοφαντήσει τον αγώνα τους.

Η πρώτη πρόβα του νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη να κυριαρχήσει ο φόβος, το δόγμα «νόμος και τάξη», ακυρώθηκε.

Αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι: Από τη μία βρέθηκαν φοιτητές που διεκδικούσαν το άνοιγμα των σχολών με όλα τα απαραίτητα μέτρα, την επιστροφή στις κλινικές και στα εργαστήριά τους, την πρόσληψη καθηγητών για να λειτουργήσουν οι σχολές, και από την άλλη ο αντιδραστικός σχεδιασμός των επιχειρηματικών ομίλων και της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ, που γίνεται προσπάθεια να επιβληθεί και με την ένταση της καταστολής. Οι εικόνες των αστυνομικών δυνάμεων να χτυπούν φοιτητές, εργαζόμενους και καθηγητές που διεκδικούσαν το αυτονόητο δικαίωμά τους να επιστρέψουν με ασφάλεια στις σχολές τους, οι εικόνες από την ωμή και απρόκλητη βία, τα χημικά, τις συλλήψεις στον σωρό, το να σέρνουν φοιτητές στο δρόμο, δεν θα σβηστούν εύκολα από τη μνήμη των φοιτητών που έζησαν την επέμβαση.

Δεν θα ξεχαστούν εύκολα από τους χιλιάδες φοιτητές που συμπορεύτηκαν μαζί τους, που βρέθηκαν από κοινού στις φοιτητικές κινητοποιήσεις, στις μαζικές διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων που ακολούθησαν.

Τα γεγονότα στο ΑΠΘ φανερώνουν ότι απάντηση στα σχέδιά της κυβέρνησης  πρέπει να είναι η οργάνωση, η συλλογικότητα, η απειθαρχία στον «ρεαλισμό» του «εφικτού» και της υποταγής!

Όμως η επίδειξη αυταρχικότητας συνεχίστηκε και στις 11/3 με τους ίδιους πρωταγωνιστές. Λίγο μετά τις 6 το πρωί ξεκίνησε η νέα μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας στο ΑΠΘ προκειμένου να εκκενωθεί η κατάληψη που πραγματοποιούσαν φοιτητικοί σύλλογοι στην Πρυτανεία του ιδρύματος. Ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν κάθε είσοδο του χώρου, απέκλεισαν την Εγνατία από το ύψος της πλατείας Σιντριβανίου έως το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ επιστρατεύτηκαν και εναέρια μέσα επιτήρησης, ένα ελικόπτερο καθώς και drone.

Όργιο κρατικής καταστολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εναντίων φοιτητών που αγωνίζονταν το ασφαλές άνοιγμα των σχολών τους 22/2/2021
Όργιο κρατικής καταστολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εναντίων φοιτητών που αγωνίζονταν το ασφαλές άνοιγμα των σχολών τους 22/2/2021

Με τη συνδρομή της Ασφάλειας, των ΕΚΑΜ, των ΜΑΤ και της ΟΠΚΕ εισέβαλαν στο κτίριο της Πρυτανείας και προχώρησαν σε προσαγωγές,  στις 7 το πρωί. Σημειωτέον ότι  η επιχείρηση έγινε, ενώ ήδη είχε ανακοινωθεί ότι η κατάληψη θα έληγε το ίδιο  πρωί, λίγες ώρες μετά.

Ωστόσο, οι άνδρες της αστυνομίας παρέμειναν μέσα στο Πανεπιστήμιο απαγορεύοντας την είσοδο σε αυτό. Μάλιστα, επιτέθηκαν απρόκλητα και αναίτια σε συνδικαλιστές φοιτητικών συλλόγων, εκπροσώπους εργατικών σωματείων και εργαζόμενους του ιδρύματος που βρέθηκαν στο χώρο του ΑΠΘ και απαιτούσαν την αποχώρηση των αστυνομικών καταδικάζοντας την παρουσία τους εκεί.

Παράλληλα, κατ’ εφαρμογή των όσων άθλιων έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της ενημέρωσης, η είσοδος στον χώρο του Πανεπιστημίου αποτράπηκε αρχικά ακόμα και σε δημοσιογράφους όσο η επιχείρηση της αστυνομίας εξελισσόταν, αλλά και για αρκετή ώρα μετά. Το γεγονός αυτό κατήγγειλαν με ανακοινώσεις η ΕΣΗΕΜ-Θ και το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ.

Οι προθέσεις της κυβέρνησης, άλλωστε, να στείλει μήνυμα «πυγμής» για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής αποτυπώνεται και στη χρονική στιγμή που επιλέχτηκε για την επίθεση της αστυνομίας, αφού σύμφωνα με προχτεσινή ανακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων που συμμετείχαν στην κατάληψη της Πρυτανείας, είχε αποφασιστεί για χτες το μεσημέρι η λήξη της, μετά από την πορεία που είχε προγραμματιστεί.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης της αστυνομίας στο κτίριο της Πρυτανείας και άλλα κτίρια του ΑΠΘ, πραγματοποιήθηκαν 33 προσαγωγές, από τις οποίες οι 16 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Σε βάρος των 16 συλληφθέντων (13 άνδρες και 3 γυναίκες) σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της διατάραξης λειτουργίας υπηρεσίας κατά συναυτουργία και της απείθειας, για όσους αρνήθηκαν να περάσουν από δακτυλοσκόπηση.

Δείχνοντας το τι σχεδιάζουν με τον πρόσφατο νόμο που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ για αστυνομία στα ιδρύματα που θα περιφρουρεί το «πανεπιστήμιο – επιχείρηση» που διαμορφώνουν, όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Ν. Κεραμέως, σημαίνουν ότι… «επανέρχεται η ομαλότητα στο Πανεπιστήμιο»!

Δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ, καταγγέλλοντας το όργιο καταστολής, απηύθυναν κάλεσμα στη συνέχεια σε συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου, στο οποίο άμεση ήταν η ανταπόκριση φοιτητών και διδασκόντων όλων των ιδρυμάτων της πόλης, καθώς και εργαζομένων του ΑΠΘ. Πριν ακόμα η συγκέντρωση μετατραπεί στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο χιλιάδων λαού που έσπασαν στην πράξη την καταστολή, μαζί με τους πρώτους φοιτητές άρχισαν να φτάνουν και τα μηνύματα συμπαράστασης δεκάδων εργατικών σωματείων και άλλων μαζικών φορέων.

Στη συγκέντρωση φοιτήτριες τραγούδησαν τον «Μικρόκοσμο», σηκώνοντας ψηλά τις γροθιές τους, μετατρέποντας σε σύνθημα τους στίχους «Είναι ένας άνθρωπος που τον ‘μποδίζουν να βαδίζει, είναι ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε», το οποίο διαδέχθηκε το σύνθημα «Κανένας φόβος καμιά υποταγή, όλοι στον αγώνα για την ανατροπή».

Όργιο κρατικής καταστολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εναντίων φοιτητών που αγωνίζονταν το ασφαλές άνοιγμα των σχολών τους 22/2/2021
Όργιο κρατικής καταστολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εναντίων φοιτητών που αγωνίζονταν το ασφαλές άνοιγμα των σχολών τους 22/2/2021

Το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σε ανακοίνωσή του για την εισβολή της Αστυνομίας στο ΑΠΘ επισήμανε:

«Οι σημερινές εικόνες επέμβασης και καταστολής της Αστυνομίας στο ΑΠΘ είναι αποκαλυπτικές και δημιουργούν συναισθήματα αποτροπιασμού: Κουκουλοφόροι αστυνομικοί να συλλαμβάνουν φοιτητές και να τους συμπεριφέρονται σαν να είναι εγκληματίες. Φοιτητές, εκλεγμένοι Φοιτητικών Συλλόγων του ΑΠΘ, που βρέθηκαν στον χώρο του Πανεπιστημίου, να απωθούνται βίαια έξω από το Πανεπιστήμιο.

Αποδεικνύεται ότι το μόνο ξένο σώμα σήμερα στο ΑΠΘ ήταν οι αστυνομικές δυνάμεις και όχι οι φοιτητές που με καθαρό πρόσωπο διεκδικούν να ανοίξουν οι σχολές τους με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Όσο η κυβέρνηση προσπαθεί με καταστολή και τρομοκρατία να αντιμετωπίσει τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών, τόσο θα δυναμώνει και η αγανάκτησή τους. Γιατί οι ζωές και οι σπουδές τους βρίσκονται σε lockdown μόνιμα σε αυτό το σύστημα της αδικίας και της εκμετάλλευσης. Τώρα, όμως, πρέπει να δυναμώσει και το πείσμα για οργάνωση του αγώνα, για την πιο μαχητική διεκδίκηση των αιτημάτων τους. Για να μετατραπεί η οργή στη δική μας αντεπίθεση».

Η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την προκλητική της ταξική πολιτική της καταστολής αποπειράθηκε πριν μέρες να στρατολογήσει μέλη της «Πανεπιστημιακής αστυνομίας» από φαντάρους.

 Στο σχόλιό του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, αναφέρει:

«Η ΚΝΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ, όπου σε συνεργασία με το ΥΠΕΘΑ, ζητά από φαντάρους να κάνουν αιτήσεις, ώστε μετά τη θητεία τους να προσληφθούν στην πανεπιστημιακή αστυνομία. Ζητεί από τους νέους στρατευμένους να στελεχώσουν ένα μηχανισμό του κράτους που θα βρίσκεται ενάντια στα δικαιώματα των φοιτητών και των φοιτητριών, που για αυτό το λόγο έχει καταδικαστεί ήδη στη συνείδηση τους, όπως αποδείχθηκε από τις μεγάλες φοιτητικές κινητοποιήσεις των τελευταίων μηνών. Δεν θα δεχθούν να γίνουν όργανα καταστολής απέναντι στον αγώνα για το δικαίωμα στην ολοκληρωμένη μόρφωση. Δεν θα υπερασπιστούν “το νόμο και την τάξη” των επιχειρηματικών ομίλων και των κυβερνήσεων που διαμορφώνουν το πανεπιστήμιο της αγοράς.

Το συγκεκριμένο μέτρο, όπως και συνολικά ο νόμος Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη θα μείνει στα χαρτιά!

Αν η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για το παρόν και το μέλλον των νέων, ας αποσύρει τώρα το αντεργατικό έκτρωμα που τσακίζει τη ζωή όλων (νεότερων, παλαιότερων και μελλοντικών) των εργαζομένων και καταδικάζεται από την πλειοψηφία τους. Ας ανοίξει τα πανεπιστήμια, που τα διατηρεί εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο κλειστά, ας αυξήσει την σημερινή άθλια μηνιαία αποζημίωση των 8,62 ευρώ των φαντάρων, που δεν φτάνει ούτε για μισό μπουκαλάκι νερό τη μέρα»!

Γιάννης Ζιώγας
Συνταξιούχος Αναπληρωτής καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων

Δείτε ακόμα...