Προβλήματα στη χορήγηση προκαταβολών έναντι εφάπαξ χρηματικού βοηθήματος από τον ΕΛΟΑΣ

Πηγή: army.gr

Ερώτηση για τα προβλήματα με τη χορήγηση προκαταβολών έναντι εφάπαξ χρηματικού βοηθήματος από τον  Ειδικό Λογαριασμό Αλληλοβοηθείας Στρατού (ΕΛΟΑΣ) κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκος Παπασντάσης και Θανάσης Παφίλης.

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

«Με έγγραφά τους ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΑΣΜΥ) και η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (ΕΣΠΕΕΞ) διαμαρτύρονται μεταφέροντας την έντονη ανησυχία και δυσφορία των μελών τους, διότι πρόσφατα ενημερώθηκαν ότι η Διοικούσα Επιτροπή του ΕΛΟΑΣ ομόφωνα αποφάσισε ότι σταματά τη χορήγηση προκαταβολών έναντι του εφάπαξ χρηματικού βοηθήματος για το έτος 2023, ακόμη και αυτών που έχουν υποβάλει ήδη αίτηση, και αναστέλλει προσωρινά τη χορήγηση προκαταβολών λόγω ταμειακών δυσχερειών. Με τη σχετική ενημέρωση οι ενδιαφερόμενοι πληροφορούνται ότι η επανεξέταση του θέματος θα γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο, όπου και θα ακολουθήσει και η άρση των ταμειακών αυτών δυσχερειών, όπως προβλέπεται στη Φ.872/229160 απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας (ΦΕΚ Β’ 962/1-10-74).

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί οι λόγοι των παραπάνω αποφάσεων του ΕΛΟΑΣ. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ ενώ συνεχίζει να παρακρατά από όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (και εν προκειμένω του Στρατού Ξηράς – ΕΛΟΑΣ) μηνιαία εισφορά για να τους αποδώσει εφάπαξ χρηματικό βοήθημα με την αποστρατεία τους ή προκαταβολή έναντι αυτού του βοηθήματος, μόλις τα στελέχη αιτηθούν σχετικά, επικαλείται διάφορα προσκόμματα.

Τα στελέχη που αιτούνται προκαταβολής του εφάπαξ χρηματικού βοηθήματος, αν και γνωρίζουν ότι αυτό δεν τους χαρίζεται αλλά τοκίζεται –καθόσον πρόκειται για δάνειο- και θα απομειώσει το τελικό ποσό όταν αποστρατευθούν, δεν το κάνουν από πείσμα ή από γινάτι. Το κάνουν από ανάγκη, γιατί οι μέχρι σήμερα μισθολογικές πολιτικές, τόσο της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, απόρροια των δεσμεύσεών τους στις πολιτικές της ΕΕ, αναγκάζουν τους εργαζόμενους σε αναζήτηση πηγών αναπλήρωσης των χαμένων εισοδημάτων τους, προκειμένου να διαχειριστούν κυρίως θέματα στέγασης καθώς και σπουδών των παιδιών τους.

Η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ., είχε υποσχεθεί ότι επεξεργάζεται την υποβολή σχετικής εισήγησης, προκειμένου να αποφασισθεί η πλέον ενδεδειγμένη λύση αντιμετώπισης του ζητήματος του συμπληρωματικού εφάπαξ βοηθήματος, επί τη βάσει της καταστατικής νομοθεσίας τον Ειδικών Λογαριασμών Αλληλοβοήθειας των Ενόπλων Δυνάμεων και της υφιστάμενης νομολογίας κάτι το οποίο τελικά δεν έχει υλοποιηθεί σήμερα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την απρόσκοπτη χορήγηση των προκαταβολών από τον Ειδικό Λογαριασμό Αλληλοβοηθείας Στρατού (ΕΛΟΑΣ);»

Δείτε ακόμα...