Προβλήματα στο 211 ΜΚ/ΤΠ της Ρόδου

Στρατιώτες Εθνοφρουράς - 95 ΑΔΤΕ - Ρόδος
Φώτο Αρχείου / Στρατιώτες Εθνοφρουράς – 95 ΑΔΤΕ – Ρόδος / Πηγή: Eurokinissi

Πριν λίγους μήνες, στρατευμένοι από το 211 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού (ΜΚ/ΤΠ) της Ρόδου έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας για τις συνθήκες διαβίωσης στο στρατόπεδο. Τις διαμαρτυρίες των φαντάρων μετέφερε στη Βουλή το ΚΚΕ με σχετική Ερώτηση που κατέθεσε. Με αφορμή την απάντηση που, με καθυστέρηση 2 μηνών, έδωσε η κυβέρνηση στο ΚΚΕ, ένας στρατιώτης που υπηρετούσε τη θητεία του στο συγκεκριμένο στρατόπεδο, μας περιέγραψε ποια πραγματικότητα αντιμετώπισαν οι φαντάροι σε αντιδιαστολή με αυτά που παρουσίασε η κυβέρνηση στην απάντησή .

Τι ισχυρίζεται η κυβέρνηση: παρέχονται δωρεάν στους στρατεύσιμους του εν λόγω στρατοπέδου όλα τα αναγκαία υλικά και μέσα προστασίας, και συγκεκριμένα, χορηγούνται διαρκώς 3 χειρουργικές μάσκες, 3 ζεύγη γάντια και αντισηπτικό σε ατομικές συσκευασίες”.

Ποια είναι η πραγματικότητα: “Αρχικά, όταν παρουσιαστήκαμε (τον Μάρτη του 2021) μας δόθηκε,  μάλιστα όχι σε όλους, ένα πακέτο με 10 μάσκες μίας χρήσης, 5 γάντια (2,5 ζευγάρια δηλαδή) και αντισηπτικό. Το πακέτο αυτό δεν μας ξαναδόθηκε, όπως θα ήταν το σωστό τουλάχιστον ανά μήνα. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας ζητήσαμε να μας φέρουν γάντια και μας φέρανε 100 γάντια και 100 μάσκες και για τους 50 θαλαμιζόμενους και μας είπαν να κάνουμε οικονομία σε αυτά.”

Τι ισχυρίζεται η κυβέρνηση: “Mε μέριμνα της 95 ΑΔΤΕ παρέχονται τα ανάλογα υλικά καθαριότητας, ενώ πραγματοποιείται καθημερινή απολύμανση των χώρων από το υφιστάμενο προσωπικό της συγκεκριμένης Μονάδος, καθώς και τακτική απολύμανση από υγειονομικό κλιμάκιο της 95 ΑΔΤΕ με χρήση επαγγελματικού εξοπλισμού. Παράλληλα, λαμβάνουν χώρα περιοδικοί έλεγχοι για τη σχολαστική τήρηση των  ανωτέρω από Αξιωματικούς Υγειονομικού της 95 ΑΔΤΕ”.

Ποια είναι η πραγματικότητα: “Η κυβέρνηση όταν λέει υφιστάμενο προσωπικό της μονάδας” εννοεί, μάλλον, εμάς τους φαντάρους που φροντίζαμε αρκετά για την καθαριότητα των χώρων μας καθημερινά. Χλωρίνη δεν μας επιτρέπανε να βάζουμε αρκετή ώστε να μπορεί να καθαριστεί πλήρως ο χώρος, ο οποίος ήταν μεγάλος. Κλιμάκιο με επαγγελματικό εξοπλισμό ήρθε 2 φορές συνολικά και μάλιστα όχι κάθε φορά που εμφανιζόταν κάποιο καινούργιο κρούσμα όπως θα ήταν το σωστό. Η μία ήταν στην αρχή μόλις επιβεβαιωθηκαν ορισμένα κρούσματα και η επόμενη 2 μέρες μετά την ημέρα που έγινε η Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή”.

Τι ισχυρίζεται η κυβέρνηση: στο στρατιωτικό προσωπικό του 211 Μ/Κ ΤΕ παρέχεται η δυνατότητα προγραμματισμού ραντεβού εμβολιασμού στο Mega Εμβολιαστικό Κέντρο Ρόδου, ενώ η υλοποίησή του δύναται να πραγματοποιηθεί σε χρόνο μικρότερο των 10 ημερών από την ημερομηνία εγγραφής στην σχετική πλατφόρμα”.

Ποια είναι η πραγματικότητα: “Λίγες μέρες αφού παρουσιαστήκαμε μας είχαν ρωτήσει αν θέλουμε να κάνουμε το εμβόλιο. Η επόμενη αναφορά για το εμβόλιο ήταν πριν από λίγες εβδομάδες, όταν έφτασε το ηλιακιακό γκρουπ στις ηλικίες μας. Δυνατότητα μέσω του στρατού να κάνουν το εμβόλιο είχε δοθεί μόνο στις παλαιότερες σειρές ”.

Τι ισχυρίζεται η κυβέρνηση: υφίσταται επάρκεια υλικών και διαγνωστικών μέσων για τη νόσο Covid-19, τα οποία διενεργούνται δωρεάν στο σύνολο του στρατιωτικού προσωπικού του 211 Μ/Κ ΤΕ στα πλαίσια του υποχρεωτικού εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self tests), αλλά και με ταχείς ελέγχους αντιγόνου (rapid test) στο προσωπικό που χρήζει ελέγχου σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο”.

Ποια είναι η πραγματικότητα: “Τα πρώτα κρούσματα στο 211 επιβεβαιώθηκαν στις 4/4/21. Τα τεστ έγιναν μόνο στους φαντάρους που ήταν να φύγουν για Καστελόριζο. Μετά από ατελείωτες ώρες και εξαντλητική δουλειά του ενός ιατρού που διαθέτει το στρατόπεδο βρέθηκαν ορισμένα επιπλέον κρούσματα. (Να σημειώσω πως τις προηγούμενες μέρες υπήρχε κύμα γρίπης πιθανότατα, και όταν ζητούσαμε ραπιντ τεστ, μας έλεγαν πως ήταν το άγχος και δεν έχουμε κάτι). Αυτά τα κρούσματα μαζί με τους υπόλοιπους που βρίσκονταν πριν στο ίδιο θάλαμο, μας έδωσαν εντολή να περιμένουμε έως ότου δοθεί κάποια άλλη εντολή. Αλλά τεστ κορονοιου δεν έγιναν στους υπόλοιπους. Η εντολή από τον ΕΟΔΥ ήταν να γίνονται τα τεστ μόνο στα άτομα που είχαν συμπτώματα. Στους υπόλοιπους δεν γινόταν τεστ. Κυλούσαν οι μέρες και τα άτομα που κοιμόντουσαν δίπλα μας φεύγανε με θετικό ραπίντ τέστ και ηταν σαν απλώς να περιμένουμε την σειρά μας να κολλήσουμε. Τις τελευταίες μέρες της καραντίνας ο διοικητής του 211 την έσπασε στο δεκαήμερο. Δηλαδή, δεν συμπληρώθηκαν οι απαιτούμενες 14 ημέρες καραντίνας. Αντίθετα, οι θαλαμιζόμενοι σε καραντίνα, έφυγαν για πασχαλινή εορταστική άδεια στα σπίτια τους χωρίς τεστ, πληρώνοντας από την τσέπη τους τα εισιτήρια του πλοίου και με την ευχή να προσέχουν τους δικούς ανθρώπους”. Η κατάσταση αυτή άλλαξε όταν έγινε η Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή. Δύο μέρες μετά την Ερώτηση, εκτός από τον καθαρισμό των θαλάμων, άρχισαν να γίνονται , επιτέλους,  rapid tests σε όλους τους θαλαμιζόμενους και όχι μόνο σε συμπτωματικούς Τα tests επαναλαμβανόντουσαν ανά 5 μέρες. Επίσης, άνοιξαν άδειους θαλάμους για να στρατωνιστούμε. Πολλοί φαντάροι και ειδικά οι γιατροί φαντάροι, εκτίμησαν ιδιαίτερα το γεγονός ότι αυτή η κίνηση του Κόμματος κατάφερε και έφερε μια πιο αξιοπρεπή κατάσταση στο στρατόπεδο.”

Δείτε ακόμα...