ΠΣΕ: Σε εξέλιξη στο Βελιγράδι η Διάσκεψη για τα 25 χρόνια από την επίθεση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία

Συνεχίζονται Σάββατο και Κυριακή στο Βελιγράδι οι εκδηλώσεις αγωνιστικής μνήμης για τα 25 χρόνια του βρώμικου πολέμου του ΝΑΤΟ εναντίον των λαών της Γιουγκοσλαβίας, που συνδιοργανώνονται από το «Φόρουμ του Βελιγραδίου για τον Κόσμο των Ίσων» και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ).

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Πέμπτη 21 Μάρτη με τα εγκαίνια έκθεσης έργων αφιερωμένα στους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ. Στην έναρξη των εργασιών της Διεθνούς Διάσκεψης την Παρασκευή 22 Μάρτη με την συμμετοχή κοινωνικών-πολιτικών κινημάτων και προσωπικοτήτων με θέμα «25 Χρόνια μετά την επίθεση του ΝΑΤΟ-ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ, μίλησαν ανάμεσα σε άλλους ο πρόεδρος του Φόρουμ Βελιγραδίου ZivadinJovanovic, ο πρόεδρος του ΠΣΕ PallabSengupta και ο Γενικός Γραμματέας του ΠΣΕ Θανάσης Παφίλης ανάμεσα σε δεκάδες άλλα αντιιμπεριαλιστικά κινήματα ειρήνης που βρίσκονται ήδη στο Βελιγράδι. Χαιρετισμό στην Διάσκεψη απεύθυναν ο Υπουργός Άμυνας και Αναπληρωτής πρωθυπουργός της Σερβίας και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αρκετοί στρατηγοί ε.α. και καλεσμένοι φορείς της χώρας.

Το ΝΑΤΟ εχθρός της ειρήνης και των λαών

Ο πρόεδρος του ΠΣΕ PallabSenguptaεκφράζοντας τα αντιιμπεριαλιστικά κινήματα ειρήνης που στάθηκαν στο πλευρό των λαών της Γιουγκοσλαβίας στο βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ το 1999, τόνισε:

«Ο πόλεμος του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία ήταν το βήμα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων να εφαρμόσουν μια στρατηγική παγκόσμιας κυριαρχίας, χρησιμοποιώντας μια περιοχή της Ευρώπης ως τοπίο για τα μελλοντικά τους σχέδια. Μέρος αυτού του σχεδίου ήταν η επέκταση του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή, με τη σταδιακή και σταθερή ενσωμάτωση χωρών που προηγουμένως ήταν μέρος του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Διεξάγοντας πόλεμο εναντίον της Γιουγκοσλαβίας και υποκινώντας τη δημιουργία του «προτεκτοράτου» του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο αργότερα θα γινόταν ένα υποτιθέμενο αυτόνομο εθνικό κράτος, ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ και της Ε.Ε. δημιούργησε έναν εδαφικό θύλακα στα Βαλκάνια.

Το ΝΑΤΟ είχε τότε 19 μέλη. Σήμερα, πρόκειται να μετρήσει 33, αν θεωρήσουμε ολοκληρωμένα τα πιο πρόσφατα πρωτόκολλα ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Το ΝΑΤΟ, μια πολεμική μηχανή, επιδιώκει να ενισχύσει τον δικό του μιλιταριστικό και επιθετικό χαρακτήρα, ως όργανο των αμερικανικών και ευρωπαϊκών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την παρέμβασή τους σε όλο τον πλανήτη για να λεηλατήσουν τον πλούτο των λαών και να επιβάλουν την κυριαρχία τους.

Ο αγώνας για απεμπλοκή από το ΝΑΤΟ στα κράτη μέλη του και για τη διάλυση του ΝΑΤΟ σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι μέρος των διεκδικήσεων, της λαϊκής κινητοποίησης και των κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων που αγωνίζονται για την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την πρόοδο. Είναι ένα από τα κύρια συνθήματα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, που υλοποιείται στην εκστρατεία «Yes to Peace! Νο to ΝΑΤΟ!», στο οποίο συμμετέχουν όλα τα μέλη του ΠΣΕ.

Δεν ξεχνάμε και δεν συγχωρούμε

Ο γενικός γραμματέας του ΠΣΕ και βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης στην ομιλία του στην Διεθνή Διάσκεψη και αφού χαιρέτησε το Φόρουμ Βελιγραδίου επισημαίνοντας την σημασία που έχει το σύνθημα «ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ» υπογράμμισε: «Συμπληρώνονται φέτος 75 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, του οπλισμένου χεριού του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού. 25 χρόνια από την υιοθέτηση νέου δόγματος του ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής στις 25 Απρίλη του 1999, όπου έθεσε ως αποστολή του τις «ειρηνευτικές επιχειρήσεις», την δήθεν αντιμετώπιση της διασποράς όπλων μαζικής καταστροφής και τη «διεθνή τρομοκρατία» σε όλο τον κόσμο, ως πρόσχημα για να δικαιολογήσει τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις στο πλαίσιο των ανταγωνισμών με άλλα κέντρα. Συμπληρώνονται επίσης 25 χρόνια από τον βρώμικο πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας. Όπως και στην περίπτωση της Ουκρανίας η πρώτη πράξη του βρίσκεται αρκετά πριν την τυπική έναρξη. Προετοιμάστηκε από την ανατροπή της ΕΣΣΔ και των άλλων σοσιαλιστικών χωρών της Ευρώπης και η αυλαία χρονολογείται το 1992 όταν διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία με πρωτοβουλία της ΕΕ.

78 μέρες αδιάκριτων ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών άφησαν πίσω τους χιλιάδες νεκρούς, η πλειονότητα των οποίων άμαχοι, παιδιά, ηλικιωμένοι. Ισοπεδώθηκαν υποδομές, σχολεία και νοσοκομεία, τηλεοπτικοί σταθμοί, ακόμα και πρεσβείες τρίτων χωρών. Χρησιμοποιήθηκαν βόμβες διασποράς και για πρώτη φορά, απεμπλουτισμένου ουρανίου. ΗΠΑ και ΝΑΤΟ έριξαν 31.000 τέτοια βλήματα που αντιστοιχούν σε 10 τόνους αυτού του επικίνδυνου υλικού του οποίου οι συνέπειες στα Βαλκάνια δεν έχουν μελετηθεί αρκετά. Πάνω στη αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια εγκαταστάθηκε μια από τις μεγαλύτερες βάσεις των ΗΠΑ, του Camp Bondsteel, στο προτεκτοράτο του Κοσόβου. Η Γιουγκοσλαβία χρησίμευσε ως εργαστήριο για τις επεμβάσεις που ακολούθησαν. Το 1999 το πρόσχημα ήταν η ανθρωπιστική επέμβαση και η προστασία των μειονοτήτων. Το 2001 στο Αφγανιστάν πρόσχημα ήταν η τρομοκρατία, το 2003 στο Ιράκ η διασπορά όπλων μαζικής καταστροφής, το 2011 στη Λιβύη με επίφαση τη δημοκρατία και την ελευθερία, το 2013 στη Συρία δήθεν για την προστασία του πληθυσμού.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Θ. Παφίλης ανέφερε:

Η σκέψη όλων μας αυτές τις μέρες είναι με τον πολύπαθο παλαιστινιακό λαό που εδώ και 5 μήνες δέχεται τις δολοφονικές ισραηλινές επιθέσεις, με τις πλάτες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ που κατά τα άλλα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα. Ένας στους 75 κατοίκους της Γάζας, πάνω από 32.000 συνολικά, είναι νεκρός. Οι μισοί, γυναίκες και παιδιά. Δεκάδες χιλιάδες οι τραυματίες, οι αγνοούμενοι. Σπίτια, ναοί, νοσοκομεία, σχολεία, τίποτα δε ξεφεύγει από το δολοφονικό μένος της Ισραηλινής στρατιωτικής μηχανής. Όσοι επιζούν αφήνονται να πεθάνουν της πείνας, και όσοι περιμένουν στην ουρά για ένα πιάτο φαΐ, γίνονται στόχος. Είναι ανάγκη να δυναμώσει η αλληλεγγύη, ο αγώνας για το σταματημό της Ισραηλινής θηριωδίας, η αποκάλυψη της βιομηχανίας ψευδών αλλά και η επαγρύπνηση ώστε το δίκαιο αίτημα του Παλαιστινιακού λαού για δικό του κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ να μη γίνει μπαλάκι στις κόντρες και τα γεωπολιτικά παιχνίδια περιφερειακών δυνάμεων και αστικών τάξεων της περιοχής».

Κλείνοντας την παρέμβαση του ο γενικός γραμματέας του ΠΣΕ και με αφορμή την συμπλήρωση 75 χρόνων από την ίδρυση του ΠΣΕ σημείωσε:

«Είμαστε περήφανοι γιατί το ΠΣΕ σε όλη την ιστορία του στάθηκε στο πλευρό των λαών, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Συνεχίζουμε στον αγώνα για ένα κόσμο της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, πάντα στο πλευρό των φτωχών και των καταπιεσμένων. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν αλλά έχουμε εμπιστοσύνη στους λαούς που όταν ξεσηκωθούν μπορούν να ανατρέψουν την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.»

Στην Διάσκεψη πρόκειται να μιλήσουν σήμερα από την Ελλάδα επίσης ο Νίκος Ζώκας, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, η Δέσποινα Μάρκου , πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) και ο Ανέστης Τσουκαράκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Απόστρατων Στρατιωτικών (ΠΟΜΑΣ), η οποία προσκλήθηκε και από την Λέσχη Ναυάρχων και Στρατηγών της Σερβίας που είναι συνδιοργανωτής των εκδηλώσεων.

Θερμή υποδοχή της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ

Θέλοντας να αναγνωρίσει και να τιμήσει την προσφορά και αλληλεγγύη του Ελληνικού λαού και ιδιαίτερα τις μαζικές κινητοποιήσεις του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος και την πρωτοπόρα δράση του ΚΚΕ στην Θεσσαλονίκη το 1999, ο Πρόεδρος του Φόρουμ Βελιγραδίου και τελευταίος Υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας ZivadinJovanovic απέστειλε ειδική τιμητική και συμβολική πρόσκληση στο ΚΚΕ για να παραβρεθούν στις φετινές εκδηλώσεις και την διεθνή διάσκεψη οι Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Γιώργος Χαβατζάς, στελέχη του ΚΚΕ, οι οποίοι και θα καταθέσουν την Κυριακή 24 Μάρτη εκ μέρους του ΚΚΕ στεφάνι στην μνήμη των πεσόντων παιδιών της ΝΑΤΟϊκής θηριωδίας και στο μνημείο της Αιωνίας Φλόγας στο Πάρκο Φιλίας των λαών.

Την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ καλωσόρισε χθες προσωπικά, θερμά ο Ζ. Γιοβάνοβιτς στο χώρο της διάσκεψης, στο κτίριο του Σέρβικου Στρατού (Army House), εκφράζοντας την μεγάλη του χαρά, και επισημαίνοντας πώς «ο Σέρβικος λαός είχε πολλούς φίλους στην διάρκεια του πολέμου του ΝΑΤΟ εναντίον της χώρας μας, αλλά χωρίς υπερβολή ξεχωρίζουμε την ακούραστη, συγκινητική , μαζική λαϊκή και ευρηματική δράση με καθημερινές κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες του αδερφού Ελληνικού λαού με πρωτοπόρο το ΚΚΕ και το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, που κατάφεραν στην Θεσσαλονίκη είτε να εμποδίσουν και να καθυστερήσουν τα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα, είτε ακόμη και να τα γελοιοποιήσουν στέλνοντας τα στην κεντρική λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης. Σας καλωσορίζω από καρδιάς στο Βελιγράδι και την Σερβία με αισθήματα φιλίας και αδερφοσύνης και με τις παντοτινές ευχαριστίες του λαού μας.»

Δείτε ακόμα...