Πυρκαγιά στα Βίλια: Ανεξέλεγκτη καίει για 4η μέρα η φωτιά αναδεικνύοντας τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού

Ανεξέλεγκτη μαίνεται για 4η μέρα, η πυρκαγιά στην περιοχή των Βιλίων, αναδεικνύοντας με τραγικό τρόπο την ανυπαρξία υποδομών δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης. 

Η φωτιά, εκτός των άλλων έχει καταστρέψει ολοσχερώς ή έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε σπίτια, αποθήκες κι άλλα κτίσματα, στο τόξο Οινόη, Καραούλι, Άγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι και ΤΙΤΑΝ, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις σκληρή μάχη τη νύχτα και το πρωί για να σώσουν τους οικισμούς. 

Η πυρκαγιά στο πέρασμα της έκαψε σπίτια και αποθήκες, που ήταν σε απόσταση από τους οικισμούς Πανόραμα, Καραούλι, Παλαιοχώρι, Αγ. Σωτήρα και Θέα που εκκενώθηκαν και μέσα στο δάσος, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει καταγραφή. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, υπολογίζεται πως έχει καταστρέψει 100.000 στρέμματα γης.

Από το μεσημέρι φαίνεται πως η πυρκαγιά δεν είναι επικίνδυνη προς την πλευρά των οικισμών, ωστόσο ένα μεγάλο μέτωπο κατακαίει στο όρος Πατέρα και κατευθύνεται προς το Πεδίο Βολής στο Κανδήλι Μεγάρων, όπου έχει φτάσει περίπου στα 5-6 χιλιόμετρα, καθώς πνέουν βόρειοι- βορειοανατολικοί άνεμοι που ωθούν τις φλόγες προς αυτή την κατεύθυνση.

EUROKINISSI

Στην πυρκαγιά παραμένουν και επιχειρούν όλες οι επίγειες δυνάμεις, ενώ από αέρος επιχειρούν περιοδικά 12 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη.

Επίσης, κάτοικοι, εθελοντές και πυροσβέστες δημιουργούν ζώνες προστασίας γύρω από οικισμούς και δίνουν μάχες με εστίες αναζωπυρώσεων.

Μεταξύ αυτών είναι και εθελοντικές ομάδες από μέλη και φίλους του ΚΚΕ.

Την ίδια ώρα, η γύμνια του κρατικού μηχανισμού με την παντελή έλλειψη μέτρων πρόληψης αλλά και ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς προκλαλεί απελπισία και οργή στον κόσμος που πληρώνει τις συνέπειες της της φωτιάς.

Η έλλειψη δασικών δρόμων, ούτε καν μονοπατιών πάνω στα βουνά, κάνουν αδύνατη την προσέγγιση της φωτιάς από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Πάνω στο όρος «Πατέρα» δεν υπάρχει ούτε μονοπάτι, όπως κατήγγειλε ο Γ. Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Περιφέρειας Αττικής, αποκαλύπτοντας ότι για δασικούς δρόμους στην Αττική δόθηκαν μόλις 30.000 ευρώ, όταν για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο Αφγανιστάν, το ελληνικό κράτος έδωσε 300 εκατομμύρια ευρώ.

Ακόμη, η έλλειψη αντιπυρικών ζωνών αλλά και επαρκών δεξαμενών και κρουνών για να υποστηρίξουν το έργο της δασοπυρόσβεσης, αποδεικνύεται μοιραία για την εξέλιξη της πυρκαγιάς.

Ενδεικτική της πολιτικής του αστικού κράτους, που υπολογίζει τα πάντα με βάση τη λογική «κόστος – όφελος» και δεν δίνει χρήματα στις υπηρεσίες που πρέπει να προστατεύουν τα δάση και τη ζωή του λαού, είναι και η εικόνα του Δασαρχείου Αιγάλεω, το οποίο παρότι έχει υπό την ευθύνη του 600.000 στρέμματα δάσους στη Δυτική Αττική, στελεχώνεται από μόλις 28 υπαλλήλους και κανέναν δασεργάτη! Το ίδιο ισχύει και για το Δασαρχείο Πάρνηθας, που διαθέτει 20 υπαλλήλους αλλά ούτε ένναν δασεργάτη!  

Δείτε ακόμα...