Πυρκαγιά στα Βίλια: Μάχη για να σωθεί ο οικισμός

Πυρκαγιά στα Βίλια, Αττικής
Πυρκαγιά στα Βίλια, Αττικής / Πηγή: Eurokinissi

Mεγάλες διαστάσεις έχει πάρει και πάλι η φωτιά στα Βίλια, που παραμένουν σε πύρινο κλοιό, καθώς διάφορες διάσπαρτες εστίες αναζωπυρώνονται συνεχώς προκαλώντας ανησυχία για την εξέλιξη της πυρκαγιάς στη διάρκεια της νύχτας. 

Νωρίτερα η φωτιά πλησίασε σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό. Ωστόσο, δεν έφτασε εκεί και δεν έγινε εκκένωση του οικισμού καθώς πυροσβέστες, κάτοικοι της περιοχής αλλά κι εθελοντές από άλλες περιοχές έστησαν «τείχος» για να εμποδίσουν το μέτωπο, το οποίο βρίσκεται κοντά στον επαρχιακό δρόμο Βιλίων – Πόρτο Γερμενού, καίγοντας μια μεγάλη έκταση στο όρος Πατέρας και στο τρίγωνο Βίλια – Άγιος Γεώργιος- Άγιος Σωτήρας.

Ωστόσο καταστράφηκαν τουλάχιστον τρία σπίτια, και άλλα κτίσματα και αποθήκες που βρίσκονταν περιμετρικά του οικισμού. 


Αυτήν την ώρα σύμφωνα με την πυροσβεστική φαίνεται πως έχει ανακοπεί η πορεία του μετώπου προς τα Βίλια, όμως είναι σε πλήρη εξέλιξη και εξακολουθεί να θεωρείται επικίνδυνο. Συνεχίζεται η προσπάθεια ελέγχου του νοτίου τμήματος της πυρκαγιάς προς Βένιζα, Γκίνη και Αγία Τριάδα, με ενέργειες διάνοιξης ζωνών για αποφυγή της επέκτασης προς Καντήλι και Μελετάκι. Υπάρχει συνεχής αλλαγή της φοράς του ανέμου που δυσκολεύει τις προσπάθειες κατάσβεσης.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης επιχειρούν 427 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα (9) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 149 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και 143 πυροσβέστες από την Πολωνία με  46 οχήματα.

Στην περιοχή κλιμάκιο του ΚΚΕ

Στην περιοχή της πυρκαγιάς στα Βίλια βρίσκεται αυατήν την ώρα κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη και τον Θέμη Γκιώνη μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Νωρίτερα η Τομεακή Επιτροπή Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ απηύθυνε κάλεσμα στο λαό της περιοχής να συνδράμει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς και να σταθεί στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής «που επί τρία 24ωρα παλεύουν να σώσουν το φυσικό πλούτο, τις ζωές τους και τις περιουσίες τους».

«Αυτή τη στιγμή δεκάδες εθελοντές από όλη την περιοχή μεταβαίνουν στα Βίλλια για να δώσουν μαζί με τους κατοίκους μια ολονύκτια μάχη. Τις επόμενες ώρες αυτό το κύμα πρέπει να μεγαλώσει, όπως πρέπει να μεγαλώσει και το κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης με αποστολή νερού και ξηράς τροφής προς τους κατοίκους, τους πυροσβέστες και τους εθελοντές που δίνουν την τιτάνια μάχη» σημειώνει η ΤΕ Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ.


Δείτε ακόμα...