Πυρκαγιά στην Αττική: Απροστάτευτος ο λαός απ΄ το επιλεκτικά ανίκανο κράτος

Πηγή: Eurokinissi

Στα μέτωπα των πυρκαγιών σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η εικόνα είναι καλύτερη, δεν υπάρχει πλέον ενιαίο μέτωπο και οι άνεμοι είναι πιο αδύναμοι σε σχέση με χθες, όμως οι δυνάμεις που επιχειρούν είναι αντιμέτωπες με πολλές διάσπαρτες εστίες: στον Μαραθώνα, στη Νέα Μάκρη, στο Άνω Σούλι, αλλά και στον Βαρνάβα και στην Πεντέλη.

Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς με πιο έντονο το πρόβλημα στη Νέα Μάκρη όπου οι φλόγες έφτασαν κοντά στα πρώτα σπίτια στον οικισμό Ερυθρός. Λίγα λεπτά μετά τις πέντε τα ξημερώματα στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους να απομακρυνθούν από τον οικισμό μέσω Λεωφόρο Μαραθώνος προς Ραφήνα, ενώ ήδη ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις από αέρος με ρίψεις νερού από δύο αεροσκάφη. Η ατμόσφαιρα στην περιοχή από χθες παραμένει αποπνικτική λόγω των καπνών.

«Στο ίδιο έργο θεατές» για τον λαό της Αττικής

Πλέον η φράση «στο ίδιο έργο θεατές» για τον λαό της Αττικής έχει γίνει ρουτίνα, καθώς και το φετινό καλοκαίρι βιώνει την πύρινη κόλαση σε μια μεγάλη φωτιά στο βορειοανατολικό τμήμα, που ξεκίνησε την Κυριακή το μεσημέρι από τον Βαρνάβα και επεκτάθηκε σε ένα μέτωπο που ξεπερνάει τα 40 – 45 χιλιόμετρα. Απειλούνται οικισμοί, χωριά και πόλεις, φτάνοντας μέχρι τον αμιγώς οικιστικό ιστό, στο Πάτημα Χαλανδρίου και στα Βριλήσσια, ενώ απειλούνται τα βόρεια προάστια.

Και πάλι αποδεικνύεται ότι ο δασικός πλούτος που έχει απομείνει σε μια περιοχή που έχει κατακαεί πολλές φορές τις τελευταίες δεκαετίες, βρίσκεται στο έλεος της εγκληματικής αντιδασικής πολιτικής διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής. Παρά τα πολλά παθήματα δεν έχει αλλάξει τίποτα στην προστασία της περιοχής, στα μέτρα πρόληψης. Και όχι μόνο αυτό καθώς είναι χαρακτηριστική η έλλειψη συντονισμού και σχεδιασμού από τον κρατικό μηχανισμό.

Τα δάση, κυρίως με πεύκο, από τον Βαρνάβα, το Γραμματικό και τον Μαραθώνα ως την Ραπεντώσα και το Πεντελικό Ορος ήταν απροστάτευτα, ακαθάριστα, με τεράστια καύσιμη ύλη. Ακόμα και καθαρισμοί, όπου έγιναν, οικοπέδων ή στις παρυφές του δάσους, σε πολλές περιπτώσεις ήταν επιπρόσθετη καύσιμη ύλη αφού δεν είχαν απομακρυνθεί από καμία κρατική υπηρεσία παρά τις διαρκείς εκκλήσεις των κατοίκων σε δήμους, Αστυνομία, Πυροσβεστική.Αυτήν τη ζοφερή πραγματικότητα προσπαθεί να κρύψει η κυβέρνηση επικαλούμενη και πάλι τα «ακραία καιρικά φαινόμενα», την «κλιματική κρίση», το «μικροκλίμα της φωτιάς», πράγματα γνωστά και προβλέψιμα για τα οποία όμως δεν παίρνεται κανένα μέτρο. Αντίθετα συνεχίζεται η πολιτική της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των απαραίτητων κρατικών υπηρεσιών, της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας, που οδηγεί σε ανεπαρκέστατα μέτρα πρόληψης, που έπρεπε να είχαν παρθεί πολύ νωρίτερα από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ενώ το μόνο «μέσο προστασίας» της κυβέρνησης είναι το μήνυμα του 112, του …«ο σώζων εαυτόν σωθήτω», που έχει καταντήσει ανέκδοτο, καθώς χτυπάει συναγερμός που σπέρνει τον πανικό και σε περιοχές άσχετες με τα μέτωπα.

Ολα αυτά δεν συμβαίνουν τυχαία αλλά γιατί για το επιλεκτικά ανίκανο και εχθρικό κράτος δεν αποτελούν προτεραιότητες αλλά «κόστος δίχως όφελος» τα ουσιαστικά μέτρα πρόληψης – προστασίας του περιβάλλοντος, της ζωής και της περιουσίας του λαού, ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων, έργα υποδομής για πυροπροστασία, αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση, γι’ αυτό και δεν είναι «επιλέξιμα» για χρηματοδοτήσεις ούτε από την ΕΕ.

Αυτό που επιλέγεται είναι το απαράδεκτο δόγμα να δίνονται κάποια ψίχουλα αποζημιώσεων σε φτωχά νοικοκυριά με πολλές προϋποθέσεις και «κόσκινα» που δεν καλύπτουν το 100% των ζημιών. Οπως δείχνουν και άλλες καταστροφές, ό,τι καταφέρνουν να πάρουν οι πυρόπληκτοι, πλημμυροπαθείς κ.ά. έρχεται μετά την οργάνωσή τους και τη συλλογική διεκδίκηση, κάτι που είναι αναγκαίο να γίνει και τώρα από τους πληγέντες της Βορειοανατολικής Αττικής.

Πάνω από 100 χιλιάδες στρέμματα στάχτη

Σύμφωνα με καταγραφή της δορυφορικής ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus και του δορυφόρου της NASA, η έκταση της πληγείσας περιοχής στη Βορειοανατολική Αττική ξεπερνούσε με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις τα 100 χιλιάδες στρέμματα και εκτεινόταν από τον Διόνυσο έως τον Μαραθώνα και τον Βαρνάβα, μέχρι τον Βρανά, χωρίς να περιλαμβάνονται οι περιοχές του Χαλανδρίου και των Βριλησσίων. Το πύρινο μέτωπο ξεπερνούσε τα 40 χιλιόμετρα, με φλόγες που έφταναν σε ορισμένα σημεία τα 25 μέτρα ύψος.

Αποπνικτική ατμόσφαιρα και διακοπές ρεύματος

Η ατμόσφαιρα σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο Αττικής ήταν αποπνικτική, καθώς οι πυκνοί καπνοί έφταναν πολλά χιλιόμετρα μακριά, στα νότια προάστια της Αττικής ως και την Πελοπόννησο.

Την ίδια ώρα γίνονταν διακοπές ηλεκτροδότησης σε διάφορες περιοχές που έχουν πληγεί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, υπάρχουν αρκετές διακοπές ηλεκτροδότησης στις περιοχές της Αττικής που πλήττονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Εκτός λειτουργίας είχαν τεθεί πολλά φανάρια στην Κηφισίας λόγω των διακοπών στην ηλεκτροδότηση. Πρόβλημα υπήρχε και σε φανάρια στην Εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...